Servei de Premsa
28/11/2024
L’associació MigrESS guardonada amb el premi 25N al millor projecte de prevenció de les violències masclistes
22/11/2023
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- El projecte “Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una societat lliure de masclisme i racisme” proposa crear una Guia de feminisme interseccional i antiracisme per prevenir la violència masclista i racista en l’àmbit escolar
- En la seva 18a edició, sota el lema “BCN antimasclista i antiracista”, l’objectiu del premi és posar el focus i connectar dos eixos de discriminació, la violència masclista i la discriminació racial i abordar i actuar envers les diferents realitats i reptes que aglutinen aquestes dues lluites
L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat, aquesta tarda, el Premi 25 de Novembre a l’Associació Migració i Economia social i Solidària MigrESS per la seva proposta “Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una societat lliure de masclisme i racisme”. El projecte implica la creació d’una Guia de feminisme interseccional i antiracisme pensada com a eina per prevenir la violència masclista i racista en l’àmbit escolar. Permetrà dinamitzar accions formatives i s’adreçarà a estudiants, referents familiars i docents dels centres escolars de la ciutat.
Enguany, en la seva divuitena edició, amb el lema “BCN antimasclista i antiracista”, el premi vol posar el focus i connectar dos eixos de discriminació, la violència masclista i la discriminació racial i abordar i actuar envers les diferents realitats i reptes que aglutinen aquestes dues lluites. Avui en dia no es pot parlar d’antimasclisme ni d’antiracisme si no és encreuant-los l’un amb l’altre per poder fer front a tot el ventall de realitats que comparteixen.
Les dones pateixen, pel fet de ser dones, major precarietat i vulnerabilitat quan coincideix el fet migratori. L’origen sovint comporta dificultats en diferents àmbits, com l’accés al mercat de treball, o l’accés als serveis. Les dones acostumen a més, a tenir responsabilitats de cura i són el pal de paller del nucli familiar. Ser dona, i racialitzada, estrangera o refugiada accentua els prejudicis, el tracte i les oportunitats que se li brinden. I obrir-se pas socialment pot suposar recórrer camins limitats d’accés laboral, de precarietat, de discriminació i fins i tot d’explotació.
En aquest context, l’objectiu del premi és impulsar estratègies de prevenció que tinguin com a finalitat dur a terme accions de recerca i reflexió i generar recursos i eines per a la prevenció de les violències masclistes.
Descripció del projecte guanyador
El projecte “Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una societat lliure de masclisme i racisme” l’impulsa l’Associació Migració i Economia social i Solidària MigrESS amb el suport de la cooperativa TRAMA SCCL, dedicada a la dinamització cultural i la sensibilització social.
El projecte té com a objectiu la creació d’una Guia de feminisme interseccional i antiracisme, que sigui una eina d’informació, d’empoderament i participació activa dels i de les joves, i per la implicació de tota la comunitat educativa. Tindrà un treball previ d’elaboració a partir de tallers i grups de treball amb alumnat, personal docent i famílies. La guia serà una eina teoricopràctica destinada desvetllar com es configuren i operen les actituds de racisme en contra de la població immigrant i a facilitar que el món educatiu pugui tenir un paper més actiu en la prevenció i erradicació del masclisme i el racisme.
En l’acte s’ha donat a conèixer també com s’ha desplegat el projecte premiat l’any passat “Totes som punts lila” que ha creat un circuit de barri contra la violència masclista treballant des de la confiança i la proximitat veïnal que generen els comerços i equipaments del barri de Sant Antoni.
Des de l’any 2005 l’Ajuntament de Barcelona convoca el Premi 25 de Novembre, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, i en el marc de l’Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violència envers les dones.
Cada any la temàtica triada ofereix la possibilitat de reconèixer públicament i proporcionar suport econòmic a una proposta que aborda qualsevol dels àmbits i formes de violència envers les noies, les dones i els seus fills i filles. Sigui quin sigui el seu àmbit i temàtica, té l’interès de promoure canvis socials en relació amb qualsevol mena de violència masclista.
Paraules clauDia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones/