15 comerços de Ciutat Vella participen al programa Comerç Accessible Sense Barreres amb estudiants d’arquitectura i persones amb discapacitat : Servei de Premsa

15 comerços de Ciutat Vella participen al programa Comerç Accessible Sense Barreres amb estudiants d’arquitectura i persones amb discapacitat

23/11/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Quinze comerços de Ciutat Vella participaran enguany a una nova edició del projecte CASBA (Comerç Accessible Sense Barreres), on estudiants d’arquitectura, comerciants i persones amb discapacitat i/o diversitat funcional analitzen i proposen millores en accessibilitat als comerços de la ciutat.

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa és sensibilitzar els i les futures arquitectes sobre la importància d’incorporar la visió de l’accessibilitat física i comunicativa en el disseny d’espais ─prioritàriament en fases primerenques de la concepció d’un projecte arquitectònic─. També sensibilitzar els i les comerciants de la importància de tenir locals funcionals per a tothom, i alhora donar veu als col·lectius amb discapacitat en la millora de l’entorn urbà i l’accessibilitat dels comerços de proximitat en concret.

 

 

 

A més de les 15 botigues del carrer de les Moles, de l’associació Barnacentre, també s’hi sumen en aquesta ocasió equipaments municipals com el centre cívic Pati Llimona, el Centre Esportiu Municipal Colom, el Mercat de la Boqueria i la ludoteca El Pi.

La formació consisteix en sessions teòriques a les aules universitàries amb persones amb diferents tipus de discapacitat i/o diversitat funcional per compartir l’experiència de primera mà en detectar barreres o elements inaccessibles per al seu dia a dia en l’ús d’espais comercials. Hi participen persones voluntàries referents de les entitats de persones amb discapacitat com ACAPPS, Amputats Sant Jordi, Associació discapacitat visual Catalunya B1+B2+B3, Grup Cooperatiu TEB, Grup Sant Pere Claver, Residència Vigatans i l’Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya.

Després, els i les estudiants analitzen els comerços i realitzen visites amb cadira de rodes, bastons i antifaços per viure en primera persona les dificultats quotidianes d’accessibilitat física i comunicativa en entorns reals de comerços en funcionament. El projecte acaba amb el treball acadèmic individualment o en grups i el retorn de les conclusions i propostes de millora als comerços i equipaments.

Per al regidor de Ciutat Vella i tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, “aquest és un treball exemplar de com posant en contacte estudiants i comerciants amb persones amb discapacitat aconseguim donar-los veu per ser agents de millora de la societat, en una millora que reverteix cap a tothom, perquè també ajuda persones que pel motiu que sigui viuen una etapa vital on els caldria que la ciutat fos més inclusiva”.

A Ciutat Vella, enguany hi participen quinze comerços de l’associació Barnacentre, i ja són 406 les botigues que han participat en les darreres edicions de Comerç Accessible Sense Barreres (CASBA).

Per a Batlle, “Barcelona és de les ciutats que més treballa l’accessibilitat a nivell mundial, però aquesta iniciativa va més enllà i busca formar professionals de l’arquitectura en una perspectiva inclusiva que segurament d’una altra manera els seria molt més difícil aconseguir”.

 

406 comerços, més de 9 km de recorreguts a la via pública i 26 equipaments analitzats

El Projecte Comerç Accessible Sense Barreres (CASBA) és un programa promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), amb col·laboració amb tots els districtes, que enguany compleix onze anys. Al districte de Ciutat Vella, on va néixer la primera edició al 2012 i ha tingut continuïtat durant tots els anys, hi ha participat en total més de 406 comerços dels diferents eixos comercials, i compta amb la implicació dels professionals i tècnics de comerç al Districte de Ciutat Vella i els tècnics de l’IMPD.

En les darreres edicions de CASBA a Ciutat Vella, fins al 2022, s’han analitzat 9,05 km de via pública, 26 equipaments i 406 comerços. Els recorreguts es trien tenint en compte els diferents recorreguts que fan habitualment les persones amb discapacitat del Districte, així com els comerços i equipaments que sovintegen. Cada curs ha permès ampliar l’estudi amb nous eixos comercials, a més d’incorporar propostes de millora en la via pública.

 

Mapa de situació dels eixos comercials analitzats durant les nou edicions del Projecte CASBA al Districte de Ciutat Vella.

 

Per a més informació sobre el programa CASBA visiteu aquest enllaç.





Paraules clau

Ciutat Vella/ Comerç Accessible Sense Barreres/ persones amb discapacitat/