L’Ajuntament de Barcelona promou un Pacte de Ciutat a favor de la defensa dels Drets Humans : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona promou un Pacte de Ciutat a favor de la defensa dels Drets Humans

28/11/2023Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el procés de construcció col·lectiva d’un gran Pacte de Ciutat per la salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat, amb motiu del 75è aniversari de la Declaració Internacional dels Drets Humans. Aquest Pacte té com a objectiu arribar a nous acords entre tots els sectors de Barcelona i afrontar els grans reptes de la ciutat posant l’accent en la justícia social i la garantia democràtica.

 

 

Un total de 61 entitats i 21 consolats han assistit a l’acte que ha tingut lloc avui al Saló de Cent per presentar el procés que el farà possible i en el que hi han intervingut la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, així com el cònsol General d’Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov; el Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia; al secretari general de Foment del Treball, David Tornos; la vicepresidenta de PIMEC, Emma Gumbert; el secretari de Política Institucional d’UGT de Catalunya, Carlos De Pablo; el degà de l’Il•lustre Col•legi de l’Advocacia de Barcelona i president de la Intercol•legial, Jesús Sánchez; i la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina.

El Pacte de Ciutat per la salvaguarda dels Drets Humans té com a objectius específics el foment de la cultura de reconeixement i defensa dels drets humans entre la ciutadania, la societat civil i els empleats públics; l’aplicació d’un enfocament basat en drets humans en la gestió de serveis públics i privats; així com el reforç dels mecanismes de garantia de dret, donant-los a conèixer i assegurant-ne la seva efectivitat.

El Pacte inclourà el desplegament d’accions concretes en els àmbits d’accés a la justícia i la seguretat jurídica, el treball digne, l’exclusió econòmica i financera, l’exclusió digital o l’accessibilitat, entre d’altres.

Durant l’acte d’aquest matí, la tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay ha reivindicat la celebració dels 75 anys de la Declaració Universal dels Drets Humans, veritable eina per construir societats justes i democràtiques, i ha afirmat que “els drets humans han de ser principis rectors de compliment inexcusable que estiguin per sobre de qualsevol debat polític. Han de ser un element comú a qualsevol ideologia i ordenament jurídic, i la democràcia és l’instrument natural i adequat pel seu desenvolupament”.

Sobre el Pacte de Ciutat, Maria Eugènia Gay ha dit que Barcelona marca un punt d’inflexió en la seva història. “Amb la força col·lectiva de la nostra comunitat, ens endinsem cap a un futur on els drets humans no només siguin respectats sinó també protegits i promoguts”, i ha afirmat que, atenent als nous escenaris que planteja la societat tecnològica, amb aquest pacte “engeguem un procés de construcció col·lectiva per la salvaguarda dels drets humans a la ciutat, amb l’objectiu d’arribar a nous acords entre tots els sectors de la ciutat i afrontar els seus grans reptes sense deixar ningú enrere.”

 

 

Calendari

A principis de l’any 2024 es constituirà un grup motor que treballarà al llarg de l’any en un procés transversal de participació de ciutat a partir de taules comunitàries, tant amb la societat civil com amb responsables i empleats públics sobre quines són les principals amenaces als drets humans que hi ha a la ciutat i de quina manera es poden defensar des dels diferents espais.

L’últim trimestre de 2024 es preveu aprovar el Pacte de Ciutat amb la inclusió dels nous drets emergents i de tots els estàndards d’igualtat i desplegar durant el 2025 un pla d’acció de ciutat que refermi el compromís de la ciutat en la salvaguarda dels drets humans.

 

Una ciutat a favor dels Drets Humans

Barcelona ha estat una ciutat tradicionalment compromesa amb la defensa dels drets humans. Alguns dels antecedents més rellevants en aquest sentit són la creació de la Regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona l’any 1985, la Confecció i aprovació del Compromís de Barcelona, subscrit pels alcaldes i representants municipals de les principals ciutats europees l’any 1998; l’aprovació de la Carta Europea de Salvaguarda dels drets humans a la ciutat l’any 2000 així com la celebració a la ciutat d’un fòrum de debat per fer efectius els compromisos d’aquesta carta l’any 2001; i l’aprovació de la Carta de Ciutadania: Carta de Drets i Deures de Barcelona, per tal de fomentar i garantir la convivència ciutadana i el civisme, i assolir els drets i el compliment dels deures cívics de la ciutadania de Barcelona (2010).

Altres iniciatives vigents per a la defensa dels drets humans que es porten a terme des de l’Ajuntament de Barcelona són l’agenda 2030, el Pla Director de Cooperació per a la Justícia Global, el programa Barcelona Ciutat de Drets, l’Oficina per la No Discriminació i la mesura Per una Barcelona antirracista.

Paraules clau

drets humans/ Pacte de Ciutat a favor de la defensa dels Drets Humans/