Obre el mercat provisional d’Horta : Servei de Premsa

Obre el mercat provisional d’Horta

28/11/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), ha iniciat aquest matí l’activitat al Mercat provisional d’Horta. L’edifici està instal·lat en un espai verd situat a la confluència dels carrers de Porto i Lisboa. L’obra del mercat i la urbanització de l’entorn ha tingut una inversió de 6.088.263 euros, finançats en part, pels Fons Next Generation.

El mercat provisional, proposta dels arquitectes Pere Joan Ravetllat i Carles Enrich, és una gran estructura de fusta d’uns 1.400 metres quadrats. La principal innovació és que part d’aquesta construcció romandrà de manera permanent en aquesta ubicació per tal d’esdevenir un element més de la futura zona verda amb diversitat d’usos que ocuparà l’àmbit. Els usos del nou edifici en la seva funció de mercat provisional es reparteixen en 3 grans àmbits: Sala de vendes, Parades especials i Zona logística.

 

 

 

 

 

 

La sala de venda de 800 metres quadrats és per a 30 establiments, 26 alimentaris i 4 no alimentaris. L’accés principal se situa a la cantonada Est-Lisboa/Porto, i se’n disposen dos més, en cantonades oposades, a les façanes Sud i Nord.

Les parades especials no alimentàries estan situades a la façana amb la nova plaça, dinamitzant l’espai públic del carrer Porto. La façana Est es completa amb un cos baix annex al volum principal, de 109m2, que acull les parades exteriors no alimentàries i esdevé un aparador comercial amb un porxo en voladís que ressegueix aquest espai.

D’altra banda, la zona logística té 401 m2 on s’inclouen les cambres frigorífiques comunitàries, el magatzem comunitari, les oficines, els lavabos, la cambra de residus, la zona de càrrega i descàrrega i l’espai per a instal·lacions.

Sobre la coberta de la Zona logística hi ha l’espai reservat a la maquinària de climatització del mercat. El mercat disposa de generació fotovoltaica a la coberta i d’un SUDS (Sistema Urbà de Drenatge Sostenible) a la zona enjardinada. El SUDS afavoreix el drenatge natural de l’aigua de pluja al terreny.

 

Una segona vida per a l’estructura del Mercat

La voluntat del Govern municipal és que, un cop finalitzin les obres del mercat definitiu i els paradistes s’hi puguin tornar a instal·lar allà, l’estructura que ha fet de mercat provisional es mantingui al mateix emplaçament i jugui un paper important de dinamització de la zona verda.

I és que mitjançant el reaprofitament parcial de l’estructura de fusta, la urbanització de l’entorn i les plaques fotovoltaiques, està previst un estalvi del 40% en el desmuntatge del mercat provisional i del 90% pel que fa a la construcció del futur parc productiu.

Aquesta ubicació potencia l’encreuament del corredor verd de les rieres d’Horta i la trama urbana del casc antic, tot generant un nou espai públic de connexió entre els barris.

El proper dissabte, 16 de desembre al matí, està prevista la festa per celebrar la inauguració del mercat provisional amb activitats musicals i familiars.





Paraules clau

Mercat d’Horta/ mercats/