Barcelona dedica el Dia Internacional de la Ciutat Educadora a reflexionar sobre la cultura com a font de creació i aprenentatges : Servei de Premsa

Barcelona dedica el Dia Internacional de la Ciutat Educadora a reflexionar sobre la cultura com a font de creació i aprenentatges

29/11/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Dijous, 30 de novembre a les 9.00 hores (el Born Centre de Cultura i Memòria, plaça Comercial, 12) el regidor d’Educació i Persones Grans, Lluís Rabell –a través d’un vídeo enregistrat fa uns dies que es projectarà en l’acte d’obertura de la jornada-, i el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, participaran als actes de celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, que es faran coincidir amb una jornada sobre Cultura i Educació a la ciutat.

 

 

Amb motiu d’aquesta commemoració Barcelona celebrarà una jornada per reflexionar en profunditat sobre la cultura com a font de creació i aprenentatges. De fet, aquest és el lema de la commemoració d’aquest any 2023, lema que compareixen prop de 500 governs dels municipis que configuren l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), entitat que organitza l’acte.

A Barcelona, la celebració s’allargarà tot el dia, amb una jornada que planteja una mirada àmplia al trajecte realitzat i als reptes de futur al voltant de la vinculació entre els mons cultural i educatiu a la ciutat de Barcelona. A Barcelona, de fet, s’ha integrat el Dia Internacional de la Ciutat Educadora amb una jornada sobre la línia de cultura i educació a la ciutat

El programa complet de la jornada es pot consultar en aquest enllaç.

La programació s’estructura en tres moments, durant el matí i la tarda, i amb formats i objectius diferents però complementaris entre ells. A partir de les diferents accions promogudes, principalment però no únicament, des de la iniciativa municipal, es vol promoure una reflexió general sobre quines qüestions cal tenir en compte a mig i llarg termini per continuar aprofundint en la relació entre els dos àmbits.

En un segon moment, la presentació d’estudis i recerques al voltant de l’impacte que tenen alguns dels programes desenvolupats per agents i equipaments culturals i educatius de la ciutat servirà per començar a disposar d’algunes primeres dades i indicadors d’avaluació.

I, finalment, es vol generar un tercer espai d’intercanvi i contrast entre les iniciatives que permeten construir ponts entre el món educatiu, el món cultural i l’entorn més proper. Sobretot en aquells territoris de la ciutat on cal reduir la desigualtat en l’accés i la pràctica cultural dins del context de Ciutat Educadora. En aquest tercer espai el Pla de Barris explicarà “Caixa d’Eines”, el programa d’educació i cultura que introdueix pràctiques artístiques dins el currículum escolar per reduir les desigualtats, unint l’educació formal, la no formal i la comunitat, fent de la cultura un motor de transformació.

La intervenció de la filòsofa i investigadora Begoña Román servirà per tancar una trobada on es vol fer visible la necessitat de continuar aprofundint, com a Ciutat Educadora, en la vinculació entre cultura i educació.

La moderació de la jornada anirà a càrrec de la periodista cultural Marta Ballesta.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, l’AICE presenta una declaració conjunta en la qual recorda que “el principi 4 de la Carta de Ciutats Educadores estableix clarament el nostre compromís amb el dret a la cultura, la participació de totes les persones a la vida cultural de la ciutat, i la promoció de l’educació artística, la creativitat i la innovació, com a mitjà de desenvolupament personal, social, cultural i econòmic”.

La declaració complerta es pot descarregar aquí.





Paraules clau

Dia Internacional de la Ciutat Educadora/