Servei de Premsa
19/01/2025
[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Collboni celebra la designació de Barcelona com a seu de la Cimera Mundial contra la Sequera de l’ONU el 2024
02/12/2023
Temps estimat de lectura: 6 minuts
- L’anunci l’ha fet aquest divendres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de la COP28 i suposa un reconeixement i alhora un nou impuls al compromís de Barcelona en la lluita contra els efectes del canvi climàtic
- Deu anys després de la Declaració de Ginebra, la Reunió d’Alt Nivell (RAN) de Barcelona tindrà l’objectiu d’acordar un nou i ambiciós full de ruta que marqui les polítiques per combatre la sequera a nivell global els propers anys
- L’alcalde i la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, han valorat la cimera com la cita internacional més important en materia de lluita contra la sequera de l’any vinent
- Barcelona porta a la primera COP amb participació oficial de les ciutats el repte polític i social de liderar una transició justa en la lluita contra el efectes del canvi climàtic
Barcelona serà la seu entre el 30 de setembre el 3 d’octubre del 2024 de la Reunió d’Alt Nivell sobre Polítiques Nacionals de Sequera (RAN), organitzada per les grans agències del clima de l’ONU. L’anunci l’ha fet aquest divendres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de la Cimera Mundial de l’ONU pel canvi climàtic COP28.
L’ONU ha triat Barcelona per impulsar una trobada que actualitzi els objectius marcats fa 10 anys a Ginebra a través d’una “Declaració de Barcelona”. L’Ajuntament treballa conjuntament amb l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per tirar endavant aquest projecte a la ciutat.
Així, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que també és a Dubai per participar en diversos actes de la COP28, ha valorat la futura celebració de la RAN al costat de la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera. Han celebrat la designació de la ciutat com a seu d’aquest important esdeveniment d’alt nivell que ha de permetre treballar el problema de les sequeres amb una visió estratègica i política en la qual els responsables de les administracions locals, nacionals i internacionals puguin definir mapes i fulls de ruta on es tinguin en compte no només el component modelitzador meteorològic, sinó també les infraestructures i les pautes de consum per lluitar contra la sequera.
L’alcalde Collboni ha volgut remarcar la importància de la reunió d’alt nivell des del punt de vista de la vida quotidiana “hi ha tres aspectes en la vida dels nostres conciutadans en els quals ja es noten els efectes immediats del canvi climàtic, en l’aigua que bevem, en l’aire que respirem i en els aliments que mengem. Cal prendre mesures que atenuïn les conseqüències del canvi climàtic en termes de precipitacions i en termes de tenir aigua disponible.”
Ha remarcat els esforços de Barcelona per tenir un dels consums més baixos d’aigua per habitant, per desalinitzar l’aigua, i reutilitzar les aigües freàtiques, mesures necessàries però no suficients en escenaris futurs “per això és una magnífica notícia l’anunci d’aquesta Cimera que orientarà què és el que haurem de fer i d’on podrem aconseguir els recursos que necessitem, especialment els ajuntaments, per afrontar les inversions i infraestructures que ens facin més resilients a les sequeres, i que aquestes mesures es coordinin a nivell d’estats, d’organitzacions internacionals i que marquin les pautes i les pràctiques que ens puguin ser útils a tothom”, ha reblat l’alcalde.
L’Ajuntament de Barcelona ofereix tot el suport per l’organització a través de l’Àrea de Promoció Econòmica Internacional i el Barcelona Convention Bureau, que ja treballen en la ubicació definitiva de la reunió.
Aquesta serà la segona trobada d’aquestes característiques després de la cimera celebrada a Suïssa l’any 2013. En aquella ocasió es va aprovar la “Declaració de Ginebra”, document que ha guiat fins ara les polítiques en contra de la sequera a nivell global. L’esdeveniment va comptar amb la participació d’unes 430 persones de prop de 100 països i nombroses institucions internacionals.
La RAN té com a principals organitzadors l’OMM (Organització Meteorològica Mundial), la UNCCD (Convenció d’UN per combatre la desertificació) i la GWP (Associació Mundial per a l’Aigua). També hi col·laboren la FAO, el World Bank, la IUCN i la UNESCO.
Tindrà una vessant eminentment tècnica, amb tres dies de discussions, panells i presentacions, i el darrer se celebrarà la cimera política amb la participació de presidents de govern, caps d’estat i altres representants de tot el món.
El paper de les ciutats a la COP28. Reunió amb Anne Hidalgo
La COP28, que se celebra des d’aquest divendres a Dubai, ha acollit per primera vegada la Cimera Local d’Acció Climàtica, en reconeixement al paper crític que juguen els líders locals en la reducció d’emissions, l’abordatge del risc climàtic i la superació dels esforços nacionals per avançar més i més ràpidament, atesa la dimensió urbana dels impactes climàtics, especialment pel que fa a l’aigua i la qualitat de l’aire.
En aquest sentit, la cimera compta amb el suport de les principals xarxes mundials de líders locals, com ara el Pacte Mundial d’Alcaldes per al Clima i l’Energia, Local Governments for Sustainability (ICLEI) o C40, entre molts altres. Així, en una trobada bilateral mantinguda aquest matí amb l’alcaldessa de París i vicepresidenta de C40, Anne Hidalgo, l’alcalde ha destacat el “fet històric que suposa la presència oficial de les ciutats a la COP28 com a garantia que les coses passin, transformant les grans resolucions en polítiques concretes de reducció d’emissions”. En el cas de Barcelona, ha posat el focus en l’accés a l’aigua i la qualitat de l’aire com a reptes immediats. “Serà possible aconseguir-ho si se’ns permet participar en el disseny de les polítiques i se’ns garanteix l’accés al finançament internacional”.
Barcelona, un compromís per una transició ecològica justa
Barcelona ha fet escoltar la seva veu a la Cimera pel Clima en diversos fòrums i panells. La delegació l’encapçala l’alcalde a qui acompanyen també la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet i el comissionat de Relacions Internacionals, Pau Solanilla.
Divendres, l’alcalde va assistir a la Local Climate Action Summit i aquest mateix dissabte tanca la seva presència a la COP28 amb la seva participació a la taula Transició energètica justa i sostenible per a les persones i el planeta. En aquesta ocasió, es tracta d’una cita organitzada per Local Governments for Sustainability (ICLEI), xarxa global de més de 2.500 governs locals i regionals compromesos amb el desenvolupament urbà sostenible.
En conjunt, Collboni ha aprofitat la seva presència a Dubai per subratllar el repte polític que suposa afrontar el canvi climàtic tot garantint una transició justa per donar resposta a una realitat que ja ens afecta plenament i perjudica especialment la ciutadania més vulnerable. A aquest objectiu se suma el de desactivar la desinformació i convèncer la població que avui no se sent interpel·lada per l’evidència la crisi climàtica.
La delegació de la ciutat manté també una intensa agenda internacional amb reunions bilaterals amb altres alcaldes com ara els de Copenhaguen, Casablanca o Atenes; trobades amb l’objectiu de reforçar les aliances entre les ciutats i el lideratge d’aquestes en la lluita contra el canvi climàtic.
MATERIAL AUDIOVISUAL DE LA JORNADA
VÍDEO
– Declaracions trobada bilateral Barcelona-París (MP4)
– Declaracions Teresa Ribera (MP4)
– Imatges de recurs
(disponibles en el proper enviament)
ÀUDIO
– Declaracions trobada bilateral Barcelona-París
– Declaracions Jaume Collboni (MP3)
– Declaracions Anne Hidalgo (MP3)
– Declaracions Teresa Ribera (WAV)
IMATGES
– Selecció de fotografies trobada bilateral Barcelona-París (ZIP)
– Selecció de fotografies trobada amb Teresa Ribera (ZIP)
Paraules clauCOP 28/