L’Ajuntament reforça els serveis municipals en el marc del dispositiu de Nadal : Servei de Premsa

L’Ajuntament reforça els serveis municipals en el marc del dispositiu de Nadal

04/12/2023



Temps estimat de lectura: 9 minuts

L’Ajuntament posa en marxa el Dispositiu de Nadal fins el proper 7 de gener, un dispositiu especial per mantenir els nivells assolits de seguretat, neteja, mobilitat, convivència i civisme durant aquestes Festes on es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i una major concurrència de visitants a les àrees més comercials de la ciutat.

 

En aquest dispositiu, i independentment dels agents que treballen en el servei ordinari, la Guàrdia Urbana destinarà 424 agents, un 16% més que el dispositiu de l’any passat, per reforçar la presència policial en els espais públics i eixos comercials realitzant funcions de prevenció de fets delictius, proximitat i seguretat viària.

En el marc i context del Pla Endreça, els objectius generals d’aquest dispositiu són: millorar la seguretat viària; mantenir la fluïdesa del trànsit, especialment a les vies bàsiques, a l’entorn dels eixos comercials i de les zones turístiques; control de la mobilitat amb impacte per la convivència: ús dels VMP a voreres i ocupació de voreres per vehicles sharing; evitar la degradació de l’espai públic: pintades, gestió de residus, animals de companyia i necessitats fisiològiques en espai públic; controlar les activitats irregulars a la via pública i especialment la venda ambulant no autoritzada de qualsevol tipus de producte, així com la d’aliments i llaunes de begudes; controlar i corregir les molèsties derivades del consum no autoritzat d’alcohol als espais públics; controlar la contaminació acústica; incrementar la prevenció de la seguretat ciutadana, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra; controlar i corregir les infraccions administratives que afectin negativament a la percepció de seguretat, amb especial atenció a evitar activitats contràries al civisme i la convivència.

El dispositiu de seguretat vol mantenir els nivells de seguretat, facilitar el normal desenvolupament de l’activitat quotidiana i preservar la tranquil·litat de la ciutadania i les persones que visiten la ciutat

Per tal de garantir la convivència i prevenir fets delictius en aquestes zones de gran aglomeracions, s’intensificaran el patrullatge uniformat i mixt a peu potenciant aquells llocs on hi haurà una major afluència de compradors com són els eixos comercials de cada barri i les zones turístiques de cada districte de forma coordinada amb el Cos dels Mossos d’Esquadra.

Les principals actuacions d’aquestes patrulles seran funcions de prevenció de la seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com al control de les infraccions que puguin pertorbar la convivència i el descans dels veïns. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general dels espais públics.

Els Equips de la Policia de Barri de la Guàrdia Urbana establiran els contactes adients amb els representants veïnals i amb els comerciants.

La Guàrdia Urbana també realitzarà inspeccions a locals de pública concurrència incidint també en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels locals com a la via pública. Es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament d’aquests locals, en especial de les seves terrasses i vetlladors.

S’intensificarà la vigilància per evitar les molèsties derivades de les concentracions amb ocupació intensiva dels espais públics i es donarà resposta als problemes derivats de les festes no autoritzades, tant a la via pública com a l’interior de locals i domicilis, que ocasionin molèsties als veïns i que afectin a la seguretat tant objectiva com subjectivament. La Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana que tingui coneixement de la convocatòria d’una festa no autoritzada farà les gestions corresponents amb el Districte del per tal d’elaborar les ordres de cessament d’activitat que corresponguin i notificar-les als eventuals infractors

La Guàrdia Urbana efectuarà inspeccions d’aquells locals i espectacles de major aforament i que tinguin previstes festes de cap d’any amb gran afluència de públic i mantindrà el seguiment de les xarxes socials per detectar la convocatòria de festes i concentracions no autoritzades.

 


Seguretat viària

Davant la previsió de l’arribada de visitants i d’una augment de la mobilitat a la ciutat, està previst un dispositiu per garantir la seguretat viària i la mobilitat.

En aquest sentit la Guàrdia Urbana prestarà una especial atenció al control de les infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, com no respectar la preferència en els passos de vianants, els senyals dels semàfors, o la circulació per les voreres. També s’actuarà contra els vehicles aparcats en doble filera o que afectin a la circulació del transport públic.

En cas d’ordenar-se talls de trànsit i desviaments, i/o d’altres mesures de restricció a la circulació, sobretot a la zona centre, s’informarà a la ciutadania a través del panells informatius. Igualment, es donaran missatges als conductors relatius a l’estat del trànsit i al nivell d’ocupació dels pàrquings.

Paral•lelament, el cos de policia barceloní reforçarà els controls preventius d’alcoholèmia i drogo-test per tal de reduir l’accidentalitat durant un període amb moltes celebracions, potenciant també la correcció d’infraccions en moviment. Amb caràcter específic, del 14 al 22 de desembre, coordinada pel Servei Català de Trànsit, s’activa una campanya d’increment de seguretat viària adreçada al control i detecció de les infraccions relacionades amb la conducció sota els efectes de l’alcohol i/o de substàncies estupefaents, i/o superant les taxes permeses.

Es farà una especial atenció en aquells punts més sensibles en relació a l’accidentalitat, amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit i en aquelles infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, com ara no respectar la preferència en els passos de vianants, desobeir els senyals dels semàfors o circular per les voreres. Igualment, es controlaran els estacionaments indeguts en voreres o aquells que puguin destorbar la lliure mobilitat de les persones.

 

Mobilitat i transport púbic

El Govern municipal recomana a la ciutadania desplaçar-se a peu o en transport públic si ha d’accedir a les zones més cèntriques de la ciutat o als principals àmbits comercials. En paral•lel, l’Ajuntament de Barcelona també recorda la conveniència de diversificar els moments per anar a comprar i evitar les hores punta i de més aglomeracions, com els dissabtes a la tarda.

En cas que s’hagi de venir necessàriament amb vehicle privat, es disposa de l’aplicació de mobilitat SMOU on es pot consultar amb antelació la disponibilitat de places lliures d’un centenar d’aparcaments de la ciutat. Les funcionalitats d’informació i disponibilitat de plaça faciliten que les persones usuàries de vehicle privat puguin conèixer, a través del telèfon mòbil, quin és l’aparcament amb plaça lliure que tenen més a prop del seu destí. Això permet que els recorreguts es planifiquin i se simplifiquin, la qual cosa redueix el temps de cerca d’estacionament, el trànsit rodat, l’ocupació d’espai públic i la contaminació.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha previst un reforç del servei de metro per facilitar la mobilitat sostenible, ràpida i segura en les setmanes anteriors a les festes, en què es multipliquen les sortides per compres, lleure i visites. Així, el metro serà, un any més, l’opció més recomanable per eludir la congestió associada a les dates nadalenques.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha previst un reforç del servei de metro els dissabtes, diumenges i dies festius intersetmanals del desembre amb comerços oberts per facilitar la mobilitat en les setmanes anteriors a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, en què es multipliquen les sortides per compres, lleure i visites. Així, el metro serà un any més l’opció més recomanable per a les dates nadalenques.

 

Reforços i horaris del metro.

Per als diumenges i festius intersetmanals en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes, és a dir, el 26 de novembre i els dies 3, 6, 8, 10, 17, 24 i 31 de desembre, així com dissabte 25 de novembre, i tots els dissabtes de desembre, hi haurà fins a 8 trens  addicionals en servei, depenent de si és hora vall de la tarda (de 13 a 17 h) o l’hora punta de la tarda-vespre (de 17 a 21 h). Cal destacar que aquest augment de trens és per a les línies convencionals, especialment a l’L1 i a l’L3. Les estacions més properes a la zones comercials també es reforçaran amb més personal d’atenció i de seguretat.

El dimarts 5 i el dijous 7 de desembre, pel fet de ser vigílies de festiu, el servei de metro s’allargarà fins a les 2 de la matinada. Els festius 6 i 8 els trens circularan fins a les 12 de la nit.

D’altra banda, diumenge 24 de desembre, la vigília de Nadal, el servei de metro finalitzarà, com és habitual en aquesta data, a les 23 hores. El dia de Nadal el metro funcionarà de 5 del matí a 2 de la matinada, i per Sant Esteve circularà fins a les 12 de la nit.

Com és habitual, la nit de Cap d’Any, la que va del diumenge 31 de desembre al dilluns 1 de gener, el metro donarà servei ininterromput durant tota la nit.

L’increment de trens en circulació els cap de setmana i els festius intersetmanals s’afegeix a l’oferta existent els dies feiners, tot plegat per augmentar la capacitat de transport de la xarxa i situar-la com una alternativa eficaç al vehicle privat en els desplaçaments quotidians. Aquesta oferta incrementada, a més, es mantindrà sense variació els dies no lectius, del 21 de desembre al 7 de gener.

La xarxa d’autobusos també reforçarà les línies que transcorren pel centre de Barcelona i altres eixos comercials els dies festius en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes. També s’augmenta la capacitat de transport d’algunes línies, dotant-les de vehicles articulats.

Cal tenir en compte que el diumenge 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22.00 hores.

 

Barcelona posa en marxa aquest desembre el reforç del servei de neteja i recollida de residus durant les festes de Nadal, amb un total de 114 operaris i operàries i 62 vehicles de neteja i recollida de residus. La recollida comercial a les zones amb més afluència de persones començarà a partir del dia 3 de desembre, incloent  tots els festius d’obertura comercial.

Fins al dia de Reis el reforç se centrarà en les zones on hi hagi major concentració de persones, eixos comercials i allà on es facin específicament activitats o fires nadalenques.

Aquest reforç se centrarà, sobretot, en els següents serveis:

A més del dispositiu específic als eixos comercials i zones d’alta afluència de persones, es preveuen dos dispositius específics, tant pel dia de cap d’any com per les activitats relacionades amb el Pare Noel i les calvalcades de Reis. Pel que fa a cap d’any, el dispositiu es reforçarà amb 94 operaris i operàries i 38 vehicles principalment a Ciutat Vella, plaça Catalunya, Rambla i voltants, Eixample i  avinguda Maria Cristina. Per a les diferents activitats i cavalcades de Pare Noel i Reis, el dispositiu comptarà amb 155 persones i 60 vehicles. Com cada any, a partir del 7 de gener i fins al dia 17, s’habilitaran els punts de recollida d’avets de Nadal.

 

L’Ajuntament de Barcelona ha prohibit la realització d’obres de serveis en els carrers compresos en la zona delimitada per: Passeig. de Sant Joan, passeig  luis Companys, passeig Pujades, passeig Picasso, Avinguda Marquès de l’Argentera, passeig Isabel II (incloent el Pla de Palau, Pas sota Muralla i plaça Pau Vila), passeig Colon, passeig Josep Carner, avinguda Paral·lel, Ronda Sant Pau, Comte d’Urgell, Còrsega, i avinguda Diagonal. A més a més el districte de Ciutat Vella sencer (inclús Barceloneta).

Dins del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, també està prohibida la realització d’obres de serveis en els carrers compresos en les zones delimitades per: Avinguda Diagonal, Via Augusta, avinguda Riera de les Cassoles, Ronda General Mitre, Bertran, Mare de Déu del Carmel , avinguda República Argentina, passeig de Sant Gervasi, passeig de la Bonanova, Ganduxer, Pau Alcober, Doctor Roux, Milanesat, Escoles Pies, Ronda General Mitre, Doctor Fleming.

Passeig de Sant Joan Bosco, Vergós, Abat Samsó, Ciao, Cornet i Mas, Manyé i Flaquer, Via Augusta, Graus, Major de Sarrià, Pare Miquel de Sarrià, Dalmàcia, Duquesa d’Orleans, passeig de la Reina Elisenda de Montcada, Negrevernís, Carme Karr, Gresolet, Bonaplata, Fontcoberta, Capità Arenes, passeig de Manuel Girona.

La prohibició també afecta els següents carrers Drecera de Vallvidriera, Actor Morano, Actriu Tubau, Queralt, Alberes, carretera l’Església, Elisa de Moragues, Guerau de Liost, Turó, Mont d’Orsà, carretera de Sarrià a Vallvidriera.

Així mateix, la prohibició s’estén als cascs antics, entorns dels mercats municipals i dels mercats municipals provisionals i vies més importants de la ciutat excepte a la Via Laietana i La Rambla.

 





Paraules clau

dispositiu de Nadal/ dispositiu de Nadal 2023/