BSM inicia l’expansió d’espais de Click&Collect i punts de micro-distribució a tota la seva xarxa d’aparcaments : Servei de Premsa

BSM inicia l’expansió d’espais de Click&Collect i punts de micro-distribució a tota la seva xarxa d’aparcaments

06/12/2023Temps estimat de lectura: 4 minuts

  

Barcelona de Serveis Municipals (BSM) ha iniciat els tràmits per dotar tota la xarxa d’Aparcaments BSM d’espais de Click&Collect on la ciutadania podrà recollir i retornar paqueteria les 24 hores del dia. S’adequaran així un total de 43 aparcaments per poder instal·lar-hi aquest servei. El projecte permetrà consolidar i ampliar les proves pilot de Click&Collect fetes amb diferents operadors logístics a 33 d’aquests aparcaments. Fins ara, aquestes proves s’han dut a terme en espais reduïts, però el nou projecte d’adequació permetrà consolidar aquesta activitat i ampliar-la, habilitant més espai per a la recollida i retorn de paqueteria.

Aquest avenç s’emmarca en l’aprovació per part de l’Ajuntament de Barcelona del “Pla especial urbanístic de noves activitats en els aparcaments de la ciutat de Barcelona”, que permet la incorporació de serveis de logística als aparcaments de rotació de la ciutat amb l’objectiu de millorar i optimitzar la gestió de la distribució urbana de mercaderies a Barcelona.

A banda de dotar tots els Aparcaments BSM d’una zona de recollida de paqueteria per a la ciutadania, al llarg del 2024 també s’iniciaran els tràmits per doblar l’oferta actual d’estacions de repartiment o unitats CDUM a la xarxa d’Aparcaments BSM. La previsió és comptar amb una vintena d’aquests centres de micro-distribució des d’on els operadors de distribució podran repartir mercaderies als barris de l’entorn fent ús de vehicles sostenibles o a peu.

Per a la primera tinenta d’alcaldia i presidenta de BSM, Laia Bonet, “iniciatives com aquestes posen de relleu el paper que tenen els aparcaments a la ciutat de Barcelona. Concentrant-hi part de la distribució urbana de mercaderies contribuirem a una menor ocupació de la via pública i una major eficiència i sostenibilitat en el repartiment de paqueteria. Gràcies a aquesta estratègia, les furgonetes recorren menys quilòmetres perquè fent una sola aturada lliuren diferents paquets a les consignes o als punts de micro-distribució. S’eviten, per tant, desplaçaments, emissions contaminants i soroll a la via pública. A més, es facilita el repartiment en hores vall o de nit perquè al produir-se en un aparcament no hi ha problemes de soroll”.

 

Dues peces clau per fer més sostenible la distribució urbana de mercaderies

La incorporació d’espais de Click&Collect a tota la xarxa d’Aparcaments BSM es farà per fases. En tots els casos, s’habilitarà una zona, degudament senyalitzada, on s’ubicaran les consignes dels diferents operadors. Aquests punts de recollida de paqueteria estaran oberts a la ciutadania les 24 hores del dia per recollir o retornar comandes, com ja passa ara amb els punts de Click&Collect que hi ha en fase de proves en alguns aparcaments BSM. El seu propòsit, en definitiva, és dotar la ciutat d’una alternativa sostenible a l’entrega a domicili de les compres en línia.

Pel que fa a les estacions de repartiment o unitats CDUM, també s’adequarà i senyalitzarà un espai als aparcaments on s’ubiquin. Aquests elements funcionen com a micro-plataformes de distribució on les furgonetes dels operadors logístics descarreguen els paquets, normalment durant la nit, i des d’allà els reparteixen fins al consumidor final mitjançant vehicles més petits i sostenibles o a peu. Gràcies a aquests espais, ja en fase de proves en vuit Aparcaments BSM, es redueix l’impacte en l’ocupació de l’espai públic que té la distribució urbana de mercaderies, així com el trànsit i les emissions contaminants.

 

Un nou model d’aparcament que dóna resposta als nous hàbits de la ciutadania

L’expansió d’espais de Click&Collect i punts de micro-distribució suposa un pas més en el procés de transformació en el que està immersa la xarxa d’Aparcaments BSM per esdevenir centres de serveis a la mobilitat. Aquest nou concepte d’aparcament va molt més enllà de l’estacionament de vehicles, integrant serveis de valor afegit que donen resposta a nous hàbits i necessitats socials com són les compres en línia, la mobilitat elèctrica i la compartida.

Actualment, s’està construint el nou Aparcament BSM Ciutadella del Coneixement, ubicat al solar delimitat pels carrers de Wellington, Villena, Ramon Trias Fargas i l’avinguda Icària, i que estarà operatiu a partir del segon trimestre del 2025.

Amb 7.000 m2 de superfície i un pressupost total de 10,7 M€, serà el primer concebut en origen com un autèntic hub de mobilitat, tant per l’oferta de serveis que inclourà com per la seva arquitectura i imatge. A nivell constructiu, aquesta nova conceptualització implica una definició de l’espai molt més diàfana, amb àrees d’ús flexible i sostres més alts que permeten l’entrada de tot tipus de vehicles.

Paraules clau

Barcelona de Serveis Municipals (BSM)/ Click&Collect/