El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes dedica una exposició a Joana Morell (1594-1653), poeta, música, filòsofa i teòloga que encarna la lluita històrica de les dones per accedir a una formació acadèmica : Servei de Premsa

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes dedica una exposició a Joana Morell (1594-1653), poeta, música, filòsofa i teòloga que encarna la lluita històrica de les dones per accedir a una formació acadèmica

11/12/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

 

El Reial Monestir de Pedralbes inaugura demà l’exposició “El llegat perdut de Joana Morell”, que romandrà oberta fins al 14 d’abril de l’any vinent. La mostra ret homenatge a una dona pionera que va excel·lir en nombroses disciplines. Juliana Morell (Barcelona, 1954- Avinyó, 1653) va defensar tesis orals en filosofia a casa seva, a Lió. Tenia 12 anys. Aquesta fita la va convertir en la primera doctora de la història i li va atorgar un lloc al paranimf de la Universitat de Barcelona. Malgrat ser una icona de l’erudició femenina durant segles, la vida, l’obra i el pensament de Juliana Morell són encara desconeguts. Humanista, poliglota i religiosa dominica a Avinyó, va ser una de les veus prominents de la Contrareforma a França. El seu pensament flueix entre dues de les principals tendències del barroc: el racionalisme i el misticisme eròtic.

El llegat retrobat de Juliana Morell, humanista polifacètica i escriptora espiritual és una invitació a submergir-se en el seu món i experimentar-lo amb els cinc sentits. Poeta, música, filòsofa i teòloga, Morell encarna la lluita històrica de les dones per accedir a una formació acadèmica, alhora que es pot considerar un reflex viu i intens de la cerca individual i col·lectiva d’un espai propi on poder sentir i pensar per ella mateixa. El seu pensament articula la lògica i la mística eròtica d’una manera orgànica i fluïda, tenint com a resultat la dissolució d’una paradoxa. Per a Juliana Morell, raó i amor van de bracet: l’una pondera les decisions i l’altre connecta les persones entre si i amb la divinitat.

L’exposició s’endinsa en la seva figura, obra i pensament també des de l’espai claustral, que ella va escollir i estimar.

 

Dossier de premsa i imatges





Paraules clau

exposició/ Juliana Morell/ Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes/