Servei de Premsa
19/01/2025
Barcelona Activa atén 14.000 joves des que va inaugurar El Convent, un equipament per incrementar les oportunitats laborals dels menors de 30 anys
14/12/2023
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- Més de la meitat de joves sense treballar a la ciutat (55%) han estat atesos per serveis d’ocupació jove de l’agència econòmica municipal
- La taxa d’atur del jovent a la ciutat és del 22%, un percentatge que triplica la taxa d’atur de la ciutat, i justifica el reforç d’equipaments com El Convent
- El consistori barceloní va apostar per un nou equipament que acompanyés el jovent en el procés d’orientació professional, accés al mercat de treball i millora professional
L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha atès 14.000 joves en el darrer any (octubre 2022-setembre 2023) en accions d’ocupació, formació, emprenedoria i qualificació digital, dels quals més de 5.000 han estat acompanyats directament a través del servei d’ocupació joves de l’agència econòmica municipal a El Convent. Més de la meitat de joves sense treballar a la ciutat (55%) han estat atesos per serveis d’ocupació jove de Barcelona Activa.
El Convent de Barcelona Activa, que es troba dins del centre cívic del Convent de Sant Agustí, a Ciutat Vella, està oferint assessoraments personalitzats, activitats i sessions grupals i de coaching al jovent, amb acompanyament expert i sales habilitades per simulacre d’entrevistes o gravació de videocurriculums. Va obrir les portes l’octubre de l’any passat i ha esdevingut un emplaçament idoni per donar les primeres passes en el món laboral o avançar en el camí cap a les professions del present i futur.
Des del consistori barceloní s’ha apostat per un equipament únic que ofereixi tant recursos tecnològics com l’expertesa de l’agència de promoció econòmica, i així lluitar contra una taxa d’atur que és del 22% a la ciutat.
La regidora de Promoció Econòmica i Treball, Raquel Gil, ha destacat que “l’espai públic vol incentivar la feina dels joves així com incidir que es redueixi l’abandonament escolar prematur. Només reduint les desigualtats educatives i promovent la qualificació professional especialitzada podrem arribar a un ventall més gran d’oportunitats en el món del treball. Estem compromesos en facilitar els processos de transició entre l’àmbit formatiu i laboral-professional. En tots aquests sentits, El Convent esdevé una peça clau de trobada de joves que volen créixer professionalment, i trobar el seu camí, vocacions i impactar positivament en la societat”.
Sobre el perfil de joves atesos:
- Un 55% són menors de 25 anys. D’aquests se’n destaca que estan en una etapa de transició de l’àmbit formatiu al mercat de treball.
- El 45% tenen de 25 a 30 anys. En aquest cas, busquen millorar la seva feina i accedir a noves i millors oportunitats professionals.
- Quant a estudis, 15% joves atesos no tenien estudis de secundària. Un 25% amb formació obligatòria (ESO) i el 33% comptaven amb formació post-obligatòria. I un 27% amb cicles formatius grau superior i universitaris. En aquests perfils se’ls orienta cap a l’obtenció d’una qualificació professional especialitzada que permeti accedir al mercat de treball en una posició de major qualitat.
El 43,7% dels contractes signats per joves, indefinits
De gener a novembre de 2023, s’han formalitzat 338.006 contractes a persones menors de 30 anys a Barcelona. El 43,7% dels contractes signats per joves a la ciutat de gener a novembre de 2023 són de caràcter indefinit, el valor més alta de la sèrie històrica. Després de triplicar-se l’any 2022 per l’impacte de la reforma laboral, de gener a novembre de 2023 la contractació indefinida de joves es redueix un -3,5% en termes interanuals, un descens més moderat que el de la contractació indefinida total a la ciutat (-6,9%).
Principals assoliments en el primer any de recorregut
1) Orientació vocacional i professional en les etapes formatives:
- Projecte de Vida Professional: programa d’orientació vocacional i professional adreçat als i les joves estudiants del centres educatius. Han participat 15.911 joves de 175 centres educatius. Han estat 739 activitats realitzades en temàtiques d’orientació (les més destacades, Interessos professionals, competències clau i escape room com a procés de selecció), visites a empreses, conferències inspiradores Treball amb Valors i Xerrades Escola Empresa.
2) Focus en els joves amb major vulnerabilitat i dificultats d’accés al mercat de treball:
- Des del Projectes Singulars s’han desplegat 281 itineraris personalitzats d’orientació, formació i inserció laboral o retorn al sistema educatiu, acompanyant de forma integral als i les joves per tal de definir la seva trajectòria professional, amb objectiu professional i capacitació tècnic-professional afavorint la incorporació al mercat de treball amb criteris de qualitat. Actualment i abans de finalitzar els programes (31 de desembre), el 48% dels i les joves, estan treballant o continuen estudiant en el sistema educatiu
- La capacitació ha estat en els sectors de construcció, logística, hostaleria, comerç, lleure i industries de l’alimentació que necessiten de talent i tenen dificultats de relleu generacional.
- El 75 % dels i joves han obtingut una acreditació formativa
- Més de 1.800 joves compten amb una persona que els acompanya al llarg del seu procés d’orientació, recerca de feina i/o millora professional.
3) Augment de la participació en totes les activitats grupals i el coaching laboral, amb l’augment més destacat és al programa d’activitats Barcelona Treball Joves. S’ha multiplicat per 7 el nombre de joves que han participat en alguna activitat.
- Des de la inauguració del Convent, el Servei Telemàtic Jove (603 805 131) ha realitzat 11.000 atencions.L’objectiu del servei és donar informació i derivar a recursos d’ocupació, formació i autoocupació adreçats al col·lectiu jove, prestant el servei a través de mitjans telemàtics (telèfon, missatgeria instantània i correu electrònic).
- El Punt d’Informació Jove (presencial) ha atès a 591 persones joves que s’han acostat a El Convent, sense cita prèvia, per rebre informació sobre recursos o assessorament en la recerca de feina o per iniciar processos d’acompanyament posteriors.
Potenciar l’experiència de diferents oficis a empreses
Barcelona Activa té un fort lligam amb l’ecosistema d’entitats del món de l’ocupació i la formació. Així, ha col·laborat amb més de 350 empreses i 100 entitats en aquest any per dissenyar activitats i les necessitats professionals qualificats a les empreses. Són exemples els projectes Work@ impulsat pels centres comercials (Glòries i La Maquinista) o el projecte Shake Your Future de Bacardi Spain.
Entre les activitats programades a El Convent per al primer trimestre de 2024 destaquen Jove però amb molt per explicar: impacta en l’entrevista de selecció!, Descobreix les teves competències, Potència la teva candidatura amb el vídeocurriculum, o Troba feina amb Instagram, o itineraris per establir un full de ruta personal amb el Coaching laboral per a joves.
El Convent és una mesura del Pla de Foment Ocupació Juvenil 2020-2023 de l’Ajuntament de Barcelona i els agents clau: Consell de Joventut de Barcelona, entitats sindicals juvenils, patronals PIMEC i Foment, Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Consorci de l’Educació, Fundació Barcelona FP, i el departament de Joventut de l’Ajuntament.
Paraules clauEl Convent Barcelona Activa/ joves/ ocupació/