Servei de Premsa
18/01/2025
La Ciutadella del Coneixement pren forma amb la reobertura de l’Hivernacle, la primera peça de l’estratègia per rehabilitar el parc i convertir-lo en un espai de recerca i innovació de referència
18/12/2023
Temps estimat de lectura: 7 minuts
- L’alcalde Jaume Collboni ha presentat avui a l’Hivernacle l’avenç de l’estratègia per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa
- La Ciutadella del Coneixement és un projecte científic i urbanístic que inclou cinc projectes estratègics amb una inversió global associada de 290M€ i que a finals d’aquest mandat podria estar executat en un 80%
- A la rehabilitació de l’eix format per quatre equipaments d’alt valor patrimonial i científic, s’hi suma el nou complex de recerca que s’està construint als terrenys de l’antic Mercat del Peix amb 3 edificis en marxa, el nou Centre de Biociències del CSIC, la futura Biblioteca Central Urbana i l’impuls i reforç de l’activitat científica del Zoo
- La reobertura de l’Hivernacle a la ciutadania, després de 15 mesos d’obres per recuperar la col·lecció de plantes i la seva imatge original així com per resoldre les patologies aparegudes al llarg dels anys, culminarà amb l’exposició “Màquina Climàtica” que acollirà a partir del 2024
La Ciutadella del Coneixement comença a prendre forma amb la reobertura de l’Hivernacle.
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui l’estratègia per fer del parc de la Ciutadella un gran complex de recerca i innovació, un projecte que ja s’està fent realitat amb diferents obres en marxa i amb el primer equipament, l’Hivernacle, que s’obre al públic.
En un acte solemne, la ciutat de Barcelona ha reafirmat la seva capitalitat científica i el seu compromís per impulsar un projecte científic i urbanístic que convertirà el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.
Una Estratègia per consolidar un ecosistema científic de primer nivell i de fer-lo accessible i obert a la ciutadania
L’Estratègia de la Ciutadella del Coneixement passa per reconèixer la centralitat i història del parc, lligada a la Exposició Internacional del 1888 i la vocació innovadora i de divulgació científica que va tenir en aquell moment, i posar en valor els actius que hi ha al voltant del parc, com universitats, museus, centres de recerca, fundacions i empreses que ofereixen un motor de transformació a través de la ciència, la recerca i la cultura.
Per això, d’una banda, es posa en valor i reforça la vocació de recerca existent a la zona rehabilitant diferents edificis del parc i adaptant-los a nous usos científics i divulgatius, com és el cas de l’Hivernacle. I de l’altre, s’activen nous espais per facilitar i incentivar nous projectes científics i culturals que se sumin als ja existents. Tot plegat, amb la voluntat de consolidar un ecosistema científic de primer nivell i de fer-lo accessible i obert a la ciutadania
Cinc projectes estratègics
La Ciutadella del Coneixement inclou cinc projectes estratègics amb una inversió global associada de 290M€. Es tracta del nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix, amb 3 edificis en marxa, la construcció d’un Centre de Biociències del CSIC, la consolidació d’un eix format per quatre equipaments d’alt valor patrimonial i científic, la construcció de la Biblioteca Central Urbana de Barcelona i l’impuls i reforç de l’activitat científica i divulgativa del Zoo.
La previsió és que al final d’aquest mandat un 80% del projecte sigui una realitat i que a deu anys vista el conjunt de la Ciutadella del Coneixement sigui una realitat de dimensió internacional que reuneixi prop de 2.000 recercadors.
- Mercat del Peix
Obres en marxa per la creació d’un nou complex de recerca i innovació d’uns 45.000 m2, centrat en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari, que s’ubicarà als terrenys que ocupava antigament el Mercat del Peix. Tres nous edificis: BIST, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), i UPF.
- Pol de Biociència del CSIC
Acord per la creació d’un nou Centre de Biociències del CSIC al solar on hi ha l’edifici del Parc Mòbil de l’Estat, que concentrarà les diferents unitats de recerca en biomedicina que té el CSIC a Catalunya (300 investigadors i 40 grups de recerca).
- Eix patrimonial i científic
Consolidació d’un eix d’equipaments d’alt valor patrimonial i científic format per l’Hivernacle, el Centre Martorell d’Exposicions, l’Umbracle i el Castell dels Tres Dragons.
- Biblioteca Central Urbana
Construcció de la Biblioteca Central al costat de l’Estació de França amb vocació metropolitana.
- Pla Estratègic del Zoo
Impuls actiu i reforç de l’activitat científica i de recerca al Zoo, en els àmbits de la preservació de la biodiversitat, la gestió de fauna salvatge i el benestar animal.
En conjunt es vol promoure el coneixement científic i la recerca envers temàtiques com la medicina de precisió, la biodiversitat i la biologia evolutiva, el benestar planetari, la biologia molecular, la biomedicina, la diversitat i l’evolució del món natural, el benestar animal i la gestió de la fauna autòctona.
La Ciutadella del Coneixement és un projecte liderat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelona Institute of Science and Technology i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
Millores al Parc i als entorns
Alhora hi ha la voluntat de renovar el parc per posar-lo al dia amb diferents inversions programades. En aquest sentit hi ha previstes actuacions de millora en la infraestructura i la connectivitat del Parc que inclouen una millora del drenatge, del paviment, la xarxa de reg automàtic, la vegetació i millores en els accessos.
La reobertura de l’Hivernacle del parc de la Ciutadella
Un hivernacle és una construcció amb coberta i parets transparents que ofereix la possibilitat de regular la llum, la temperatura i la humitat per afavorir les millors condicions per al conreu de plantes. La recuperació d’aquestes característiques ha estat l’objectiu principal de la rehabilitació que permet reobrir l’Hivernacle de la Ciutadella a la ciutadania.
L’any 2021, l’Institut Municipal de Parcs i Jardins va encarregar un projecte per acabar la rehabilitació d’aquesta peça patrimonial que havia quedat interrompuda en diferents ocasions. Aquestes obres van iniciar-se el mes de setembre de 2022 i han durat 15 mesos amb dos grans objectius. D’una banda recuperar la imatge original de l’Hivernacle i, de l’altra, resoldre les patologies que havien aparegut al llarg dels anys.
Durant aquestes obres s’han pogut recuperar els plafons decoratius d’Alexandre de Riquer, a mig camí entre l’estucat i la pintura, i que han esdevingut protagonistes d’aquesta restauració. Durant les obres s’ha pogut comprovar que originàriament hi havia els motius florals de De Riquer, després una segona capa de pintures decoratives i, per acabar, capes de pintura sense decoració. Per recuperar la capa més antiga s’ha realitzat un procés de decapatge. S’han pogut recuperar i restaurar força pintures però el pas del temps i l’afectació de les reformes ha fet que moltes de les decoracions originals s’hagin perdut, per tant s’ha optat per reproduir-les.
L’Hivernacle recupera una col·lecció de plantes que majoritàriament són subtropicals o tropicals.
El criteri de selecció de la vegetació s’ha basat en la capacitat d’adaptació a les condicions d’hivernacle “fred” (sense calefacció) i el criteri “historicista” i l’interès botànic de les mateixes. La composició de les plantacions s’ha dut a evocant l’ambient decimonònic o el del període de màxima plenitud de la col·lecció, des de l’any 1965 al 1980. Tenint en compte, també, que la distribució de la vegetació no entorpeixi, ara ni en el futur, la visió de la pròpia estructura de l’hivernacle i dels seus elements ornamentals.
S’han plantat espècies de tota mena d’hàbits de creixement. Des d’alguns arbres, com el delònix, el mango, o els ficus, a plantes reptants, com els Cryptanthus —petites bromèlies tropicals—, passant per arbustives, palmeres i lianes. També s’ha col·locat alguns troncs morts per a acollir algunes plantes epífites, que fan servir la superfície dels troncs i embrancaments com a substrat. Composen l’actual repertori, un centenar llarg d’espècies.
En aquest enllaç us podeu descarregar el dossier “L’Hivernacle, 135 anys de natura i art”. Un document que repassa la història de l’edifici i n’explica els diferents processos de rehabilitació fins que va tancar al públic al 2007 i fins arribar a l’actualitat. El document recull tots els detalls d’aquesta última rehabilitació.
L’Hivernacle de la Ciutadella és un edifici de titularitat pública catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’edifici es va construir fa 135 anys, durant l’Exposició Universal del 1888, i és un exemple rellevant de l’arquitectura del ferro, una tècnica constructiva que va aparèixer i es va desenvolupar arran de la Revolució Industrial. Aquesta obra arquitectònica és una de les joies del parc de la Ciutadella, un parc que també està protegit en tant que Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
- Els nous usos de l’Hivernacle
A partir d’ara el nou horari de l’Hivernacle serà des de les 10 hores del matí fins al capvespre.
Per posar de relleu el valor patrimonial de l’Hivernacle, els usos previstos per a l’espai han de promoure la divulgació del patrimoni natural, cultural, científic i històric de la ciutat i, per tant, s’hi programaran algunes activitats que vagin en aquest sentit. Activitats de petit format relacionades amb el verd i la biodiversitat i també podrà esdevenir un espai expositiu amb els mateixos objectius, convertir-lo en un espai d’experimentació i divulgació recuperat per la ciutat en el marc de la Ciutadella del Coneixement.
De fet, el 2024 l’Hivernacle de la Ciutadella acollirà l’exposició “Màquina Climàtica”, una revisió històrica de l’Hivernacle de la Ciutadella que recull l’evolució de diversos hivernacles al llarg del temps i fa una prospectiva sobre una línia de futur, la implementació d’hivernacles per produir aliments en trama urbana consolidada.
Paraules clauHivernacle/