Servei de Premsa
15/01/2025
Sis de cada deu barcelonins aprova la gestió municipal, la xifra més alta des de juny del 2020
20/12/2023
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- Segons el Baròmetre, el 45% de la ciutadania, deu punts més que ara fa un any, considera bona o molt bona la gestió de l’Ajuntament de Barcelona i un 15% la considera normal
- La figura de l’alcalde aprova per primera vegada des del 2019 i obté una nota mitjana de 5,1
- El PSC encapçala la intenció de vot seguit de Barcelona en Comú i, ja a més distància, d’ERC i Junts
- L’enquesta mostra una reducció del nombre de barcelonins que consideren la neteja un problema, que se situa en tercer lloc entre les preocupacions dels barcelonins, per darrera de la inseguretat i l’accés a l’habitatge
- Ampli suport a les prioritats i mesures previstes al Pla Endreça, amb un 89,1% de les persones entrevistades que considera que les conductes incíviques són un problema significatiu a la ciutat
- Aquest baròmetre indica que la ciutadania valora positivament l’acció del govern del PSC en els seus primers sis mesos al capdavant de l’Ajuntament
El segon Baròmetre de 2023 confirma una clara millora de la valoració de la gestió municipal amb sis de cada deu ciutadans que aproven la gestió municipal, la xifra més alta des de juny del 2020. En concret, el 45,1% de la ciutadania- deu punts més que ara fa un any- la considera bona o molt bona i un 14,9% la considera normal. Els crítics representen el 31,9% dels enquestats, deixant enrere la pitjor dada de la sèrie de fa un any, quan superaven el 50%.
Els que tenen una opinió positiva superen els que la tenen negativa amb el saldo positiu més alt des de juny de 2018. L’Ajuntament, a més, torna a ser una vegada més la institució més ben valorada, amb una distància significativa vers la Generalitat i el Govern espanyol.
El Baròmetre és l’enquesta periòdica que cada sis mesos entrevista telefònicament uns 800 barcelonines i barcelonins amb dret a vot a les eleccions municipals. Aquest Baròmetre és el número 100 des de que es van començar a fer l’any 1989. L’enquesta està inclosa al Pla d’Estudis Sociològics (PES) 2020-2023 i en aquesta ocasió el treball de camp es va fer del 15 al 24 de novembre de 2023.
És el primer Baròmetre que es porta a terme després del canvi de govern a l’Ajuntament de Barcelona (l’anterior es va dur a terme immediatament després de les eleccions municipals i amb anterioritat a la constitució del consistori). Per tant, aquesta enquesta ofereix la primera oportunitat de copsar la percepció de la ciutadania respecte al rumb de la ciutat en els darrers mesos i respecte a la gestió del nou equip de govern, així com la primera valoració de la figura de Jaume Collboni com a alcalde de la ciutat.
Jaume Collboni aprova i obté una nota mitjana de 5,1, millorant la seva valoració en mig punt respecte al mes de juny. Es tracta de la primera vegada que la figura de l’alcalde aprova des del mes de juny de 2019. El grau de coneixement de l’alcalde arriba al 85,1%.
Ernest Maragall amb un 5,3 és el líder polític municipal més ben valorat, desplaçant d’aquesta posició Xavier Trias que registra un 5,2. Per la seva banda, Ada Colau obté un 4,3; Daniel Sirera un 3,2 i Gonzalo de Oro-Pulido obté un 2.
El PSC encapçala la intenció de vot seguit de Barcelona en Comú i, ja a més distància, d’ERC i Junts. Recull un 13,5% d’intenció de vot, dos punts per damunt de Barcelona en Comú que se situa en segon lloc de les preferències de vot. ERC se situa en tercer lloc (8,2%) i el guanyador de les eleccions de maig, Xavier Trias, queda lluny dels resultats que va obtenir i recull un 7,5% d’intenció directa de vot.
Problemes de la ciutat
El Baròmetre mostra una reducció del nombre de barcelonins que consideren la neteja un problema amb un 9,7% de les mencions, quan ara fa un any eren el 15,8%. Se situa, doncs com el tercer problema, amb una millora de la percepció ciutadana.
Per davant hi ha l’accés a l’habitatge, que ocupa el segon lloc entre les preocupacions dels barcelonins amb l’11,7% de les respostes i confirma la tendència iniciada en l’anterior baròmetre. La inseguretat es manté com la principal problemàtica percebuda per la ciutadania i l’esmenten el 27,7% de les persones entrevistades.
Una dada destacada és la progressiva reducció dels qui pensen que la gestió de l’Ajuntament és el principal problema de la ciutat, que se situa al voltant del 3%.
Imatge de la ciutat i estat de l’economia
Pel que fa a l’evolució de la ciutat, millora la percepció ciutadana. Enguany, el 44’8% considera que Barcelona ha millorat o està igual davant el 30’9% de fa un any, reduint-se significativament les opinions crítiques.
Pel que fa a l’estat actual de l’economia a Barcelona, un 40,1% dels enquestats considera que és bo, davant un 42,2% que el valora negativament. Les perspectives de futur son bones amb un 48,6% d’optimistes i un 27,8% de pessimistes.
Amplíssima majoria a favor del Pla Endreça i de les polítiques de consens
En l’apartat de preguntes específiques de l’estudi, s’han inclòs qüestions que han definit aquests primers mesos del nou mandat: el Pla Endreça, la voluntat de restablir la qualitat de l’espai públic i la sanció a les conductes incíviques i les polítiques de col·laboració i consens amb la resta d’institucions de la ciutat i el país.
El 38,6% de les persones entrevistades coneixen o han sentit a parlar del Pla Endreça. L’acord amb les prioritats del Pla és àmpliament majoritari, i en aquest sentit destaca que per al 89,1% dels entrevistats les conductes incíviques són un problema significatiu a la ciutat, i concretament per al 53,5% són un problema molt important.
El reforçament dels serveis de neteja i manteniment recull el suport del 93% dels entrevistats. Un 86% estan d’acord amb l’enduriment de les sancions a les conductes incíviques i l’increment de la presència de la Guàrdia Urbana obté un grau d’acord del 84%.
Pel que fa les polítiques de diàleg, una amplíssima majoria de les persones entrevistades, un 91,7%, creuen que els partits tenen l’obligació d’assolir consensos sobre els temes rellevants i que afectin a la ciutadania, i que això és molt més important que mantenir les pròpies posicions. També és majoritari el reconeixement de la necessitat de la col•laboració entre institucions. Set de cada deu persones entrevistades, un 71,5%, reconeixen la necessitat d’incrementar la col•laboració amb altres institucions i sectors, però hi ha un 17% que s’hi manifesta en contra.
Resultats baròmetre (PDF). Evolució
Paraules clauBaròmetre 2023/