Servei de Premsa
19/01/2025
L’Ajuntament deixa enllestit el planejament urbanístic per traslladar un any abans del previst el CAP Raval a la Capella de la Misericòrdia
21/12/2023
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- El Govern municipal portarà al ple l’aprovació definitiva del Pla Especial Integral per a la regulació de l’equipament sanitari-assistencial al conjunt de la Casa de la Misericòrdia, últim pas a l’Ajuntament perquè es pugui iniciar la construcció del nou CAP Raval nord
- L’acceleració d’aquest darrer tràmit, permet ara a la Generalitat de Catalunya avançar l’acabament d’obres fins a un any abans del previst
- L’Ajuntament dona així compliment als acords de la comissió Mixta Ajuntament de Barcelona – Generalitat de Catalunya i reforça el compromís municipal per accelerar al màxim en la construcció de nous equipaments d’atenció sanitària a la ciutat
- El document dota la Capella de la Misericòrdia d’aquest nou ús sanitari-assistencial, molt reivindicat pels veïns i veïnes i molt necessari per millorar l’assistència sanitària al barri del Raval perquè ampliarà la capacitat assistencial de l’actual centre d’assistència primària i en millorarà les instal·lacions
- La tramitació final millora la protecció del patrimoni arquitectònic, incloent l’Església de la Misericòrdia al catàleg de protecció amb nivell C, i ajusta l’alçada de les plantes de tot el conjunt a construir, perquè s’integri millor amb els edificis veïns
El Govern municipal té enllestit el Pla Especial Integral (PEI) per a la regulació de l’equipament sanitari-assistencial a la Capella de la Casa de la Misericòrdia, al districte de Ciutat Vella.
L’aprovació d’aquest document és l’últim pas necessari a l’Ajuntament perquè es pugui iniciar la construcció del CAP Raval Nord en un emplaçament tan singular com la Capella de la Misericòrdia. Aquest edifici, en desús des de fa anys, tindrà ara aquest nou ús sanitari-assistencial molt reivindicat pels veïns i veïnes i molt necessari per millorar l’assistència sanitària al barri del Raval perquè es podrà ampliar la capacitat assistencial de l’actual CAP Raval i millorar-ne les instal·lacions.
L’aprovació definitiva del pla es va dictaminar a favor a la passada Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge i se sotmetrà a l’últim vistiplau municipal al Plenari del Consell Municipal d’aquest divendres. Es dona així compliment al compromís municipal per accelerar al màxim en la construcció de nous equipaments d’atenció sanitària a la ciutat, adquirit en els acords de la comissió Mixta Ajuntament de Barcelona – Generalitat de Catalunya del passat octubre.
Tot preparat perquè les obres es puguin avançar fins a un any
La reforma de la Capella per reubicar-hi el CAP és una operació complexa i coral, on han participat diversos actors, entre els quals, els veïns i veïnes, la Generalitat i diverses àrees de l’Ajuntament. Un cop s’aprovi definitivament el pla especial, l’Ajuntament iniciarà els tràmits per cedir el conjunt de la Misericòrdia al CatSalut, que s’encarregarà de la construcció del centre d’atenció primària.
L’Ajuntament de Barcelona n’ha accelerat tota la tramitació, de manera que la Generalitat de Catalunya podrà avançar l’acabament de les obres un any abans del previst si manté el calendari d’obres programat, i tal com s’ha tramitat fins ara es podrà licitar obres al gener de 2024, i començar abans de l’estiu, per tal d’acabar-les en 24 mesos i tenir-les enllestides al primer trimestre de 2026.
El cost del nou centre d’assistència primària del Raval està estimat en 13 milions d’euros.
Per al tinent d’alcaldia i regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, “és una magnífica notícia que pugui tirar endavant la tramitació i construcció del nou CAP Raval Nord”, que ha qualificat d’equipament “absolutament necessari en aquesta zona de la ciutat perquè substitueixi les deficiències de l’actual equipament sanitari, i doni resposta a la necessitat d’ampliació i de renovació de l’actual centre d’atenció primària”. Batlle ha posat en valor que s’arriba” al final d’un procés complex, condicionats per l’aspecte patrimonial i on al final tenim una conjunció feliç dels interessos de tots plegats” i ha posat en valor l’esforç de les administracions però també “la participació molt activa de les veïnes i veïns de l’entorn i dels propis professionals del CAP”- Per al regidor de districte, “és una bona solució i ens hem de felicitar d’aquesta agilització de tots els tràmits, que enllestirem abans que finalitzi l’any perquè l’any 2024 el nou equipament pugui començar a caminar i tinguem en l’horitzó la construcció definitiva del centre”.
La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, per la seva part, ha remarcat que “la salut comença a prop de casa i, com que estem convençudes d’aquesta màxima, reforçar l’atenció primària i els equipaments que tenim en el més immediat entorn és prioritari”. Villanueva ha destacat que “desencallar i portar a terme 11 equipaments d’atenció primària i el compromís de l’Ajuntament de treballar sobre cinc més va ser una de les propostes treballades en la darrera Comissió mixta Ajuntament- Generalitat,” i ha posat en valor que el CAP Raval Nord era un dels equipaments “més complicats”. La regidora responsable de Salut ha explicat també que l’equipament, que tindrà 2.500 metres quadrats i una inversió de 13 milions d’euros, és fonamental per als veïns i veïnes però també per als professionals que hi treballen, perquè poder-ho fer en les millors condicions i en un espai adaptat a les necessitats és clau per desenvolupar aquesta tasca sanitària”.
Últimes modificacions per millorar la protecció patrimonial i l’ajust a l’alçada de l’entorn
El PEI modifica les condicions d’ordenació de l’edificació del CAP Raval nord per millorar la protecció del patrimoni arquitectònic, incloent l’Església de la Misericòrdia al catàleg de protecció amb nivell C, i ajusta l’alçada de les plantes de tot el conjunt a construir, perquè s’integri millor amb els edificis veïns.
Concretament, el Pla Especial Integral i que promou CatSalut, suposa:
- Ajustar les qualificacions de l’equipament comunitari i proposar doble qualificació de verd en superfície i equipament en subsòl.
- Mantenir la titularitat pública de l’equipament i mantenir el tipus d’equipament com a sanitari-assistencial.
- Definir nous paràmetres d’ordenació per garantir tant la funcionalitat del nou equipament com la integració en el seu entorn immediat.
- Incorporar l’Església de la Misericòrdia al Pla Especial de Protecció del Patrimoni de l’Ajuntament i catalogar-la amb el nivell C de protecció. I per coherència, es modifica la fitxa corresponent a tot el Conjunt de la Casa de la Misericòrdia per tal d’incloure aquesta església en el Conjunt.
- Reduir el volum edificat sobre rasant, per poder integrar adequadament el nou edifici en el seu entorn immediat.
Aquest pla especial és també un dels punts previstos en l’acord entre l’Ajuntament, la Generalitat, l’Estat i la Fundació del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) per a l’ampliació del museu en una nova ubicació que deixava lliure la capella per poder-hi construir el futur centre assistencial. És per tant alhora una peça clau per a la configuració de la nova plaça dels Àngels, un projecte de mandat per al districte de Ciutat Vella i per a tota la ciutat.
Més salut de proximitat a Barcelona
El dret a la salut pública i de proximitat és una prioritat per a l’Ajuntament de Barcelona, per aquest motiu, Barcelona treballa per incrementar el nombre de centres d’atenció primària i per reduir les desigualtats entre barris per mitjà de diferents programes que millorin la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes. En la passada Comissió Mixta, el consistori i la Generalitat de Catalunya van acordar reforçar l’atenció primària a partir de la construcció o ampliació d’onze Centres d’Assistència Primària a la ciutat. A més, s’ha establert el compromís de continuar treballant per ampliar o construir-ne cinc de nous en un futur pròxim.
Paraules clauCAP Raval/ Capella de la Misericòrdia/