Sant Martí suspèn les llicències musicals, de restauració i comerços alimentaris als entorns del Triangle Lúdic i del carrer de Rogent i n’ordenarà la implantació : Servei de Premsa

Sant Martí suspèn les llicències musicals, de restauració i comerços alimentaris als entorns del Triangle Lúdic i del carrer de Rogent i n’ordenarà la implantació

22/12/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Govern municipal treballa per protegir el comerç de proximitat i la mixtura d’usos i preservar el descans del veïnat a la zona del Triangle Lúdic i al carrer de Rogent, al districte de Sant Martí. Tot plegat, per avançar cap a una ciutat que afavoreixi la qualitat de vida i el comerç de barri. En aquest sentit, s’ha acordat la suspensió de la tramitació i concessió de llicències per implantar activitats de concurrència pública i alimentàries en aquests dos àmbits, i a partir d’ara s’inicia un procés de treball per definir una actualització del Pla d’usos del Districte que reguli les condicions d’obertura d’aquestes activitats, entre altres.

En declaracions als mitjans, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha afirmat que la mesura es pren després que “en els últims temps s’hagi concentrat i hi hagi una pressió més important aquesta tipologia d’establiments, que generen molèsties als veïns i fan necessari protegir el comerç de proximitat”. Al seu torn, el regidor de Sant Martí, David Escudé, ha assegurat que l’objectiu és “que la gent pugui gaudir dels establiments de pública concurrència i els veïns puguin descansar”, i que per tant cal “fer compatibles aquests dos drets”.

El pla d’usos vigent ja establia que en el termini de tres anys a partir de l’entrada en vigor de la seva modificació –setembre de 2016– es valoraria la necessitat de revisar-lo. Alhora, la Modificació del Pla General Metropolità per a un 22@ més inclusiu i sostenible també determinava que en el termini de quatre mesos des de la seva entrada en vigor –juny de 2022– s’iniciarien els treballs per ajustar les determinacions del pla d’usos de Sant Martí. En aquest sentit, arran de les conclusions extretes de l’anàlisi de l’evolució dels plans s’han detectat una sèrie de disfuncions que fan necessari revisar els criteris d’ordenació de les activitats de pública concurrència en tots dos àmbits.

 

Triangle Lúdic de Sant Martí i entorn

Pel que fa a l’àmbit del Triangle Lúdic, el pla d’usos vigent ja establia al districte una àrea de tractament específic que inclou l’àmbit del 22@ al sud de la Diagonal i la rambla del Poblenou i el seu entorn en què es va restringir la obertura de nous establiments de restauració i assimilats. No obstant, amb l’aprovació de l’MPGM de 22@ es va flexibilitzar aquesta restricció fins que es modifiqués el pla d’usos.

A la zona del Triangle Lúdic, darrerament han incrementat les botigues obertes 24h, que poden subministrar alcohol i facilitar així que se’n consumeixi a la via pública, cosa que genera molèsties al veïnat. Aquestes botigues no estaven regulades en el pla d’usos i, per tant, es podien obrir sense restriccions. Alhora, s’ha detectat un increment d’establiments en espais no inclosos en aquesta àrea de tractament específic però que estan a prop, de manera s’ha produït un desplaçament dels punts conflictius.

Paral·lelament, en aquesta zona, des del mes de setembre, ja està en vigor el Pla específic de mesures per a la reducció del soroll d’activitats del Triangle Lúdic del Parc i la Llacuna del Poblenou, que inclou una sèrie de mesures per reduir el soroll i les molèsties als veïns i veïnes de a zona. Entre altres, es preveu el manteniment de les restriccions d’obertura de nous establiments musicals, bars, i botigues que venen alcohol i no s’autoritzen més terrasses, que tenen un horari de funcionament mes restringit. Arran de les mesures sonomètriques fetes, que han motivat la declaració de Zona Acústicament Tensionada en Horari Nocturn, s’han detectat uns nivells sonors superiors als que permet la normativa.

Per tots aquests motius, s’ha acordat una suspensió de llicències a les parcel·les que donen front a l’àmbit delimitat per l’avinguda Meridiana, la Diagonal, el carrer de la Llacuna, de Pallars, de Badajoz i de la Marina. El museu del Disseny no s’inclou dins d’aquest àmbit.

 

Àmbit de la suspensió al Triangle Lúdic de Sant Martí.
 

 

 

Carrer de Rogent i entorn

L’entorn del carrer Rogent és un àmbit format per part dels barris de Clot i el Camp de l’Arpa del Clot, vertebrat a través de l’eix Rogent-Sèquia Comtal-Cabanyal. Correspon a les parcel·les que donen front a l’àmbit delimitat pels carrers de Còrsega, de la Muntanya, del Ter, de Soler i Rovirosa, dels escultors Claperós, d’Hernan Cortés, de Joan I, de La Corunya i de Xifré. En aquest àmbit s’ha comprovat un increment en la intensitat dels usos dedicats a la restauració i de supermercats oberts 24 hores que expliquen la necessitat de revisar la regulació vigent.

 

 

Abast de la suspensió

L’abast de la suspensió presenta dos àmbits diferents, el dels entorns del Triangle Lúdic i el dels entorns del carrer de Rogent, i s’han distingit tres subàmbits en funció de la regulació vigent en cadascun, ja que presenten condicions de partida diferents.

Perquè durant l’estudi i redacció de la normativa que ha d’incloure aquests canvis no hi hagi sol·licituds de llicències i autoritzacions que condicionin els objectius del propi pla, s’ha suspès per un any l’atorgament de llicències i permisos d’obres vinculats a les activitats musicals i de restauració, especialistes alimentaris i plats preparats, autoserveis, botigues de conveniència i comerços alimentaris amb degustació. Els mercats municipals en queden exclosos.

Així doncs, durant un any no s’atorgaran llicències i permisos d’obres vinculats a les activitats musicals, activitats de restauració, autoserveis, botigues de conveniència i comerços alimentaris amb degustació en aquests àmbits.

 

Declaracions de Laia Bonet  i David Escudé (MP3)





Paraules clau

carrer de Rogent/ Triangle Lúdic/