[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona acaba 10 promocions i amplia el parc públic amb 750 nous habitatges de protecció oficial : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona acaba 10 promocions i amplia el parc públic amb 750 nous habitatges de protecció oficial

27/12/2023Temps estimat de lectura: 5 minuts

Barcelona amplia significativament el parc públic d’habitatge amb la finalització de les obres i el lliurament de 10 promocions noves i 746 nous habitatges impulsats per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB). Es tracta de promocions finalitzades i que s’hauran lliurat entre el passat novembre i el primer quatrimestre de 2024, promocions que de forma majoritària són de lloguer. Vuit de cada deu pisos, en total 585, són de lloguer social i assequible, mentre que la resta s’adjudiquen en règim de dret de superfície.

 

 

 

 

 

Dels destinats a lloguer, a més, hi ha un paquet de més de 230 pisos amb serveis específics per a gent gran. Totes aquestes promocions tenen la qualificació d’habitatge de protecció oficial i, per tant, s’adjudiquen a 746 famílies que podran iniciar un nou projecte vital, totes elles inscrites al Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial de Barcelona (RSHPOB).

El paquet de promocions que s’acaba ara ha significat una inversió de 111.399.810 d’euros i està repartit per cinc districtes diferents, sobretot en zones que estan experimentant grans transformacions com el barri de la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc o l’àmbit de les antigues cases barates del Bon Pastor i les antigues Casernes, al districte de Sant Andreu. Amb aquests, el parc públic s’incrementarà fins a més de 12.300 habitatges.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha visitat avui la promoció de Cal Cisó, situada al barri de la Marina del Prat Vermell i de 108 habitatges de lloguer. Es tracta de la darrera promoció lliurada aquest 2023, en un barri en transformació i amb molta presència d’habitatge públic municipal. L’alcalde, acompanyat de la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, ha declarat que “l’habitatge és la prioritat número 1 del Govern municipal perquè és el dret fonamental que més posa de relleu les desigualtats a Barcelona, una situació que afrontem de totes les maneres possibles”. “L’Ajuntament treballa per generar i mobilitzar tot el sol disponible, la matèria prima per produir més habitatge assequible, i alhora buscant acords amb tots els actors, públics i privats”, ha afegit.

 

En concret, les noves promocions estan situades a:

A Sants-Montjuïc es troben dues grans promocions que en total sumen 180 habitatges. Es tracta d’un nou edifici de tres blocs al carrer de Cal Cisó, amb 108 habitatges de lloguer, que ha requerit una inversió municipal de 18,5 milions d’euros; i un altre edifici al carrer d’Ulldecona, d’arquitectura singular atesa la planta triangular amb un angle agut i el característic color vermell de la façana. Aquest darrer compta amb 72 habitatges que, com l’anterior, també s’adjudicaran en règim de lloguer, i ha comportat una inversió municipal de 11,1 milions d’euros.

A Horta-Guinardó, concretament al barri de la Clota, s’ha aixecat una promoció de 105 habitatges a l’avinguda de l’Estatut de Catalunya. Es tracta de l’única de tot el paquet que consisteix en una promoció delegada, és a dir, que tant la construcció com la gestió dels habitatges és a càrrec un tercer. En aquest cas es va adjudicar a la cooperativa Fem Ciutat, a qui a través d’un concurs públic s’ha cedit el sòl per un període de 75 anys, per bé que la titularitat roman en tot moment en mans de l’Ajuntament. Dels 105 habitatges, 94 s’han adjudicat en règim de dret de superfície i els 11 restants, en règim de lloguer. El cost que ha suposat aquest edifici ha estat d’uns 15,7 milions d’euros.

A Nou Barris, el parc públic creix amb dues noves promocions que en conjunt sumen un centenar de pisos. D’una banda, es tracta d’un edifici de 31 habitatges a Torre Baró, que es destinarà en la seva totalitat a lloguer, a una de les principals vies del barri, a l’avinguda d’Escolapi Càncer. De l’altra, la segona promoció té 67 habitatges i, en aquest cas, s’han adjudicat en règim de dret de superfície per un termini de 75 anys. La finca està situada al carrer de Palamós, i el sòl serà sempre de titularitat municipal. La inversió municipal en aquests dos casos ha estat de 4,8 milions d’euros i de 14,1 milions respectivament.

A Sant Andreu s’hi concentren quatre noves promocions del parc públic amb 345 habitatges. En el primer cas es tracta d’un edifici previst dins de la remodelació de l’antic barri de les cases barates del Bon Pastor, el primer que no es destina a reallotjaments d’afectats urbanístics sinó a sol·licitants d’habitatge del parc públic. Es tracta de 54 habitatges de lloguer que han suposat una inversió municipal de 6,5 milions d’euros. En el segon cas, es tracta d’una doble promoció a l’àmbit de Porta Trinitat, a la Trinitat Vella. D’una banda hi ha 54 habitatges de lloguer, i de l’altra, 85 habitatges amb serveis per a gent gran, amb una inversió municipal de 19,1 milions d’euros. La quarta promoció és una que es destinarà íntegrament a gent gran, amb habitatges amb serveis específics. Està situada a les Casernes de Sant Andreu i té 152 pisos, després d’una inversió de 18,3 milions d’euros.

A Sant Martí hi ha la desena promoció d’habitatges que s’haurà finalitzat i lliurat durant el primer trimestre de l’any. Es tracta d’una promoció de 18 habitatges situada a una de les cruïlles de la superilla del Poblenou, entre el carrer de la Ciutat de Granada i l’eix verd del carrer dels Almogàvers. En aquest cas, tots 18 habitatges es destinaran a lloguer, i s’hauran acabat després d’una inversió de 3,1 milions d’euros.

 

Renovat impuls a l’habitatge assequible

L’Ajuntament de Barcelona afronta el nou mandat municipal amb un renovat impuls en l’habitatge assequible, entre les obres en marxa i els nous acords i aliances com ara el conveni amb l’Incasòl. Comptant els habitatges que s’acaben ara, en obres i en fases prèvies, l’Ajuntament de Barcelona té prop de 5.000 habitatges en alguna fase d’execució. Concretament en obres l’IMHAB té 19 promocions, tant d’obra nova com grans rehabilitacions, que fan un total de 1.333 habitatges que s’aniran acabant i adjudicant a partir de l’any que ve i durant tot el mandat, amb una inversió prevista de 228,6 milions d’euros.

En paral·lel a la promoció directa de l’IMHAB, a partir d’aquest 2024 començaran les primeres obres de tota la promoció delegada a tercers d’habitatge protegit municipal. Es tracta, d’una banda, dels habitatges previstos al conveni que té l’Ajuntament amb entitats sense ànim de lucre, que signifiquen a dia d’avui 600 habitatges de lloguer assequible i cooperatius; i de l’altra, de la primera fase d’execució de l’operador metropolità públic-privat Habitatge Metròpolis Barcelona, amb quatre promocions de 341 pisos. A l’activitat promotora municipal s’hi sumarà, a partir d’ara, la de la Generalitat, que gràcies a l’acord amb l’Ajuntament, podrà iniciar els pròxims anys les obres de 637 pisos de lloguer protegit més en 11 sòls de titularitat municipal.

 

Inclou material audiovisual

Paraules clau

habitatge/