Arrenca la rehabilitació de l’edifici de Via Laietana que acollirà una nova seu administrativa de l’Ajuntament amb 700 treballadors municipals : Servei de Premsa

Arrenca la rehabilitació de l’edifici de Via Laietana que acollirà una nova seu administrativa de l’Ajuntament amb 700 treballadors municipals

28/12/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres de rehabilitació de l’edifici ubicat a la Via Laietana 8-10. Aquests treballs, que es divideixen en dues actuacions, permetran que aquesta edificació monumental aculli el segon semestre 2026 una nova seu administrativa municipal en la qual s’ubicaran, progressivament, fins a 700 treballadors i treballadores del consistori. L’edifici havia estat seu dels antics Jutjats de Primera Instància de Barcelona i, tot i que una part continua sent propietat de l’Estat, l’Ajuntament va anunciar l’any 2014 la compra de bona part de l’espai a la Generalitat de Catalunya. L’edifici, que fa anys que està buit excepte la part que acull actualment oficines de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), és d’estil noucentista i està catalogat patrimonialment amb un nivell C.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les obres iniciades ara suposaran una inversió de 18’7 milions d’euros i tenen una durada prevista d’uns 30 mesos. En un primer moment, durant uns 16 mesos, s’actuarà de forma global a les tres plantes superiors (sisena, setena i àtic), que és on s’ubicaran les noves oficines municipals, així com parcialment al semisoterrani i al soterrani. També es faran actuacions puntuals a l’estructura de les plantes 2, 3, 4 i 5 i s’adequaran alguns espais comuns com són els accessos, els vestíbuls i la coberta, entre d’altres. En total s’intervindrà sobre una superfície d’uns 6.000 metres quadrats sobre un total aproximat de 20.000 m2 que té l’edifici, ubicat en una zona privilegiada del centre de la ciutat en la parcel·la delimitada pels carrers Via Laietana, Joan Massana, de la Nau i de Manresa.

Un cop acabada aquesta actuació centrada en l’estructura, l’aïllament dels interiors i les escomeses, l’Ajuntament dotarà d’usos els espais i donarà contingut a les oficines, un projecte que suposarà uns 14 mesos de treballs addicionals. Així doncs, la previsió és que el trasllat del personal municipal es pugui fer al segon semestre de 2026. En un primer moment serien unes 220 persones, tot i que la intenció de l’Ajuntament és que progressivament es vagin rehabilitant la resta de plantes que són propietat municipal i s’hi vagin produint més trasllats, fins al total esmentat de 700 treballadors i treballadores municipals.

“Volem culminar una de les artèries principals de la nova Ciutat Vella”, ha dit l’alcalde, Jaume Collboni, amb “un projecte que tindrà repercussió en els barris del districte i també en l’economia de la ciutat, i que suposa recuperar edificis de la Via Laietana que alberguin activitat econòmica, com era l’origen històric d’aquesta avinguda, essencialment de caràcter econòmic, tot i que alberga també institucions culturals com el Palau de la Música”.

Collboni ha recordat que durant el mandat passat ja es van iniciar les actuacions per a la reactivació econòmica del centre de la ciutat, “que passa per recuperar la Via Laietana no com un carrer més, sinó com una artèria que dona oxigen al centre i relliga els barris del seu entorn”, i ha explicat que es mantenen converses amb operadors perquè reactivin i potenciïn en aquesta zona centres de treball i d’investigació, “per això enviem el missatge com a Ajuntament de ser els primers en fer-ho, instal•lant els serveis municipals en aquest edifici per omplir de vida, de treballadors i treballadores que vinguin i hi facin vida, com a exemple del canvi que faci de la Via Laietana una nova artèria d’una economia de serveis”, ha reblat l’alcalde.

 

Una actuació per revitalitzar el centre i generar habitatge i equipaments

La importància d’aquest projecte, més enllà de l’oportunitat que suposa per millorar les condicions de treball i incrementar l’eficiència, sostenibilitat, accessibilitat i digitalització de les dependències municipals, rau en què permetrà alliberar cinc edificis municipals ubicats també al centre de la ciutat que es podran destinar a d’altres usos. Aquests cinc edificis, que actualment acullen dependències de les àrees de Recursos i Transformació Digital i també de la d’Economia i Promoció Econòmica, sumen en total uns 5.600 m2 que es destinaran a fer uns 70 nous habitatges públics i uns 1.500 m2 més que es podran habilitar com a locals comercials als baixos. Es tracta dels números 7, 15 i 32 del carrer Avinyó, el número 3 del carrer Ciutat i el número 14 del carrer Paradís. A més a més, a les noves oficines de la Via Laietana també s’hi traslladarà la Gerència de Seguretat, Prevenció i Convivència, que ara s’ubica a l’edifici que hi ha a la plaça Pi Sunyer. Aquest espai se cedirà al CatSalut perquè hi construeixi el nou CAP Gòtic, una nova infraestructura mèdica molt necessària i reivindicada pel veïnat.

La instal·lació de les noves oficines municipals al bell mig de la Via Laietana forma part d’un conjunt més ampli d’accions de l’Ajuntament de Barcelona per revitalitzar el centre de la ciutat, així com de l’actual procés de transformació de la zona. De fet, l’arribada d’unes 700 persones de la plantilla municipal a aquest immoble suposarà una gran injecció per al comerç i la restauració de l’entorn, però no és l’única aposta que s’està fent en aquest sentit.





Paraules clau

ajuntament de barcelona/ seu adminitrativa/ Via Laietana/