Dispositiu de Cap d’Any : Servei de Premsa

Dispositiu de Cap d’Any

28/12/2023Temps estimat de lectura: 5 minuts

Barcelona acomiada el 2023 i dona la benvinguda al 2024 amb un espectacle pirotècnic a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, en una nit on es preveu un major moviment de persones i vehicles a la ciutat.

Amb l’objectiu de garantir la bona convivència i la seguretat s’ha dissenyat un dispositiu de forma conjunta i coordinada amb la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament.

Els agents des cossos policials realitzaran funcions de prevenció de seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com conductes que  provoquin alteracions de l’ordre públic. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general dels espais públics.

 

La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra realitzaran un dispositiu d’accés amb filtres de control per tal d’evitar la introducció a la zona d’ampolles de vidre o d’objectes perillosos per a la seguretat publica, com per exemple armes blanques.

L’únic accés a la zona es farà a través dels filtres dinàmics ubicats a la calçada central entre les dues Torres Venecianes. En aquests filtres, on els efectius de Guàrdia Urbana disposaran de pales de detecció de metalls, s’informarà de la prohibició d’entrar a la zona amb ampolles de vidre o de qualsevol altre objecte que pogués ser perillós per la seguretat pública. Es disposarà de bujols per dipositar les ampolles que seran situats al peu de les torres una vegada superat el filtre.

Com ja es fa fer en el Piromusical de les Festes de la Mercè, el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana de Barcelona activaran el servei de drons com element de suport i informació al servei operatiu per augmentar la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania.

Aquesta tecnologia possibilita disposar d’imatges zenitals que es poden utilitzar tant en situacions d’emergències, com són els incendis forestals, com per a la realització de tasques de prevenció ja que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten molt la presa de decisions. Els pilots volaran sota el comandament del cap de la intervenció. En cap cas podran fer vols sense la supervisió d’una persona del cos del SPCPEIS o Guàrdia Urbana.

El Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) coordinarà el Centre de Comandament Avançat i garantirà la seguretat de l’espectacle pirotècnic amb vehicles que es disposaran en diferents punts de la zona.

 

En previsió que a altres indrets, principalment de la zona centre, tot i que no hi ha cap acte previst, es concentrin grups de persones per celebrar el cap d’any produint-se actes que puguin incidir en el normal desenvolupament de l’ús de la via pública, la Guàrdia Urbana, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, establirà un dispositiu de prevenció. El cos de policia barceloní farà un monitoratge de les xarxes socials per detectar possibles convocatòries de celebració de la Nit de Cap d’Any en altres indrets.

Es vetllarà per garantir el descans dels veïns i veïnes i es vigilaran activitats il·legals a la via pública. El cos de policia barceloní, en el marc del dispositiu de Nadal, ha estat realitzant inspeccions a locals de concurrència pública incidint especialment en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors o a la via pública.

Durant els dies previs a les celebracions la Guàrdia Urbana, conjuntament amb el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), també han procedit a inspeccionar i garantir que es compleixin les condicions de seguretat d’aquests establiments. Paral·lelament, s’ha estat controlant el compliment de les ordenances actuant contra la publicitat no autoritzada en façanes i mobiliari urbà, amb especial atenció a les que puguin incitar al consum indiscriminat de begudes alcohòliques. A banda, s’han establert dispositius de protecció dels menors en relació al consum de begudes alcohòliques i drogues i s’actuarà contra les festes no autoritzades, tant a l’interior dels locals com a la via pública.

 

La Guàrdia Urbana ha consolidat en els últims anys els itineraris segurs per tal de prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques facilitant una sortida ordenada i segura en entorns d’oci nocturn, i també de l’avinguda de Maria Cristina, i el desplaçament de les persones cap al transport públic. Aquests itineraris se sumaran als itineraris segurs permanents que té establerts el cos de policia barceloní en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes.

L’objectiu és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments.

Les patrulles de la Guàrdia Urbana assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. També mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

Els itineraris es planifiquen després d’analitzar els recorreguts que de manera natural fan les persones usuàries de l’espai públic, des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.

 

La Guàrdia Urbana reforçarà la seguretat viària a la ciutat establint controls d’alcoholèmia i drogo-test a diferents punts de la capital catalana, amb l’objectiu d’incrementar la prevenció d’accidents. El cos de policia barceloní està intensificant esforços per evitar que els conductors dels vehicles condueixin sota els efectes d’aquest tipus de begudes i d’altres substàncies per evitar accidents i que tothom pugui gaudir de la celebració i tornar a casa seva amb seguretat.

 

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) torna a posar a disposició de la ciutadania el servei de metro durant tota la nit de Cap d’Any de manera ininterrompuda.

L’obertura del metro la nit festiva del canvi d’any busca facilitar els desplaçaments ràpids i segurs dels ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i forma part del dispositiu de Nadal de TMB.

Per arribar a l’avinguda Reina Maria Cristina, l’Ajuntament recomana el metro com a mitjà de transport públic idoni, concretament l’estació d’Espanya (L1 i L3), la més propera, i també les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble Sec (L3). Un desplegament especial de personal d’atenció ajudarà a regular els fluxos de passatge en aquestes estacions, tant a l’inici com al final de la festa. En tot cas s’aconsella als usuaris que segueixin les indicacions dels empleats i dels sistemes de megafonia i senyalització. Aquestes estacions també comptaran amb reforços de personal de vigilància i neteja.

 

El servei de neteja es reforçarà amb 94 operaris i operàries i 38 vehicles principalment a Ciutat Vella, plaça Catalunya, Rambla i voltants, Eixample i  avinguda Maria Cristina. En aquest punt s’instal·larà 20 WC portàtils i 20 urinaris a la zona de celebració.

Paraules clau

2024/ cap d'any/ Dispositiu de Cap d’Any/ nadal/ Nadal 2023/