Els Bombers de Barcelona estrenen nova torre de pràctiques al Parc de la Vall d’Hebron : Servei de Premsa

Els Bombers de Barcelona estrenen nova torre de pràctiques al Parc de la Vall d’Hebron

29/12/2023



Temps estimat de lectura: 7 minuts

 

El Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS), més conegut popularment com el Cos de Bombers de Barcelona, està format per un conjunt de professionals que treballen per atendre, en el mínim de temps possible, els incidents de caràcter urgent amb greu risc per persones i béns i que requereixen de la intervenció de professionals altament especialitzats.

Per tal de millorar el servei que ofereixen l’Ajuntament augmenta els recursos destinats a la formació i a la intervenció dels Bombers de Barcelona amb la posada en marxa de la torre de pràctiques al Parc de la Vall d’Hebron i l’adquisició d’una ambulància 4×4.

L’alcalde de Barcelona, Jaumes Collboni, ha afirmat que “els Bombers són un dels serveis essencials i més valorats per la ciutadania. I avui fem un nou pas perquè ho segueixin sent. Un cos de grans professionals al servei de les persones que vivim i formem part de la ciutat. Amb una capacitat de reacció, resposta i sobretot professionalitat. La seguretat i protecció de la ciutat i dels seus habitants és una estratègia bàsica i global del govern. Entenem la seguretat com una actuació coordinada i transversal que inclou Guàrdia Urbana, Bombers, serveis d’emergència, però també actuacions als barris de proximitat, de qualitat urbana, de cohesió social, de microeconomia. Tot està lligat i tot contribueix a fer millor Barcelona. Pel que fa a la protecció: ja sabem que el millor de tot és prevenir”.

 

 

 

La torre de pràctiques és una eina que millora l’entrenament dels bombers i bomberes

La construcció de la torre de pràctiques del parc de Vall d’Hebron ha suposat una inversió de més de 2,5 milions d’euros i  obre la possibilitat de millorar l’entrenament del personal operatiu i a l’hora representa un nou i modern plantejament en el concepte de torre de pràctiques.

Aquestes edificacions serveixen per fer exercicis d’entrenament on es pot practicar el rescat en alçada, realitzar simulacres d’incendis, etc. L’objectiu és que el personal del cos de Bombers de Barcelona disposi al seu abast de les millors instal•lacions per mantenir i millorar la qualitat de servei. Aquesta torre es suma a les existents en els parcs de la Zona Franca, Llevant, Sant Andreu i Montjuïc.

El conjunt de la torre de pràctiques, tracta de potenciar una gran simultaneïtat de practiques, ajustades a les àrees de formació de Bombers de Barcelona, com per exemple:

La nova Torre té una alçada de planta baixa més 8 plantes pis. La coberta plana, accessible i ubicada a més de 24m d’alçada del pati, també està habilitada per realitzar instal·lacions de rescat en alçada o treballs amb la columna seca que hi arriba.

A la planta soterrani -2 s’ha construït un laberint, un espai que està preparat per omplir-se amb fum de parafina i per la realització d’exercicis diversos, com per exemple la recerca i rescat de víctimes, orientació amb poca o nul·la visibilitat, progressió en recorreguts amb geometria complexa, etc.

Es crea un nucli interior de 4 espais per planta per facilitar una multiplicitat de situacions espacials interiors que donen una gran adaptabilitat al programa. Aquest 4 espais varien essent buits o plens, oberts o tancats, i inclús desmuntables de “tramex” (entramat metàl·lic) per crear puntualment nous forats per exercicis concrets.

En aquests espais s’inclouen escales de formes i materials diferents, que permeten recorreguts alternatius i pràctiques. També es desenvolupen espais buits generant una seqüència de dobles o triples espais per realitzar pràctiques amb alçada.

Al voltant d’aquest nucli trobem una anella exterior, vinculada a circulacions amb passadissos i l’ escala perimetral. És un recorregut vertical alternatiu que dóna accés a tots els elements de la façana i alhora permet connectar tots els nivells de la torre sense interferir amb les activitats que es puguin desenvolupar a l’interior. També permet accedir a la bastida adossada, des de diferents nivells de treball.

El SPCPEIS continua modernitzant i ampliant la seva flota de vehicles incorporant una ambulància 4×4, inèdita en àmbit metropolità. El vehicle té capacitat per circular en entorns rurals i forestals gràcies a la tracció a les quatre rodes i s’ha adquirit un suport de llitera especialment dissenyat per a la circulació per corriols.

Aquesta unitat està destinada a oferir servei ordinari a tot Barcelona, amb especial atenció als barris de Sarrià, Gràcia, Nou Barris i Carmel, ja que té la seva base al parc de Vall d’Hebron. No obstant això, destaca en serveis que requereixen desplaçaments per camins no asfaltats o en situacions meteorològiques extremes com aiguats, gelades o nevades.

 

Els Bombers de Barcelona atenen més de 60 serveis al dia

Fins el 21 de desembre l’SPCPEIS ha fet un total de 21.386 intervencions en salvaments, incendis o explosions, assistències tècniques, i tasques de prevenció operativa, el que suposa més de 60 serveis al dia. D’aquests, 1.625 han estat focs interiors els quals 1.088 han tingut lloc en habitatges.

 

 

Els bombers també realitzen un gran nombre de serveis de característiques molt variades d’ajudes al ciutadà i de caràcter no urgent i poden anar des de sanejaments de construccions a apuntalaments, actuacions per temporal de pluja o fuites d’aigua, escapaments de gasos o vessament de líquids, entre d’altres.

Bombers de Barcelona han continuat portant a terme actuacions preventives de cara a minimitzar el risc d’incendi en les diferents activitats que es duen a terme a Barcelona. L’SPEIS mesura totes accions que faciliten conèixer millor l’entorn d’intervenció, tant pel que fa a la trama de vials i accessos, com al mateix coneixement dels edificis i elements singulars i serveis de reguarda d’entorn i activitats com a mesura preventiva. Aquestes activitats suposen un augment de l’eficàcia i de la pròpia seguretat.

 

La millor eina dels Bombers de Barcelona: la prevenció

L’Ajuntament de Barcelona ha situat la prevenció i la resposta a les emergències com a eixos prioritaris per garantir una ciutat segura. Actualment no és suficient donar resposta als incidents un cop ja s’han produït. El repte  consisteix en anticipar-se i  realitzar les tasques de prevenció necessàries per minimitzar aquests incidents, i, en cas que s’acabin produint, treballar per tal que les seves conseqüències siguin les menors possibles.

En aquesta línia s’està treballant en un seguit d’accions per situar la prevenció com a factor clau en la reducció d’incidents.

Accions com la promoció de la recerca i desenvolupament (R+D) de la prevenció d’incendis a través de la col·laboració i transferència del coneixement amb referents d’expertesa (universitat, col·legis professionals, empreses,…); de l’establiment de convenis de col·laboració per a la recerca i desenvolupament de projectes estratègics; i de la participació en fòrums i taules establerts en l’àmbit del sector de la Prevenció d’incendis. També està sent  molt important la realització d’assaigs, simulacres i proves de materials, equipaments i sistemes de protecció contra incendis.

S’impulsa la investigació dels incendis amb l’objectiu de conèixer la seqüència de fets i els seus desencadenants. Això ha de permetre la identificació de les causes i la seva eliminació mitjançant la implantació de mesures preventives o correctores i l’aprofitament de l’experiència adquirida per millorar la prevenció. Per aquest motiu el Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament crearà la unitat d’anàlisi, recerca i investigació del sinistre dels Bombers de Barcelona per realitzar les investigacions post-sinistre de tots els serveis d’incendis amb víctimes o danys greus als edificis, així com col·laborar directament amb els cossos policials.

Una altra de les mesures que s’està portant a terme és la promoció del sector de la prevenció d’incendis. En aquesta línia l’Ajuntament treballa per impulsar l’Espai Bombers com a centre referent del coneixement i transferència de la prevenció i divulgació d’incendis.

També s’està fomentant la divulgació de la prevenció d’incendis amb l’impuls de l’espai museístic de l’Espai de Prevenció, ampliant el contingut actual amb elements relatius a la prevenció i divulgació del risc d’incendi i augmentar la divulgació de la prevenció del risc i l’autoprotecció.

Des de l’any passat Bombers disposa del vehicle Pre-Venim a les escoles, un vehicle destinat a la divulgació de mesures de prevenció i d’autoprotecció d’incendis a infants i joves dels diferents centres educatius de la ciutat. Amb aquest vehicle els Cos dels Bombers de Barcelona suma una nova eina a la tasca de divulgar les mesures de prevenció i d’autoprotecció a l’Aula de la Prevenció de la Vall d’Hebron. L’aula consta d’una sala d’exposicions, una aula de formació i un magatzem. En total, més de 150 metres quadrats que es dediquen a la formació i que s’ha consolidat com a espai referent de Bombers de Barcelona  en l’ensenyament de la prevenció i l’autoprotecció davant de situacions d’incendi.

L’objectiu educatiu és que la població sàpiga i aprengui a adoptar conductes correctes en situacions de risc, però sobretot com evitar-les.





Paraules clau

Parc de la Vall d’Hebron/