Servei de Premsa
19/01/2025
El barri del Congrés i els Indians guanya una àrea de joc infantil inclusiu als Jardins de Massana
03/01/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- La reforma de la zona central dels jardins tindrà una àrea amb diversos espais de joc inclusiu, entre els quals hi haurà un sorral i altres de joc lliure. També s’incrementaran les zones d’estada i de descans i es millorarà l’accessibilitat i la connectivitat amb l’entorn
- Es preveu que les obres s’iniciïn durant el mes de maig i s’allarguin durant 8 mesos. Suposa una inversió d’1,5 milions d’euros
- Es tracta d’un dels projectes guanyadors del programa de Pressupostos Participatius al districte de Sant Andreu, impulsat per l’activista Ana Mourelo, qui recentment ha estat guardonada amb la Medalla d’Honor de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per comissió de govern la creació d’una àrea de joc infantil inclusiu als Jardins de Massana, al barri del Congrés i els Indians, al districte de Sant Andreu. S’hi destinarà uns 1,5 milions d’euros, i la previsió és començar l’obra el proper mes de maig, amb una durada aproximada de 8 mesos.
Els Jardins de Massana se situen a l’interior d’un dels edificis que forma part del grup d’habitatges Can Massana, delimitat pels carrers Cardenal Tedeschini, Felip II, Espiga i Sant Pasqual Bailón. Amb una superfície aproximada de 2.360 metres quadrats, els jardins tenen forma de creu on s’ubiquen dues places laterals i una de central. La part central, que era l’antic camp de futbol del Club Deportivo Viviendas del Congreso, està dividida en dues seccions per un emparrat que travessa els jardins d’est a oest. Avui dia els jardins disposen d’àrees de joc infantil, zones de descans amb vegetació i un porxo central.
La intervenció es realitzarà únicament a la zona central dels jardins, amb l’objectiu de potenciar els espais de joc inclusiu, aprofitant l’actual disposició i el màxim d’espai possible. S’eliminaran les barreres existents per millorar-ne l’accessibilitat i connectivitat, tot generant un espai d’ús adequat per a tothom. D’aquesta manera, es facilitarà l’accés a tot l’espai i la continuïtat amb l’entorn integrant les zones laterals.
Per tant, la zona central dels Jardins de Massana quedarà dividida en diversos espais de joc: cinc d’ells amb paviment de cautxú i sauló compactat que comptaran amb jocs inclusius que permetran gronxar-se, lliscar, enfilar-se, balancejar-se, saltar, sentir vertigen, amagar-sem interpretar rols i expressar-se; una zona amb sorral destinada a activitats d’experimentació; i la resta de les àrees esdevindran espais per experimentar, descansar, i de joc lliure.
Pel que fa als camins més petits que uneixen aquests espais, es transformaran en grans parterres amb l’objectiu de crear una zona més permeable, en canvi, els camins principals i secundaris s’aprofitaran per generar els accessos als diferents espais de joc. També s’incrementaran els espais d’estada i descans, proposant noves zones de bancs i cadires.
La intervenció de renovació dels Jardins de Massana per crear una zona de joc inclusiu dona resposta a un dels projectes guanyadors del programa de Pressupostos Participatius a Sant Andreu que es va presentar amb el nom Construïm el primer parc inclusiu a Barcelona als Jardins de Massana. Impulsat per l’activista Ana Mourelo, qui recentment ha estat guardonada amb la Medalla d’Honor de Barcelona per la seva lluita per fomentar més espais de joc inclusiu a la ciutat, la proposta demanava una àrea de joc infantil adaptada a tots els infants, amb elements de joc inclusiu per crear un espai de lleure per jugar i compartir en igualtat. A més, la proximitat dels jardins amb el Centre d’Educació Especial Sants Innocents permetrà que el centre disposi d’un nou espai de joc i estada adaptat a les seves necessitats.
Barcelona, ciutat jugable per a tots els infants
Aquesta intervenció s’emmarca en l’aposta de Barcelona per ser una ciutat jugable, més inclusiva, que augmenti les oportunitats de joc de tots els infants i atengui les persones acompanyants. Una de les fites del Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó 2030 és incrementar les oportunitats de joc de les persones amb diversitat funcional afavorint el joc per a tothom i l’entorn inclusiu a les àrees de joc mitjançant millores de disseny d’accessibilitat universal i augmentant els elements de joc certificats com a inclusius. La ciutat té, avui dia, un total de 898 àrees de joc infantil, de les quals 103 àrees són accessibles.
Dins d’aquestes 103 àrees inclusives, 30 d’elles són totalment inclusives, que vol dir que són àrees en què totes les activitats lúdiques que s’hi ofereixen tenen, almenys un element que les ofereix de forma inclusiva mitjançant rampes, plataformes de transferència o escales amb petja, contrapetja i passamà a les dues bandes. Aquest grau d’accessibilitat és més elevat que el que marca la normativa actual d’accessibilitat a l’espai públic, i l’Ajuntament de Barcelona té previst poder-ne tenir, almenys una, a cadascun dels barris de Barcelona abans del 2030. Al llarg de l’any 2024 han de començar les obres d’una vintena d’àrees d’aquestes característiques per tota la ciutat, ubicades de forma equitativa per tal que el 90% de la ciutadania tingui una àrea totalment inclusiva a menys de 10 minuts de casa seva l’any 2025.
Els criteris d’accessibilitat de les àrees inclusives segueixen el document de “Recomanacions per a unes àrees de joc accessibles i inclusives”, elaborat el 2019 per la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI) de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva impulsada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.
Paraules clauaccessibilitat/ àrea de joc infantil/ inclusiu/ Jardins de Massana/ joc/ joc accessible/ Sant Andreu/