Barcelona destina prop de 720 mil euros a projectes d’ajut humanitari a Gaza, Marroc i Líbia : Servei de Premsa

Barcelona destina prop de 720 mil euros a projectes d’ajut humanitari a Gaza, Marroc i Líbia

07/01/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’última Comissió de Govern del 2023 va aprovar la despesa global de prop de 700.000 euros destinats a subvencions a diferents projectes d’organitzacions especialitzades en intervencions d’acció humanitària i emergències que es desenvolupen a Gaza, Marroc i Líbia.

Es tracta del darrer tràmit previst per fer arribar a les entitats els fons de la partida municipal extraordinària activada per pal•liar la situació de crisi humanitària a Líbia i Marroc, arran de les inundacions i el terratrèmol que van tenir lloc el passat mes de setembre, i que es va ampliar posteriorment per poder atendre les víctimes dels bombardejos i del bloqueig i tall total de subministraments a la Franja de Gaza.

En el marc de la mateixa crida, s’ha atorgat a Pallassos Sense Fronteres una subvenció de 20.000 euros, per aquest import, la subvenció no precisa de l’aprovació en comissió.

El comissionat de Relacions Internacionals, Pau Solanilla, assenyala que amb aquests instruments específics “Barcelona reacciona davant els focs que s’encenen a la seva regió natural, el Mediterrani, i activa el seu 0,7% de manera professional amb el suport de l’ecosistema humanitari de la ciutat.”

En aquest context d’emergència, l’Ajuntament ha atorgat una subvenció directa i de caràcter excepcional de 300.000 euros a la UNRWA, l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats Palestins. La subvenció vehiculada a través del comitè espanyol de la UNRWA es destina al projecte “Resposta d’emergència a les necessitats alimentàries de la població en la Franja de Gaza”. La dotació de l’Ajuntament suposa el 50% del cost total del projecte, fixat en 600.000 euros.

La intervenció té com a prioritat garantir la distribució d’aliments a la població més vulnerable de la franja de Gaza, especialment dones i criatures que han perdut de casa, béns o mitjans de subsistència. Gràcies a l’aportació de l’Ajuntament de Barcelona i al cofinançament d’UNRWA, es podran distribuir productes alimentaris bàsics a unes 20.600 persones al llarg dels deu mesos de duració de la intervenció, que ja es va iniciar a l’octubre.

 

Projectes d’atenció a les persones desplaçades a Líbia

A Líbia el cicló Daniel va ocasionar inundacions generalitzades a la regió el setembre del 2023. Les condicions meteorològiques severes sumades a les ja afeblides infraestructures per anys de conflicte armat, van provocar el col·lapse de dues presses, arrasant la ciutat costanera de Derna, amb més de 2.200 edificis destruïts. Es van reportar 4.255 persones mortes, 8.540 persones desaparegudes i més de 42.000 persones desplaçades internes. S’estima que unes 900.000 persones es veuen afectades per les inundacions, en un país on 300.000 persones necessitaven ajuda humanitària ja abans d’aquest desastre.

Per actuar en aquest context s’han dotat econòmicament dos projectes del Comitè Català per als Refugiats – Catalunya amb ACNUR i de la Fundación UNICEF Comité Español.

El Comitè Català per als Refugiats – Catalunya amb ACNUR, rep una subvenció pel desenvolupament del projecte “Protecció i assistència per a la població afectada per les inundacions a Líbia”, amb una dotació econòmica de 100.000,00 euros, el 43,44% del cost total del projecte, fixat en 230.193,36 euros. S’atenen 2.000 famílies, unes 10.000 persones desplaçades a causa de la devastació provocada per les inundacions de la tempesta Daniel que milloraran les condicions de vida mitjançant la provisió d’articles bàsics de supervivència. Aquest programa es va iniciar a mitjan setembre del 23 i s’allargarà fins al mateix mes del 2024.

La Fundación UNICEF Comité Español, desenvolupa el projecte “UNICEF-Resposta a les necessitats humanitàries de la infància a Líbia”, amb una dotació econòmica de l’Ajuntament de 100.000 euros, el 66,67% del cost total del projecte de 150.000, euros. El projecte es va posar en marxa el passat 1 de desembre i fins al 31 de maig espera poder atendre unes 12.500 nenes, nens i les seves famílies, afectades directes per les inundacions. De manera indirecta, es calcula arribar a 30.000 criatures i entorns familiars.

S’atendrà a la població en situació d’emergència humanitària distribuint subministraments sanitaris essencials de salut entre els hospitals i altres llocs de refugi, i distribuint subministraments essencials d’aigua, sanejament i higiene per a què la població tingui accés a aigua potable de qualitat.

 

Uns 220.000 mil euros per pal·liar els efectes del terratrèmol del Marroc

El passat 8 de setembre, un terratrèmol al Marroc va afectar més de 2.900 pobles de la serralada de l’Alt Atles del Regne del Marroc així com la ciutat de Marràqueix. Amb un balanç de prop de 3000 persones mortes, 5.700 ferides, i 500.000 persones desplaçades i milers d’edificacions destruïdes.

Per actuar a la zona, Farmacèutics Mundi, rebrà 100.000,00 euros, el 78,10% del cost total del projecte, fixat en 128.040,00 euros. L’entitat desenvolupa el projecte “Intervenció d’Emergència per a l’atenció a població en situació de major vulnerabilitat afectada pel terratrèmol del 8 de setembre i les seves rèpliques, en la zona centre del Marroc”. L’actuació que s’allargarà fins a finals d’abril del 2024, preveu atendre 3.820 persones desplaçades internes afectades pel terratrèmol i que es troben encara en condicions d’extrema vulnerabilitat. S’estima que el 87% de les persones desplaçades són dones i nenes, entre elles supervivents de violència sexual i de gènere que rebran atenció en salut mental i suport psicosocial en emergències i kits de dignitat per la menstruació.

El projecte també vol arribar a 2.500 persones, almenys 2.000 dones i nenes, amb recursos de sensibilització sobre temes de Salut Sexual i Reproductiva. Alhora, un centenar de persones d’organitzacions de la societat civil rebran capacitació en primers auxilis i riscos sísmics.

L’entitat Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad -MPDL-, rebrà una dotació econòmica de 99.991,00 euros, equivalent al 79,65% del cost total del projecte de 125.531 euros per al desenvolupament projecte “Resposta a les necessitats de protecció, sanació i prevenció de violències d’infants i dones a Tlat n Yacoub (El Haouz)”. Durant un any, amb la consecució del projecte, es podran millorar les condicions de vida dels infants de Tlat nYacoub i de les seves famílies mitjançant espais segurs, condicionats per afrontar les inclemències climàtiques i habilitats amb serveis de sanejament, higiene i tractament d’aigua. També s’oferirà suport psicosocial i pedagògic que faciliti la continuïtat educativa dels infants i la seva salut mental.

S’implementaran alhora estratègies locals per a la prevenció, detecció i atenció a les violències envers dones i nenes en un context de crisi humanitària.

Finalment, Pallassos sense Fronteres ha rebut una subvenció de 20.000 euros per dur a terme el projecte “Rialles per la infància”. L’acció de PSF vol contribuir al benestar emocional i psicològic de la infància afectada pel terratrèmol del Marroc, i específicament, minimitzar la simptomatologia d’estrès posttraumàtic (TEPT) i millorar l’estat d’ànim i potenciar la resiliència i les emocions positives dels nens i nenes.





Paraules clau

Gaza/ Líbia/ marroc/