Barcelona encara els reptes de futur en una Taula de Diàleg Social amb els principals sindicats i organitzacions empresarials : Servei de Premsa

Barcelona encara els reptes de futur en una Taula de Diàleg Social amb els principals sindicats i organitzacions empresarials

08/01/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha constituït aquest dilluns la Taula de Diàleg Social, un nou espai d’interlocució permanent on abordarà els grans reptes de futur de la ciutat amb els representants dels principals sindicats i organitzacions empresarials. La Taula comptarà amb representants del Govern municipal, de CCOO i UGT, i de Foment del Treball i PIMEC.

L’alcalde Jaume Collboni ha presidit avui l’acte de constitució d’aquest nou espai i ha firmat l’Acord per un progrés compartit a Barcelona, que és el document que marcarà el rumb de la Taula, amb el secretari general de CCOO, Javier Pacheco; el secretari general de la UGT, Camil Ros; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; i el president de PIMEC, Antonio Cañete. En representació de l’Ajuntament, també han participat a l’acte de constitució de la Taula, el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls; i la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil.

 

 

 

L’objectiu d’aquest nou espai és abordar de forma conjunta alguns dels grans reptes globals que afronta Barcelona, com el progrés econòmic sostenible o les polítiques socials per millorar la qualitat de vida de la ciutadania, i fer-ho a partir d’un mecanisme estable de concertació que permeti passar de la col·laboració amb els agents socials a la coresponsabilitat. Es tracta d’un espai pioner a la ciutat que involucra els principals sindicats i organitzacions empresarials en temes que van més enllà de l’àmbit estrictament laboral.

L’alcalde Jaume Collboni ha remarcat el caràcter “pioner” d’aquesta nova Taula que, per primer cop a la ciutat, serà un espai de diàleg permanent entre Ajuntament, sindicats i organitzacions empresarials i donarà respostes a reptes globals. Collboni ha assegurat que fer aquest pas per “passar de la col·laboració a la coresponsabilitat” situa Barcelona a “l’avantguarda del diàleg social”. Segons l’alcalde, aquesta és la millor manera d’afrontar “els desafiaments i les oportunitats” i la constitució es fa en un “moment clau per a l’economia del país, que té al davant dues grans trancisions: la digital i l’ecològica”.

També ha defensat que la creació de la Taula respon a la convicció que “el progrés ha d’arribar a tothom o no és progrés”. “El creixement econòmic ha de ser inclusiu”, ha defensat i ha remarcat, també, la importància que tots els reptes s’abordin des de la perspectiva metropolitana. “Dialogar és obligatori”, ha emfatitzat i ha assegurat que avenços com la creació de la Taula de Diàleg Social envien un “missatge de confiança en Barcelona”. També ha concretat que el primer debat que tindrà sobre la taula serà el del Pla d’Actuació Municipal (PAM).

La iniciativa parteix de la base que els grans avenços assolits en drets i competivitat de la ciutat s’han produït en el context de grans pactes, com el Pacte per Barcelona, que es va segellar el 2020 en plena pandèmia per impulsar la reactivació de la ciutat; o l’Acord per una Ocupació de Qualitat, signat el 2022. Sindicats i patronals també han participat en un ventall molt divers de temes, com l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva i el Pacte per la Mobilitat Laboral, i ara amb aquest nou instrument es busca fer una passa més en aquesta entesa i establir un espai de diàleg permanent.

Aquests són alguns dels principals reptes que haurà d’abordar la nova Taula de Diàleg Social:

En el marc de la constitució d’aquesta nova Taula, Ajuntament i agents socials acorden establir un espai de diàleg d’àmbit ciutat, que també treballarà amb visió metropolitana en els aspectes que requereixen d’una mirada més àmplia, com les infraestructures, l’habitatge o el mercat de treball; i que buscarà arribar a acords en matèries d’interès per a totes les parts. La constitució d’aquest nou espai recull el compromís de l’Ajuntament i dels principals sindicats i organitzacions empresarials de treballar de forma col·laborativa.

La Taula està presidida per l’alcalde, els regidors d’Economia i de Promoció Econòmica i Social, els presidents de Foment del Treball i PIMEC els secretaris generals de CCOO i UGT. També es constitueix una comissió de seguiment, que tindrà un representant de cadascuna de les organitzacions implicades i del consistori, i que serà la que portarà el dia a dia de les matèries abordades. Els membres d’aquesta comissió i els grups de treball que hi puguin donar suport redactaran, en el termini de sis mesos, el reglament de funcionament de la nova Taula i elaboraran un mapa dels àmbits i espais de participació, representació i diàleg social de la ciutat i de la seva interacció amb la Taula.





Paraules clau

Taula de Diàleg Social/