Servei de Premsa
28/11/2024
Acaben les obres de Bloc4BCN, el major pol del cooperativisme d’Europa, ubicat a Can Batlló
10/01/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- El Bloc4BCN és un centre de promoció del Cooperativisme i l’Economia Social i Solidària de Barcelona que entrarà en funcionament el primer trimestre de 2024
- L’espai, de 4.500 m2, té capacitat per encabir més de 60 projectes empresarials transformadors vinculats a tecnologia i digital, atenció i cura de les persones, energia, habitatge, mobilitat, cultura, turisme i tèxtil sostenible, comerç de proximitat i alimentació sostenible i agroecologia
- Les obres van començar l’estiu del 2021 i l’Ajuntament de Barcelona ha invertit més de 10,3 milions d’euros en la rehabilitació i adequació de l’edifici
- Bloc4BCN Espai Cooperatiu és un dels 10 projectes de ciutat prioritzats pel teixit cooperatiu i de l’Economia Social de la ciutat en l’Estratègia ESSBCN2030
- L’Ajuntament ha cedit l’antiga nau fabril a l’Associació Bloc4, que és qui s’ocupa de la gestió de l’espai. Es tracta d’un projecte públic-cooperatiu-comunitari
Bloc4BCN, el major pol de promoció del cooperativisme d’Europa, ubicat a Can Batlló, ha acabat les obres de rehabilitació i adequació de l’edifici. Les obres van començar l’estiu del 2021 i, inclosa l’adequació de l’edifici, han suposat una inversió de 10,3M€ per part de l’Ajuntament de Barcelona, que ha cedit l’antiga nau fabril a l’Associació Bloc4.
L’Associació Bloc4 és una entitat participada per la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’Associació Coòpolis que gestiona l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona.
Aquesta inversió pública de rehabilitació de l’edifici ha permès aconseguir 4.500 m2 dedicats al desplegament i l’enfortiment de l’Economia Social i Solidària (ESS) de Barcelona i de Catalunya. El Bloc4BCN és un projecte públic-cooperatiu-comunitari finançat per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya que s’emmarca dins de l’Estratègia d’Economia Social i Solidària de Barcelona 2030 i el Programa Economia Social de la Generalitat de Catalunya.
Tant el Govern de la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona contribuiran al finançament de l’activitat al Bloc4BCN a través de diversos programes. L’espai té capacitat per encabir més de 60 projectes de l’ESS vinculats amb tecnologia i digital, atenció i cura de les persones, energia, habitatge, mobilitat, cultura, turisme i tèxtil sostenible, comerç de proximitat i alimentació sostenible i l’agroecologia
El seu objectiu és contribuir al desenvolupament i la transformació socioeconòmica de Barcelona i de tot el territori català a través de la sensibilització i la promoció del cooperativisme, la incubació i acceleració de cooperatives, la intercooperació, la connexió local i internacional i l’aliança amb altres agents culturals, educatius i empresarials.
Un edifici pensat en clau de sostenibilitat ambiental i social
L’arquitecte i el director de l’obra ha estat Vicenç Beneitez Rodríguez; el director de l’execució d’obra, Aleix Alexandre Masjuan i el coordinador d’obres d’edificació de Bimsa, Anton Andreu Bruguera.
El Bloc4BCN de Can Batlló compta amb una superfície construïda de 4.527,35 m2 distribuïts en dues plantes. L’edifici està format volumètricament per dos cossos: el primer d’ells és un cos ample, industrial i amb cobertes amb dent de serra; i l’altre és un cos estret i amb coberta plana, que dona façana al carrer interior.
La reforma integral parteix de la voluntat de preservar i emfatitzar els trets característics de l’arquitectura industrial: ordre, repetició i simplicitat estructural; i mantenir els valors històrics i arquitectònics de l’edifici. Aquesta intervenció passa per potenciar els elements originals de la façana, es manté l’espacialitat interior amb una estructura de coberta d’encavallades metàl·liques de grans llums. Es busca conservar l’esperit i el caràcter de l’antic recinte fabril per tal de potenciar l’activitat dels antics carrers industrials del recinte de Can Batlló.
La coberta, per la seva visibilitat, esdevé la cinquena façana de l’edifici. S’ha renovat amb un treball ornamental mitjançant la recuperació de les teules de ceràmica existents. La incorporació de plaques fotovoltaiques horitzontals i integrades com a gran pèrgola a la coberta plana permetrà la producció d’energia sostenible.
Es reciclen i reutilitzen elements de fusta, teules, totxo massís, estructures metàl·liques i paviments hidràulics. L’accés principal a l’edifici es troba a la part central de la façana oest, a l’espai on se situarà el vestíbul amb accessos directes a la planta baixa, l’escala principal i l’ascensor per accedir a la primera planta. A més, hi ha dos accessos alternatius: un a la façana nord i un altre a la façana sud.
Al vestíbul de la planta baixa hi haurà la recepció de l’equipament i les comunicacions verticals principals, així com les zones administratives i els espais compartits, les sales de reunions, i els espais tècnics (lavabos, instal·lacions…). També hi haurà les zones o mòduls de treball, les aules, els espais dedicats a les empreses viver i els tallers. Sota les escales d’accés a la primera planta hi haurà magatzems i instal·lacions.
La planta primera segueix l’esquema funcional de la planta baixa, amb espais compartits, comuns i tècnics (sales de reunions, zones d’esbarjo, infermeria, serveis higiènics, etc.), així com l’accés a coberta. Al mòdul industrial se situen els espais dedicats a les empreses viver, zones de coworking i espais secundaris dels tallers.
En un altre ordre de coses, com tot equipament municipal, les sales d’actes i la recepció estan dotades de bucle inductiu per a persones amb dificultats d’audició.
Espai de treball per a projectes
Bloc4BCN – Espai Cooperatiu facilita a les cooperatives i entitats de l’economia social i solidària un entorn de treball, relació i creació per rebre l’acompanyament de persones expertes i la formació necessària per enfortir i fer créixer els seus projectes. Hi ha quatre modalitats adaptades a les necessitats i els diferents estadis de les entitats.
Programa d’incubació
La incubació és l’espai per a projectes col·lectius de nova creació amb menys de tres anys de vida que necessiten un acompanyament intensiu per garantir un creixement inicial.
Programa d’acceleració
Destinat a cooperatives de fins de sis anys de vida que necessiten aprofundir un punt concret del seu negoci o model d’empresa.
Programa d’intercooperació
Aquest programa està destinat a cooperatives i entitats de l’economia social i solidària que busquen generar un centre estratègic per a desenvolupar nous serveis i mercats, elaborar diagnosis i donar resposta a reptes socials de manera cooperada i innovadora.
Espais de tallers semiindustrials
Per a aquells projectes de l’economia social i solidària que tinguin una activitat semiindustrial que requereixin d’un espai equipat que s’ajusti a les seves necessitats.
Les activitats que s’hi desenvoluparan
Bloc4BCN és un espai de trobada, suport i impuls a l’Economia Social i Solidària a la ciutat, amb impacte metropolità i tractor al país i a nivell internacional.
L’equipament disposarà també de serveis de Barcelona Activa:
- D’una banda, una antena de proximitat sota el nom de Sants-Montjuïc Activa, amb programes específics de suport a l’ocupació i l’activitat econòmica del Districte. Aquest espai representa l’oportunitat d’oferir a veïnat i agents de Sants-Montjuïc recursos i serveis de Barcelona Activa, principalment, d’acompanyament a la inserció i orientació laboral i defensa dels drets laborals. Així, s’acompanyarà a persones en situació de desocupació, amb especials dificultats per trobar feina, persones migrades o en situacions de vulnerabilitat.
- També hi haurà serveis de Barcelona Activa d’acompanyament a l’economia social i les cooperatives en lògica ciutat que complementaran altres serveis de Bloc4BCN. Els serveis de Barcelona Activa especialitzats en Economia Social de formació i acompanyament durant 2023 van atendre més de 4000 persones i 400 projectes i empreses.
Per a més informació: https://ajuntament.barcelona.cat/economia-social-solidaria/ca/estrategia-essbcn2030
Paraules clauBLOC4BCN/ can batlló/ cooperació/ economia social/ equipaments/ Sants-Montjuic/