Els carrers d’Aribau i de Muntaner es reorganitzen per crear un cordó de serveis i alliberar les voreres : Servei de Premsa

Els carrers d’Aribau i de Muntaner es reorganitzen per crear un cordó de serveis i alliberar les voreres

11/01/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest cap de setmana començaran els treballs previstos de reorganització dels carrils dels carrers d’Aribau i de Muntaner, al districte de l’Eixample. Es tracta d’una iniciativa votada i decidida en el marc dels Pressupostos Participatius, amb el nom de Prou autopistes a l’Esquerra de l’Eixample que vol ampliar l’espai per als vianants a les voreres i reduir els carrils de circulació per tal de prioritzar la salut de la població.

L’actuació preveu substituir 1 dels 4 carrils de circulació dels carrers d’Aribau i de Muntaner, entre l’avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes, per un cordó de serveis amb diferents usos: places d’aparcament per a motocicletes i bicicletes, zones de càrrega i descarrega, i ubicació dels contenidors. Aquest cordó estarà situat a la vorera costat Besòs, en el cas de Muntaner, i al costat Llobregat, en cas d’Aribau. Quedaran, per tant, dos carrils de circulació  i un destinat al transport públic, en ambdues vies.

L’actuació permetrà alliberar les voreres d’aquests dos carrers i ampliar l’espai destinat als vianants, baixant les motos i els contenidors de la vorera a la calçada. En el cordó de serveis es crearan 900 noves places d’aparcament per a motos. També 90 places de càrrega i descàrrega que contribuiran a millorar la distribució de mercaderies en uns carrers amb una intensa activitat comercial. Això també permetrà reduir la indisciplina viària que es produeix amb els camions i furgonetes que necessiten descarregar i amb les motos que aparquen en vorera.

De forma singular, en els trams anteriors als girs a l’esquerra amb major demanda, no s’habilitarà el cordó de serveis, de manera que existirà un carril exclusiu de gir. La transformació que es farà als carrers Aribau i Muntaner té un cost d’uns 115.000 € i és una mostra de com ordenar millor l’espai i endreçar la mobilitat amb un cost econòmic reduït.

El projecte que ara s’executa ha estat treballat amb els promotors de la iniciativa, l’Associació de Veïnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample i després que se n’hagi valorat la viabilitat a nivell tècnic.

 

Afectacions a la mobilitat

Les tasques per implantar els nous cordons de serveis inclouran treballs de fressat, pintura i senyalització. Al carrer de Muntaner les obres s’iniciaran el 13 i 14 de gener i comportaran la restricció de dos carrils de circulació, mantenint en tot moment en servei un carril de trànsit i un carril bus i tots els encreuaments perpendiculars oberts. Posteriorment, en aquesta via es passarà a treballar només durant els dies laborables, des del 15 de gener i fins al 26 de gener. Durant aquests treballs, s’afectarà el futur cordó de serveis i es mantindran oberts dos carrils de circulació i un de bus, que seran els que quedaran operatius amb la configuració definitiva.

En el cas del carrer d’Aribau, s’iniciaran els treballs el cap de setmana del 27 i del 28 de gener, quan també es tallaran dos carrils de circulació. Posteriorment, es continuarà treballant durant els dies laborables des del 29 de gener i fins al 9 de febrer, ja afectant només el futur cordó de serveis i deixant implantada la configuració definitiva de la via, amb dos carrils de circulació i un de bus operatius.





Paraules clau

aribau/ Muntaner/