Barcelona Activa obre un nou punt d’informació d’acreditació de competències professionals : Servei de Premsa

Barcelona Activa obre un nou punt d’informació d’acreditació de competències professionals

12/01/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’agència de promoció econòmica municipal Barcelona Activa ha esdevingut un nou punt d’informació per a l’acreditació de competències professionals, integrat al sistema de Formació i Qualificació Professionals (FPCAT), i que facilitarà que més persones obtinguin una titulació oficial que els permeti millorar la seva ocupabilitat. A tot Catalunya hi ha uns 200 centres autoritzats per oferir aquest servei, i Barcelona Activa donarà també assistència amb itineraris formatius, segons les acreditacions de cada persona sol·licitant.

 

 

L’acreditació de competències professionals és l’oportunitat d’aconseguir una certificació oficial mitjançant la demostració d’allò que la persona usuària és capaç de fer, a partir de la seva experiència professional o de la seva formació no reconeguda oficialment. Aquestes competències estan vinculades a unes 200 titulacions corresponents a certificats de professionalitat i graus de la formació professional de sectors i àrees professionals diverses.

El servei s’adreça a aquelles persones que han acumulat al llarg de la vida competències professionals adquirides per diverses vies: l’experiència laboral, les activitats fruit de la participació cívica, social o comunitària i la formació no reconeguda oficialment. El que es fa és un reconeixement de les matèries conegudes a través d’un certificat oficial. El servei també s’adreça a les empreses, que podran promoure el manteniment actualitzat de les competències i coneixements de la seva plantilla.

Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica i presidenta de Barcelona Activa, remarca que “aquest nou punt s’afegeix a tots els serveis de Barcelona Activa per promoure les oportunitats de les persones que estan en cerca de feina  o que ja estan treballant i necessiten o volen fer un reciclatge professional”. La regidora defensa que aquest servei “afavoreix la igualtat, perquè permet que persones que tenen certs coneixements i competències puguin acreditar-los i optar a presentar-se a noves ofertes” i que facilita que més persones rebin acompanyament en itineraris formatius per seguir desenvolupant el seu bagatge i vida laboral.

 

Més oportunitats laborals

El servei d’acreditació és telemàtic i d’inscripció gratuïta. La persona que hi vulgui accedir participarà en un seguit d’entrevistes, molt sovint per videoconferència, durant les quals haurà de demostrar les seves competències professionals. En acabar el procediment, si la persona demostra que ha adquirit les unitats de competència, obtindrà una certificació oficial que li permetrà continuar amb un itinerari formatiu que condueixi a una qualificació superior, convalidar o complementar la formació d’un certificat de professionalitat o un títol de formació professional. A més, podrà acreditar en el mercat de treball les habilitats i competències de les quals disposa.

Barcelona Activa, de manera prèvia o durant aquest procés, podrà acompanyar les persones amb orientació professional per a la inscripció i la presa de decisions pel que fa a formacions i itineraris futurs, així com acompanyar en la identificació de les competències que té la persona i que pot acreditar per ampliar les seves oportunitats laborals.

Es podrà accedir al punt d’informació través del telèfon 608 573 263 o per correu porta22@barcelonactiva.cat sol·licitant una cita telemàtica o presencial. L’equip d’orientadores podrà atendre la petició tant en el centre de referència d’ocupació Porta22, en el centre d’ocupació per a joves El Convent o en qualsevol espai Activa dels barris.





Paraules clau

acreditació de competències professionals/ oportunitats laborals/