Maria Eugènia Gay i Raquel Gil es reuniexen amb la secretària d’Estat d’Igualtat per abordar millores en les polítiques de violència de gènere : Servei de Premsa

Maria Eugènia Gay i Raquel Gil es reuniexen amb la secretària d’Estat d’Igualtat per abordar millores en les polítiques de violència de gènere

12/01/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquest matí a Madrid, ha tingut lloc una reunió entre la Segona tinenta l’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, la regidora de Feminismes, Raquel Gil i la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Aina Calvo. També ha participat en la reunió la gerenta responsable de l’Àrea de Cultura, Educació, Esports i Cicles de Vida , Sara Jaurrieta i membres dels respectius equips.

 

 

La visita a Madrid de les màximes responsables municipals de l’àrea, tenia per objectiu traslladar a la secretària d’estat els esforços de Barcelona per la millora dels serveis i dels circuits de detecció de les violències i la necessitat de continuar treballant en la coordinació entre totes les àrees i els recursos estatals i municipals.

 

Reconeixement de la violència vicària i la garantia d’assistència lletrada preceptiva a la Llei estatal

En la trobada, Calvo ha traslladat el condol i la condemna al recent assassinat d’una dona per violència masclista a Barcelona i per l’assassinat de dos infants a mans del seu pare, un cas que s’investiga com a possible violència vicaria.

Precisament, s’ha expressat la necessitat d’incloure el concepte de violència vicària en la Llei orgànica 1/2004, del 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, quan diu que “no sols la dona és víctima d’aquesta mena de violència, també ho són els seus fills i filles utilitzats pel seu maltractador per a produir mal”.

Les responsables municipals han expressat que a més de la violència vicària, la modificació també ha d’incorporar la violència obstètrica, la vulneració de drets sexuals i reproductius, l’econòmica, digital, i de segon ordre, com ja recull la Llei catalana 17/2020. Es considera també prioritària l’ampliació dels àmbits on s’exerceixen les violències, sumant a la violència de la parella o exparella, les que es produeixen en l’entorn laboral, social i comunitari, digital i institucional.

On també hi ha hagut sintonia és amb la inclusió a la Llei de l’assistència lletrada preceptiva i per part de professionals amb formació especialitzada en la matèria, com una mesura essencial per garantir de protecció a la dona.

 

 

Alhora s’ha destacat la importància d’incorporar a la Llei mesures de sensibilització, prevenció i detecció i la millora de la recollida i l’encreuament de dades entre els diferents serveis que interactuen amb víctimes de violència masclista: seguretat, salut, seguretat social, atenció a víctimes, etc.

 

Reforç del finançament

La millora dels circuits, la coordinació i els serveis municipals d’atenció a les dones, nens i nenes que han sofert violències masclistes passa també per un reforç del finançament, i així li ho han traslladat les responsables municipals a la secretària d’Estat d’Igualtat.

Barcelona va rebre el 2023 al voltant del 360.000 euros provinents dels fons que el Govern de l’Estat acorda amb les Comunitat Autònomes en el marc de la Conferencia Sectorial. Aquest finançament, vehiculat a través de la Generalitat, s’ha destinat a un dels principals recursos del circuit d’atenció municipal, el Servei d’acolliment per violència masclista, tant el d’urgència com el de llarga estada. El 2022 i el 2023, més de 500 persones van ser ateses en algun dels recursos residencials del dispositiu d’acolliment per violència masclista de l’Ajuntament de Barcelona. Pel 2024 el govern municipal té previst un increment de places per l’acollida de dones i els seus fills i filles.

Amb un augment dels recursos econòmics, l’Ajuntament incrementaria el pressupost destinat a serveis locals pioners a escala estatal i que fins ara no han rebut cap ajut estable ni de l’Estat, ni de la Generalitat.

Són serveis com la Unitat Municipal contra el Tràfic d’Éssers Humans (UTEH) que ofereix atenció especialitzada (social, psicològica, judicial, allotjament) a qualsevol persona víctima de tràfic.

La demanda de més dotació econòmica inclou també un dels serveis clau en el circuit d’atenció a les violències, com és el CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona) que en casos de violències sexuals, feminicidi i violència vicària ofereix acompanyament psicosocial a tot l’entorn de la víctima i actuen com centre de crisi amb protocols d’actuació específics amb els cossos de seguretat, jutjats i tots els agents implicats.

Aquesta primera trobada tindrà continuïtat en reunions de treball sectorial per abordar el seguiment dels canvis legislatius, la coordinació i les possibles millores en l’àmbit de les violències masclistes.





Paraules clau

igualtat/ ministeri/ violència de gènere/