Jaume Collboni reivindica la recerca en la cloenda dels actes de commemoració del 75 aniversari de l’Hospital del Mar Research Institute : Servei de Premsa

Jaume Collboni reivindica la recerca en la cloenda dels actes de commemoració del 75 aniversari de l’Hospital del Mar Research Institute

17/01/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

L’Hospital del Mar Research Institute ha tancat els actes de commemoració del seu 75 aniversari amb la presentació del llibre ’75 anys investigant per a la salut de les persones’, una edició especial coordinada pel comissari del programa commemoratiu, historiador i museòleg, Daniel Venteo. L’acte ha comptat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el secretari d’Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz Cigudosa, i s’ha celebrat a l’auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

 

 

L’institut és l’equipament de recerca públic més antic de l’Estat encara en actiu. El va inaugurar el Premi Nobel de Medicina, Alexander Fleming, el 5 de juny de 1948, com a part dels actes de seva visita a Barcelona. Des de llavors, ha passat de ser un pavelló centrat a la recerca en medicina tropical a ser una institució de recerca biomèdica traslacional capdavantera, amb més de 700 professionals, la meitat dels quals dones, treballant per generar nou coneixement que es tradueixi en millores sanitàries per a la societat.

 

Un centre motor de progrés

Durant l’acte de cloenda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut destacar que “el nostre país té en la investigació en les ciències de la salut un dels motors de progrés, de creixement, de generació d’oportunitats més elevada”. En el mateix sentit, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha subratllat que “l’institut va entendre fa 75 anys i entén avui que la recerca és la base per al progrés de la medicina, i per tant del progrés social. Per tenir millors tractaments, perquè hi hagi una millor assistència, cal recerca”. Collboni ha reconegut públicament el compromís del Govern de l’Estat i la sintonia amb la Generalitat. “Només amb la complicitat de tots els actors podem impulsar els projectes a partir dels quals Barcelona està exercint la seva capitalitat científica a Espanya i Europa”, ha dit.

El secretari d’Estat de Ciència, Innovació i Universitats, Juan Cruz Cigudosa, ha apuntat que “hem de reflexionar sobre a qui ens volem semblar. Mirar més enllà d’Europa. Podem aprendre de les coses bones i de les menys bones. Però tenint en compte que res del que parlem avui aquí serveix sinó pensem en les persones”.

A la vegada, el director de l’Hospital del Mar Research Institute, el Dr. Joaquín Arribas, ha destacat “els reptes de futur del centre, el relleu generacional i l’atracció de talent jove, l’evolució tecnològica, l’oportunitat que representa l’ampliació de l’Hospital del Mar i la participació a nous hubs de recerca”. Una institució que pel comissari del programa commemoratiu, historiador i museòleg, Daniel Venteo, “faria que Sir Alenxander Fleming estigués orgullós”.

L’acte d’avui tanca les activitats centrades en els 75 anys del centre, entre les quals ha destacat una exposició commemorativa instal·lada al Passeig Marítim el passat estiu.

 

75 anys investigant per a la salut de les persones

L’Hospital del Mar Research Institute va néixer en ple franquisme, centrat en la recerca en microbiologia i immunologia de la mà dels doctors Amadeo Foz i Jordi Gras. En els primers anys, la seva tasca es va veure marcada per les epidèmies que va patir la ciutat de Barcelona, l’última un brot de còlera el 1971. Es va convertir en un centre pioner en els mecanismes de la resistència microbiana als antibiòtics, així com en camps com la brucel·losi, malaltia causada pel consum de llet en mal estat o malalties infeccioses del cor.

L’any 1984, la incorporació del Dr. Jordi Camí com a nou director del centre va suposar un important canvi, establint quatre grans línies de recerca, la patologia infecciosa, les neurociències, la medicina de l’esport i l’anàlisi de serveis sanitaris. El centre es va reinventar per ampliar els seus horitzons amb l’arribada de professionals d’àmbits com la farmacologia, la informàtica biomèdica, l’epidemiologia i la salut pública. L’any 2000, a més, es va adscriure a la Universitat Pompeu Fabra, que s’ha convertit en la universitat de referència de la recerca i la docència de l’Hospital del Mar. A partir d’aquest moment, el centre viu un procés de canvi, reorganitzant la recerca en cinc grans programes, oncologia, epidemiologia i salut pública, informàtica biomèdica, neurociències i processos inflamatoris i cardiovascular, i l’any 2013 esdevé institut de recerca sanitària d’àmbit estatal acreditat per l’Instituto de Salud Carlos III del Ministeri de Ciència i Innovació. Tot aquest procés s’ha viscut amb una estreta relació amb l’Hospital del Mar, que viu en aquests moments un procés de transformació marcat pel projecte d’ampliació.

Una de les constants en aquesta història ha estat el treball per atreure talent i promocionar els joves investigadors. Així, al centre hi treballen cinc investigadors ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats), una figura que busca la contractació de personal científic d’excel·lència. A la vegada, s’ha reforçat la col·laboració amb investigadors estrangers, treballant amb professionals procedents de 150 països. També s’han establert aliances estratègiques amb entitats com la Fundació Pasqual Maragall i s’han impulsat projectes en camps com la millora de la cognició a la síndrome de Down, la primera ocasió a la qual la Unió Europea finança una iniciativa d’aquest tipus, així iniciatives pioneres en el camp de l’oncologia amb la Clínica Universitaria de Navarra i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia.





Paraules clau

Hospital del Mar Research Institute/