Servei de Premsa
23/11/2024
Barcelona lidera l’avenç de l’Estat cap l’economia del coneixement i és la tercera ciutat europea més atractiva per al talent emprenedor
20/01/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Els principals indicadors econòmics, recollits en el document ‘Barcelona en xifres’, situen la capital catalana com la tercera ciutat europea preferida per establir-hi una startup
- Barcelona es posiciona com la quarta ciutat al Top 100 d’ecosistemes emergents del mon, segons ‘The Global Startup Ecosystem Report 2023 de Startup Genome’, i és la novena ciutat més ben considerada per al talent digital
- Els indicadors consoliden Barcelona com la ciutat europea amb la millor estratègia de captació d’inversió estrangera i la ciutat ha estat guardonada amb el premi ‘European Entrepreneurial Region Award’, que ha reconegut aspectes com l’estratègia Barcelona Green Deal
Barcelona ofereix avui un dels ecosistemes més dinàmics d’emprenedoria tecnològica d’Europa i el seu atractiu per a la inversió estrangera es referma en diversos rànquings de reconegut prestigi. Així es desprèn de l’última edició del document ‘Barcelona en xifres’, l’ampli recull anual dels principals indicadors econòmics que elabora el Departament d’Estudis de l’Àrea d’Economia i Promoció Econòmica, i que situa Barcelona al capdavant de l’avenç del conjunt de l’Estat cap a l’economia del coneixement.
L’StartUp Heatmap Europe la posiciona, per sisè any consecutiu, com la tercera ciutat europea preferida per establir-hi una startup, només per darrere de Londres i Berlín. I se situa en el vuitè lloc del rànquing mundial de ciutats més atractives per a visitants i emprenedors/es, segons el World’s Best Cities 2024, una classificació elaborada per Resonance Consultancy, que posa en valor el capital humà i educació, les connexions locals i internacionals i l’obertura, tolerància i confiança de la capital catalana. En aquest rànquing, Barcelona ocupa la tercera posició entre les ciutats europees.
La ciutat, a més, ha estat guardonada el 2023 amb el premi European Entrepreneurial Region Award, atorgat anualment pel Comitè de les Regions en associació amb la Comissió Europea, i que valora aspectes com l’emprenedoria i la resiliència. Entre d’altres punts, el premi ha reconegut l’estratègia Barcelona Green Deal, integrada dins l’agenda urbana i econòmica.
Barcelona és la quarta ciutat del Top 100 d’ecosistemes emergents del mon, segons The Global Startup Ecosystem Report 2023 de Startup Genome; la novena ciutat més atractiva per al talent digital i la desena més atractiva per als experts digitals. I el rànquing City Talent Index del 2022 la posiciona com la primera ciutat del sud d’Europa en captació i retenció de talent.
De fet, Catalunya és el territori amb més empreses innovadores del conjunt de l’Estat (22,9%) i concentra més d’una quarta part (26,4%) de tota la despesa en activitats innovadores. Catalunya escala 27 posicions en el rànquing d’innovació europeu, el Regional Innovation Scoreboard 2023, i assoleix la categoria d’strong innovator.
A Barcelona, més de la meitat dels llocs de treball (56,7%) corresponen a activitats de coneixement alt. I la ciutat destaca, també, pel que fa a producció científica: ocupa la sisena posició del rànquing europeu en aquesta matèria, segons dades elaborades per la Universitat Politècnica de Catalunya a partir del Science Citation Index, i concentra en la seva àrea fins a deu instal·lacions científiques i tècniques de referència internacional, com són el sincrotró Alba o el supercomputador Mare Nostrum.
“Aquest conjunt de factors erigeixen Barcelona com un pol important d’atracció de talent”, remarca la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, que posa en valor el “paper capdavanter de la ciutat a l’hora de captar talent emprenedor i inversió estrangera i, també, dins de l’ecosistema científic”.
La ciutat té en marxa ara diversos projectes per impulsar l’ecosistema de ciència, coneixement i innovació, com la Ciutadella del Coneixement, que és la iniciativa per convertir l’entorn del parc de la Ciutadella en un node de coneixement urbà centrat en la biomedicina la biodiversitat i el benestar planetari i on es preveu que hi treballin 1.200 investigadors i investigadores. El 2022, l’Institut d’Innovació i Tecnologia (EIT), que és un organisme de la Unió Europea, ha constituït la nova Comunitat de Coneixement i Innovació (Knowledge Innovation Community – KIC) sobre cultura i creativitat dins de la xarxa d´innovació més gran d´Europa i Barcelona serà la seu del sud-oest d’Europa d’aquesta comunitat.
La ciutat s’inclou, també, dins del Top 25 de ciutats amb més competitivitat global per vuitè any consecutiu al Global Power City Index de la Mori Memorial Foundation. Ocupa el 22è lloc d’aquesta llista per davant de ciutats com San Francisco, Milà o Ginebra. I, segons l’informe FDi Cities and Regions of the Future 2022/23, del grup Financial Times, es manté com la ciutat d’Europa amb una millor estratègia de captació d’inversió estrangera. Barcelona té, a més, atractius a curt termini com ser la seu de la Copa Amèrica de Vela aquest 2024.
Líder en exportacions
L’àrea de Barcelona és, també, el primer territori exportador de l’Estat i el 2022 va assolir valors rècord tant d’exportacions (73.751,2 milions d’euros al conjunt de la demarcació) com d’empreses exportadores (47.392). Cal destacar que quasi el 60% de totes les exportacions que es fan des de Barcelona són de nivell tecnològic alt i mitjà alt i que representen una quarta part de totes les que es fan al conjunt de l’Estat.
Al Top 5 internacional en organització de congressos
Una de les fortaleses contrastades de Barcelona és la seva capacitat d’organització de fires i congressos internacionals. És, de fet, la quarta ciutat del mon més potent en aquesta categoria i ja fa 21 anys que es manté dins d’aquest Top 5, segons la International Congress and Convention Association.
Paraules clauBarcelona en xifres/ xifres/