Memòries Col·lectives de la Marina, un projecte per la recuperació de la memòria històrica : Servei de Premsa

Memòries Col·lectives de la Marina, un projecte per la recuperació de la memòria històrica

23/01/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Marina és un barri del districte de Sans-Montjuïc amb un passat primer agrícola i pesquer i després industrial, marcat per moltes lluites veïnals i obreres. Fa anys que veïns i veïnes de la Marina treballen en diversos projectes per la recuperació de la memòria històrica i democràtica del seu barri i per donar-la a conèixer.

 

 

Ara, les entitats implicades en aquest procés per deixar constància dels diferents episodis i lluites s’han aplegat a l’Eix de Cultura i Memòria del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) de la Marina. Aquesta trentena d’entitats que treballen al voltant de la memòria o la cultura dels barris de La Marina, amb el suport del Pla de Barris i del Districte de Sants-Montjuïc, i el col·lectiu Mixité presenten el programa de Memòries Col·lectives que agrupa una quarantena de projectes que s’han estructurat en tres eixos: memòria de l’aigua i agrícola; memòria obrera i lluita veïnal; i, memòria feminista.

Des del treball en aquests àmbits i l’impacte que han tingut en l’espai públic, l’espai social i educatiu es construeix un arxiu de projectes i itineraris sobre cultura i memòria col·lectiva dels barris. Entre el conjunt de projectes hi ha ‘Tot això eren camps’, una ruta pel passat agropesquer; ‘L’aigua, font vida’ que recorda el passat rural dels camps Marina i indrets com la platja de Can Tunis; o el documental ‘Veïnes de la perifèria’, que recollia el paper de les dones en la història obrera del barri.

Memòries Col·lectives tindrà una dimensió virtual i una física, amb una sèrie d’accions a diferents espais per l’expressió i la divulgació de la memòria.

El projectes estaran cartografiats en un mapa al web amb materials per aprofundir en els relats i experiències, de manera que qualsevol persona interessada pugui veure’ls i rebre propostes d’itineraris de memòria de cadascun dels eixos i els seus encreuaments.

L’arxiu físic serà un carro mòbil on dipositar tota la documentació sobre els projectes que s’han dut a terme i que s’anirà completant amb les aportacions de veïnat, associacions o taules de treball.

També s’està duent a terme un recull de fotografies antigues dels camps, les masies, les indústries i les barraques del Prat Vermell.

S’han elaborat dos jocs de cartes, un per a públic adolescent/adult i un altre d’infantil, en què s’expliquen fets, dades o històries del passat dels barris de la Marina.

I s’editarà un nou llibre sobre el personatge del barri, creat els darrers anys per La Marina Viva, que servirà per dinamitzar classes i tallers a les escoles del barri. La difusió dels materials es farà al llarg del 2024 amb visites a les escoles, centres cívics, biblioteques i altre espais.

El mateix projecte de Memòries col·lectives és un procés més de generació de memòria al barri, amb enfortiment de vincles i reforç del sentit de pertinença que s’acaba recollint també com a part de l’experiència.

La iniciativa es presenta demà, dimecres, 24 de gener, a les 18.00 h, a la Sala Pepita Casanellas.





Paraules clau

la marina/ Sans-Montjuïc/