L’Ajuntament de Barcelona publica un conte infantil per acompanyar les famílies dels infants del Raval que pateixen desnonaments : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona publica un conte infantil per acompanyar les famílies dels infants del Raval que pateixen desnonaments

24/01/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Centre de Serveis Socials Raval Sud, ha publicat el conte infantil ‘Jo et cuidaré’, per acompanyar les famílies dels infants del Raval que pateixen desnonaments dels seus habitatges. El conte, que ha estat escrit per Anna Manso i il·lustrat per Teresa Herrero,  ha comptat amb la participació de veïnes i veïns del barri.

 

 

La iniciativa va sorgir l’any 2019 arran de la demanda de les famílies afectades per un procés de desnonament de recursos que els ajudessin a  explicar als infants la pèrdua que això suposa. Per fer-ho possible es va crear una comissió de barri on participen diferents professionals d’entitats socials i serveis del Raval. La comissió té com a objectiu crear eines socioeducatives que acompanyin tant a les famílies que pateixen la pèrdua de casa seva, com als professionals que treballen dia a dia amb els infants, els adolescents i els joves del barri: Escoles, Instituts, Centres Oberts, Centres de Serveis Socials, Equips de Salut/Psicosocials (Pediatria, CSMIJ, CDIAP), etc. La finalitat és minimitzar l’impacte que provoca un desnonament i la pèrdua de l’habitatge familiar en les persones, especialment els infants, els adolescents i els joves.

“Jo et cuidaré” és un conte infantil fruit del treball d’un grup participatiu de 10 veïnes del Raval que transiten o han transitat per un procés de desnonament del seu habitatge i que han exposat les seves vivències a partir de les quals l’escriptora Anna Manso, en un diàleg amb les veïnes, ha construït l’argument de la narració. Les il·lustracions de Teresa Herrero també han sorgit arran del treball conjunt amb les dones del grup participatiu. El conte està traduït al Bangla, l’urdú, l’àrab i el tagal.

El conte es presentarà en format contacontes a 5 escoles del Raval, que tenen el suport de les Educadores Socials del Programa Educadores Socials a les Escoles, i els 4 Centres Oberts, perquè les professionals ho puguin treballar a l’aula amb els nens i nenes. A més, la Biblioteca Sant Pau oferirà un espai a les escoles perquè tots els nens i les nenes de les escoles del barri puguin escoltar el conte. Finalment, es distribuirà en format paper als serveis públics i entitats socials del barri, perquè els professionals puguin acompanyar a les famílies. A més, estarà disponible en versió digital al web de l’Ajuntament de Barcelona a través del següent enllaç: https://ajuntament.barcelona.cat/dretssocials/sites/default/files/arxius-documents/conte-jo-et-cuidare.pdf

El conte es presentarà demà, 25 de gener, a les 10.15 hores, en una jornada a l’escola Collaso i Gil (accés per Abat Safont, 4) on hi participaran l’escriptora, l’il·lustradora, l’equip del Centre de Serveis Socials Raval Sud, i alguna de les dones que han participat en la confecció del conte. El programa de la jornada és el següent:

10.30h – Benvinguda. Javier Martínez Gómez, gerent de l’IMSS.

10.40h – El repte creatiu. Explicació del projecte, a càrrec de Pau Gil, suport tècnic a la direcció del CSS Raval Nord i Sud, i Maria Casalà Blanquer, educadora social del CSS Raval Sud, programa Educadora a les Escoles.

10.50h – Com generem les idees i els valors del conte. Recull d’experiències de vida: famílies. A càrrec d’Alba Cid Ruiz, treballadora social del CSS Raval Sud.

11.00h – En marxa: producció! Diàleg entre l’escriptora, Anna Manso, la il·lustradora, Teresa Herrero, i representant del CSS.

11.10h – Expliquem el conte. Lectura del conte a càrrec de l’escriptora Anna Manso.

11.15h – Difusió! Guia d’acompanyament del conte. A càrrec de Mònica Barahona Fuentes, mestre de l’Escola Rubén Darío, i de l’educadora social Maria Casalà.

11.25h Cloenda a càrrec de Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona.

En paral·lel, el Centre de Serveis Socials Raval Sud (carrer del Carme 101-109), acull des d’avui una exposició amb les il·lustracions del conte.

Aquest conte és la segona eina socioeducativa creada de manera comunitària en els últims anys. La primera eina va ser la cançó del grup Xiula “Stop Desnonaments”. Aquell projecte es va realitzar conjuntament entre el Centre de Serveis Socials Ciutat Meridiana i el Programa d’Educadores Socials a les Escoles, amb l’alumnat de diferents escoles del barri del Raval i del barri de Ciutat Meridiana de la ciutat de Barcelona.





Paraules clau

conte/ desnonaments/ infants/ Jo et cuidaré/ raval/