Barcelona porta el compromís per la millora de la qualitat de l’aire a Brussel·les : Servei de Premsa

Barcelona porta el compromís per la millora de la qualitat de l’aire a Brussel·les

25/01/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha mostrat a Brussel·les el compromís de Barcelona amb la millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Ho ha fet en el marc d’una reunió amb l’eurodiputat Javi López, ponent del Parlament Europeu per a la revisió de la Directiva de la qualitat de l’aire, i amb François Wakenhut, cap de la unitat de qualitat de l’aire de la Comissió Europea.

“Barcelona és una ciutat compromesa amb una transició ecològica justa i la millora de la qualitat de l’aire és un objectiu irrenunciable”, ha explicat la tinenta Laia Bonet. Barcelona va tancar l’any 2023 complint els límits europeus actuals a totes les estacions de la xarxa de vigilància i previsió de la contaminació atmosfèrica. “Sabem que hi ha marge de millora, les mesures implementades a la ciutat van en la bona direcció, però som plenament conscients que es pot fer més i millor”, ha afegit Bonet.

En la reunió s’ha tractat la tramitació de la nova Directiva europea de qualitat de l’aire que Barcelona pren com a repte i oportunitat per accelerar les polítiques en aquest àmbit. Bonet ha remarcat que “continuarem transformant la ciutat per assolir els nous objectius més ambiciosos que marcarà la Unió Europea a partir de l’any 2030, és una qüestió de salut de la ciutadania”.

Barcelona continuarà amb les línies de treball iniciades  d’impulsar l’electrificació de la xarxa de bus, de fet, aquest 2024, l’electrificació i l’hidrogen verd cobrirà el 25% de tota la flota. També es continuarà amb la renovació del parc circulant en el marc de la Zona de Baixes Emissions, on, a dia d’avui, hi circulen més vehicles amb etiqueta ECO que amb etiqueta B (groga). I a més, en el marc del PMU 2025-2030, continuarà l’impuls de la mobilitat sostenible, que ja representa el 80% dels desplaçaments, i la reducció del percentatge dels desplaçaments de vehicles privats a motor.

 

Compromís per la neutralitat climàtica al 2030

Barcelona va presentar l’Acord Climàtic de Ciutat, que incorpora el Compromís de Barcelona cap a la neutralitat climàtica el 2030, el full de ruta de descarbonització de la ciutat. Aquesta és la concreció que ha fet la ciutat en el marc de la Missió europea de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres el 2030. A l’abril del 2022 la Comissió europea va seleccionar Barcelona com una de les 100  ciutats que participa en aquest projecte europeu que pretén obrir camí perquè totes les ciutats de més de 50.000 habitants siguin climàticament neutres l’any 2050. Barcelona és una de les set ciutats espanyoles que han sigut seleccionades per participar en la Missió, juntament amb Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Valladolid i Vitòria.

La participació a la Missió europea permet accelerar la transició energètica i climàtica de la ciutat amb la concreció de les mesures municipals a desenvolupar i altres compromisos que s’adquiriran amb el teixit empresarial i social de la ciutat i amb la resta d’administracions.

El document marca les línies per el desplegament i seguiment de les accions per aconseguir la neutralitat climàtica, projectades sobre els sectors clau per al funcionament de la ciutat i que són els principals generadors d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle: la mobilitat i el transport, els edificis i l’entorn construït, la generació d’electricitat, els residus i la infraestructura verda i l’aigua.





Paraules clau

qualitat de l’aire/