L’Ajuntament dissenya projectes en 3D per millorar l’autonomia personal de les persones amb discapacitat visual : Servei de Premsa

L’Ajuntament dissenya projectes en 3D per millorar l’autonomia personal de les persones amb discapacitat visual

28/01/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament ha fet un pas més en el seu compromís per fer de Barcelona una ciutat accessible i inclusiva per a tothom. L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i l’Ateneu de Fabricació de les Corts, amb la col·laboració de Barcelona Activa, han engegat el projecte d’innovació social “3D per a tothom” a través del qual han dissenyat jocs de taula inclusius per a persones amb ceguesa i baixa visió, i un suport per subjectar el comandament activador dels semàfors acústics que utilitzen les persones amb discapacitat visual.

El projecte “3D per a tothom” vol millorar la qualitat de vida i autonomia personal de les persones amb discapacitat, explorar les possibilitats de la tecnologia 3D per confeccionar productes de suport a mida de les necessitats del col·lectiu i donar a conèixer i fomentar la participació de les persones amb discapacitat als Ateneus de Fabricació de la ciutat.

Per a la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, “Barcelona és una ciutat compromesa amb la inclusió de les persones amb diversitat funcional i treballa de forma constant per garantir la plena integració de les persones amb discapacitat, promoure la seva autonomia i protegir la seva dignitat”. Per aquest motiu, ha volgut destacar aquest projecte d’innovació social com “un reflex més del compromís de l’Ajuntament amb l’accessibilitat, que aprofita les avantatges de les noves tecnologies per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat visual des d’un enfocament de drets”. “La creació de jocs de taula accessibles i dispositius de suport d’activació de semàfors acústics permetrà millorar la qualitat de vida de les persones amb ceguesa i avançar cap a un model de ciutat més integradora i habitable”, ha conclòs Villanueva.

 

Dòmino, dames, quatre en ratlla i memory inclusius

S’han dissenyat i construït quatre jocs de taula inclusius on les peces tenen formes, mesures, textures i colors que faciliten el joc a tothom.  Aquests, construïts amb fusta, són un dòmino, un quatre en ratlla, unes dames i un joc de memòria. A diferència dels que es poden trobar a les botigues, els jocs que s’han construït tenen elements tàctils que permeten identificar les diferents peces sense utilitzar el sentit de la vista. A més, també s’ha dissenyat un cinquè joc format per 10 cel·les, cadascuna amb 6 elements que corresponen als punts Braille, que permeten construir les diferents lletres de l’alfabet. Aquest darrer joc permetrà donar a conèixer el codi de lectoescriptura utilitzat per les persones amb ceguesa.

El punt de partida en el disseny dels jocs de taula inclusius ha estat el treball que l’Associació Discapacitat Visual Catalunya (B1B2B3), amb seu al districte de les Corts, va iniciar l’any 2018, quan va detectar que les famílies amb algun membre amb baixa visió o ceguesa es trobaven amb majors dificultats per adquirir jocs de taula accessibles que els hi permetés gaudir del joc amb igualtat.

 

Suport per subjectar el comandament activador dels semàfors 

El disseny d’aquest element de suport respon a una necessitat concreta expressada per les persones amb discapacitat visual. Els semàfors acústics s’activen a través d’un comandament a distància que funciona a demanda de la persona amb ceguesa, quan el prem  activa el senyal sonor durant un cicle del verd. En tractar-se d’una activació a demanda, es fa necessari que la persona agafi el comandament amb la mà, de manera que en una mà duu el bastó de mobilitat o el gos pigall, i en l’altra, el comandament d’activació. Aquest comandament també es fa servir per obtenir informació a la xarxa de bus de TMB o per ubicar l’entrada d’alguns edificis i equipaments.

El suport dissenyat permet acoblar el comandament al bastó o a l’arnès del gos pigall de manera que amb una sola mà es poden subjectar l’element de mobilitat (bastó o gos pigall) i també activar el semàfor acústic. Tenir una mà lliure durant l’estada al carrer permet millorar la vida autònoma de la persona, possibilitant agafar al fill o filla petit de la mà, dur el paraigua o un cotxet, entre d’altres.

La peça, fabricada amb filament de PLA, s’ha adaptat tenint en compte la forma i mida dels diferents tipus de bastons i arnesos, i les necessitats específiques de cada persona usuària. Una de les prioritats ha estat que el suport fos resistent als cops, que quedés fixat per evitar la pèrdua del comandament i que tingués una forma la més ergonòmica possible per evitar les col·lisions. Es calcula que aquest suport  podria arribar a tenir unes 70.000 persones potencials usuàries a tot l’Estat.

 

Projectes a disposició de la ciutadania

L’Ajuntament posa a l’abast de la ciutadania, les entitats i els professionals del sector els dos productes a través de l’Ateneu de Fabricació de les Corts i del Banc del Moviment. Les persones interessades en el suport pel comandament es poden dirigir presencialment a l’Ateneu, demanant cita prèvia, o bé descarregar l’arxiu per imprimir-lo en la seva pròpia impressora 3D. Pel que fa als jocs de taula inclusius, qui en vulgui disposar de manera puntual s’haurà d’adreçar al Banc del Moviment o sol·licitar ajuda per construir-ne un a l’Ateneu de Fabricació de les Corts.

Per portar a terme el projecte s’ha comptat amb la participació de persones amb ceguesa i amb dues persones contractades per Barcelona Activa, les quals han evolucionat els prototips. Els productes desenvolupats s’han validar i presentat conjuntament amb les cinc entitats de persones amb discapacitat visual de la ciutat (ONCE, Associació Catalana per la Integració de les Persones Cegues, Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya, Associació Discapacitat Visual Catalunya i Fundació Punt de Vista). Durant el 2024, l’IMPD treballarà per a la difusió dels jocs i l’element de suport i per impulsar la participació d’aquestes persones a la xarxa d’Ateneus de Fabricació amb l’objectiu de continuar codissenyant productes que facilitin l’autonomia personal i una major inclusió en la vida de la ciutat.





Paraules clau

Ateneu de Fabricació de les Corts/ Institut Municipal de Persones amb Discapacitat/