Barcelona avalua el model d’obertura comercial en diumenges i festius a la Zona de Gran Afluència Turística i reuneix la Taula de Seguiment de la mesura : Servei de Premsa

Barcelona avalua el model d’obertura comercial en diumenges i festius a la Zona de Gran Afluència Turística i reuneix la Taula de Seguiment de la mesura

30/01/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Dos anys després de la posada en marxa de l’acord que permetia ampliar els dies d’obertura comercial a les zones turístiques de Barcelona, l’Ajuntament ha analitzat els primers indicadors i s’ha compromès a seguir recopilant dades per avaluar-ne els resultats a més llarg termini. Així ho va compartir, aquest dilluns, amb la Taula de Seguiment de l’Acord Social del Pacte d’Horaris Comercials, de la qual formen part tots els signants del pacte: la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la UGT i CCOO. En aquesta trobada, tots els agents van coincidir a destacar els bons resultats obtinguts fins ara.

“Les xifres demostren que hi ha hagut una reactivació econòmica, que és el que es buscava en el moment en què es va firmar l’Acord, en ple context de pandèmia, i l’obertura en zones turístiques no es veu que hagi tingut conseqüències negatives en el comerç dels barris de les zones no turístiques. El nostre compromís és continuar molt atents als efectes d’aquesta mesura i treballar, sempre des del consens amb el sector, que és com es va fer aquest pacte. Estem en el moment de recopilar les dades per acabar avaluant de forma clara el compliment dels objectius de la mesura”, va defensar la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, durant la trobada, on va recordar que el compromís segellat és aplicar aquest Acord fins a finals del 2025.

Segons els primers indicadors, en el període comprès entre el 15 de maig i el 15 de setembre, que és quan es permet que els establiments de la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) obrin diumenges i festius de 12h a 20h, la despesa a la ciutat va ser el 2023 vuit punt percentuals més alta que l’any anterior durant el mateix període.  L’índex de recuperació comercial, que és el s’elabora a partir del valor de les transaccions amb terminals TPV del BBVA de la ciutat, es va situar durant aquests mesos en 126,2, és a dir 26,2 punts per sobre del 2019, que és l’any que s’utilitza com a referència (Base 2019=100) i 8,1 punts per sobre del 2022 (índex 118,1).

La recuperació del consum privat va ser més intensa amb targetes espanyoles (índex 133,1) que estrangeres (índex 110,9) i en els dos casos la xifra es va situar per sobre dels nivells prepandèmia.

Els indicadors de seguiment de l’impacte de l’Acord també recullen que entre els mesos de maig i agost del 2023 es van signar a Barcelona 23.225 contractes al sector del comerç al detall, que suposen el 8,3% de la contractació total a la ciutat, i que la contractació al comerç minorista va experimentar un descens interanual (-12,8%) inferior al del conjunt de l’economia

(-14,2%). Aquesta baixada general s’explica, sobretot, per l’efecte de la reforma laboral, en vigor des del març del 2022, que, en incentivar la contractació indefinida, redueix la xifra absoluta de contractes si es compara amb els que es formalitzaven abans, molts dels quals eren temporals.

Si es fa la comparació amb el 2021, que és l’any previ a la reforma laboral, la contractació al comerç al detall mostra una evolució positiva (+10,2%), més favorable que la del conjunt de Barcelona (+2,9%). I si es mira el pes de la contractació indefinida entre maig i agost del 2023, es veu que se situa en el 57,7% del total dels contractes en el sector del comerç al detall, un percentatge força similar al de l’any anterior (56,4%) i molt més alt que el del 2021 (22,9%), cosa que evidencia l’impacte de la reforma laboral sobre la contractació. Si es compara amb la resta de sectors, el comerç minorista assoleix un nivell de contractes indefinits més favorable que el del conjunt de l’economia de  la ciutat (41%).

 

Recuperació comercial

Si s’agafa de referència el mes d’agost, l’índex de recuperació comercial a Barcelona es va situar el 2023 en 124 (base 2019=100), cosa que representa una despesa un 24% més alta que la del 2019 i un augment interanual de prop del 8%. Si es posa el focus en l’evolució de la despesa amb targeta en funció de si es fa en dia festiu o laborable entre el 15 de maig i el 15 de setembre, s’observa que en relació al 2019 la despesa creix sobretot en dies festius (+58,1%), mentre que els dies laborables creix en menor mesura (+22,7%). Si es fa la comparació amb el 2022, quan ja era vigent l’acord d’horaris comercials, el creixement és força similar en dies festius (+6,7% interanual) i laborables (+6,9%).

Per procedència, els espanyols/es augmenten la seva despesa en dies festius en major proporció (+69,8% respecte al 2019) que els estrangers (+44,2%) i en els dos casos l’increment és superior al dels dies laborables (+29,8% i +6,2%).

Pel que fa a l’atur en el sector del comerç al detall, si es comparen les dades del 2019 i les del 2023 en el període maig-setembre, disminueix en més de 700 persones.

 

Seguiment de l’Acord

L’Ajuntament ha compartit alguns dels resultats referents a aquesta mesura de l’Enquesta d’Activitat del Sector Comercial de Barcelona amb la Taula de Seguiment. L’Enquesta es va fer entre el 2 de juny i el 26 de novembre del 2022 a partir de 2.442 entrevistes a propietaris i responsables de comerços de tota la ciutat i recull dades com que el 66,5% coneixien els canvis aplicats als horaris comercials i que pràcticament un terç dels enquestats en zones turístiques havien obert algun diumenge o festiu. El percentatge més alt d’obertura és en el sector del quotidià alimentari (47,3%).

L’Acord d’Horaris Comercials permet, des del 2022, que els establiments situats a les zones de major afluència turística puguin obrir els diumenges i festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre entre els 12h i les 20h. Aquesta regulació abasta els comerços que estiguin inclosos a les zones 1 i 2 del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que contempla els següents barris:

La regulació, que estarà vigent fins al 31 de desembre de 2025, és fruit de l’acord al que van arribar la Fundació Barcelona Comerç, Barcelona Oberta, PIMEC Comerç, Foment del Treball, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), la UGT i CCOO el febrer del 2022 amb el vist i plau de l’Ajuntament de Barcelona. Tots aquests agents són els que formen part de la Taula de Seguiment de la mesura.





Paraules clau

obertura comercial/ Taula de Seguiment de la mesura/ Zona de Gran Afluència Turística/