El Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de les Corts s’amplia en un nou local al districte : Servei de Premsa

El Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de les Corts s’amplia en un nou local al districte

30/01/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Aquest matí s’ha inaugurat el nou local del Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de les Corts que es troba, des del gener, al carrer d’Entença, 304. La nova seu del PIAD suposa una millora qualitativa en el servei dirigit a les dones de Barcelona i a les de les Corts.

Des de 2003 l’equipament es trobava a la planta 0 de la seu del districte, a la Plaça Comas. Ara el nou espai s’ha projectat i construït específicament per acollir el PIAD i pensant en les necessitats del servei i de les persones destinatàries.

Obert al públic de principis de gener, el nou PIAD és un espai de nova construcció, a peu de carrer, accessible, ben comunicat i en un entorn amb altres serveis de proximitat.

El PIAD del carrer d’Entença ha guanyat en superfície per poder millorar l’atenció a les usuàries i també la feina dels i les professionals. Disposa de dues sales d’entrevistes, un espai de treball ampli i una sala polivalent. Aquesta sala, està pensada com espai de reunions per a l’equip, també per fer-hi activitats diverses i el podran utilitzar entitats que formen part del Consell de Dones del Districte.

 

 

 

 

La regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil ha destacat el paper pioner dels PIAD des dels anys vuitanta “ara és important evolucionar, on es presta el servei acaba definint quin servei es presta.” D’aquí el canvi d’ubicació a les Corts “és un equipament que permet més confidencialitat, un espai més amable, un espai en el qual les dones se sentin acollides des de l’entrada i en el que puguin explicar la seva problemàtica, els seus dubtes, i fer-ho en un espai digne que creiem que es mereixen en un moment tan complicat.”

El PIAD de les Corts és un dels 12 centres de la xarxa de Punts d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) de tota la ciutat. Els PIAD són serveis públics, gratuïts i confidencials de l’Ajuntament de Barcelona on s’ofereix informació, assessorament i orientació a les dones en diferents àmbits. També s’ofereixen serveis gratuïts d’atenció psicològica, d’assessorament jurídic i atenció grupal.

Els serveis dels PIAD estan adreçats a les dones majors d’edat i a les noies de 12 a 17 anys que visquin, estudiïn o treballin a Barcelona, no cal estar empadronada. I també atenen professionals i entitats de la ciutat que treballen en l’àmbit dels drets de les dones i de l’abordatge de les violències masclistes.

Per rebre atenció al PIAD cal demanar cita prèvia trucant al telèfon gratuït 900 922 357, de dilluns a dijous de 9.00 a 19.00 hores i divendres de 9.00 a 16.00 hores. També es pot enviar un correu electrònic al PIAD corresponent. A partir de la demanda de cita prèvia es programarà una cita per atenció telefònica des d’un número ocult en la franja horària acordada o un cita d’atenció presencial si es prefereix.

Per a urgències i durant les 24 hores del dia, les dones es poden adreçar al CUESB al telèfon 900 703 030 o acudir al carrer Llacuna, 25.

 

“Teixidores de paraules i drets”, un cicle d’activitats organitzats pel PIAD les Corts i la  Biblioteca Montserrat Abelló

Des del PIAD de les Corts, també es desenvolupen programes d’acció comunitària oberts al barri i al districte. En col·laboració amb la Biblioteca Montserrat Abelló, organitzen “Teixidores de paraules i drets”. Un cicle d’activitats i actes sobre diferents temes d’interès per a les dones en l’àmbit de la literatura i d’altres disciplines artístiques que comença aquest mes.

El cicle té una vocació participativa i un enfocament comunitari i d’experimentació. Entre les activitats proposades, hi haurà tastets més vivencials per a la prevenció de les violències masclistes, activitats de memòria històrica del barri, xerrades, actes poètics o activitats familiars. Les activitats de “Teixidores de paraules i drets” tindran lloc durant tot l’any a la Biblioteca Montserrat Abelló.

 

Prop de 2.500 dones ateses el 2023

Del mes de gener al de setembre del 2023, el balanç d’activitat als PIAD dels 10 districtes de la ciutat (més 2 antenes a Nou Barris Zona Nord i a La Marina (Sants-Montjuïc)) és:

Pel que fa a les problemàtiques essencials que s’han treballat des del PIAD cal destacar les que tenen a veure amb les violències masclistes, temes personals com l’afectació emocional vinculada als processos propis de cicle vital, o les relacionades amb processos de dol i d’autoestima. També es constata que el rol de cuidadora, assignat culturalment a les dones, és un exemple de desigualtat que impacta directament en la salut.

A més de l’atenció personalitzada, entre les estratègies de treball dels PIAD hi ha la intervenció grupal que incorpora elements per remoure els rols socials tradicionalment assignats a les dones, incrementar l’autoestima, la creació de xarxes de suport mutu, l’autodefensa davant possibles situacions de risc d’agressions pel fet de ser dona, i la prevenció i detecció de situacions de Violència Masclista.

Es té també una línia de treball amb un grup psicoterapèutic amb enfocament feminista per la recuperació de dones que han patit violències masclistes.

D’altra banda, hi ha les accions comunitàries tenen l’objectiu de contribuir a l’empoderament i enfortiment ciutadà sensibilitzant sobre situacions de discriminació que viuen les dones i que tenen el seu origen en les desigualtats en les relacions de gènere (violències masclistes, discriminació laboral, conciliació desigual de la vida personal, familiar i laboral, etc.). Alhora volen donar a conèixer i visibilitzar els sabers, la història de les dones, i la seva contribució a la història de la ciutat.





Paraules clau

Les Corts/ PIAD/