S’inaugura la nova plaça de la Vidriera a Sants-Montjuïc : Servei de Premsa

S’inaugura la nova plaça de la Vidriera a Sants-Montjuïc

01/02/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui s’inaugura la reforma de la plaça de la Vidriera que es troba entre els carrers de Gayarre, Vint-i-sis de gener de 1641 i Noguera Ribagorçana, en el límit entre els barris de la Bordeta i d’Hostafrancs a Sants-Montjuïc. A la nova configuració de l’espai de prop de 2.300 m² s’incorporen nous elements tant de joc com d’estada per donar vida i un ús més adequat a l’espai i es resolen a més els problemes d’erosió dels parterres i de drenatge d’aigües de la plaça. La inversió de l’actuació ha estat de gairebé un milió d’euros.

 

 

 

Fins ara la plaça Vidriera arrossegava una problemàtica de falta d’activitat lúdica i vida pública causada, en part, per la freqüentació de gossos, la poca visibilitat, i la degradació del mobiliari urbà i la brutícia.

La regidora del districte, Raquel Gil, ha remarcat que la remodelació “converteix la plaça en un espai públic de qualitat pensat per a totes les persones del barri”, alhora ha insistit que cal que “els veïns i veïnes se’l facin seu i en gaudeixen”. Des del consistori es vetllarà “pel manteniment i pel bon ús de la plaça”, ha afegit.

 

Nova pavimentació, àrea de jocs i mobiliari

A la zona central s’ha incorporat un paviment de cautxú i s’ha renovat i ampliat la zona de jocs amb elements que ara responen als requisits del pla de jocs de Barcelona, amb les indicacions de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins i incorporant també les demandes de la comunitat educativa de l’Escola Gayarre que és a tocar de la plaça.

Els nous elements de jocs infantils s’incorporen a una illa central de cautxú que presenta una  petita topografia. Aquest paviment facilita la creació d’una àrea accessible. Els elements permeten diferents activitats lúdiques: lliscar per un tobogan, enfilar-se amb diferents formes d’interacció amb agafadors i tipus de pendents. A l’espai hi ha també una hamaca accessible per gronxar-se, un saltador i una nova taula de ping-pong.

L’actuació també ha consistit a fer murets nous delimitadors dels parterres que han anivellat també les diferències de cota que hi havia a la plaça. El mobiliari existent era obsolet i s’ha substituït pel nou que s’ubica al perímetre de la plaça: hi ha bancs amb espatller i sense, amb recolza braços en elements delimitadors, i s’han instal·lat més papereres.

Pel que fa a la vegetació, amb les actuals restriccions de sequera no és permesa la plantació.

Quan la situació millori i es donin les condicions adequades, el projecte de renaturalització consistirà en la millora de la plantació dels parterres perimetrals amb arbustiva i amb espècies de varietat autòctona que requereixen una despesa d’aigua menor. En els escocells dels arbres que ja hi ha a la plaça es plantaran espècies que afavoreixin la biodiversitat per tal d’augmentar la fauna útil per combatre plagues i malalties i prou rústiques per a suportar la pressió de l’entorn urbà.

La pavimentació és de cautxú en l’àrea de jocs infantils central, sauló en l’àrea intermèdia, i pedra natural calcària en l’àrea perimetral.





Paraules clau

nova plaça de la Vidriera/ Sants-Montjuic/