Comença el procés participatiu per escollir el nom propi de la Biblioteca Fort Pienc, a l’Eixample : Servei de Premsa

Comença el procés participatiu per escollir el nom propi de la Biblioteca Fort Pienc, a l’Eixample

07/02/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Consorci de Biblioteques de Barcelona, amb el suport del districte de l’Eixample, posa en marxa el procés participatiu per escollir el nom propi de la biblioteca del barri. L’objectiu és implicar en la presa de decisió al veïnat del Fort Pienc.

 

 

Es presenten tres candidatures corresponents a noms de dones rellevants dins dels àmbits de les lletres, la docència i la cultura:

 

Biblioteca Fort Pienc – Anna Murià

Anna Murià Romaní (Barcelona 1904 – Terrassa 2002) va ser escriptora, traductora i periodista catalana. Va estudiar a la Biblioteca de la Dona i durant la Guerra Civil espanyola va participar en la primera tramesa de biblioteques al front. Autora de narracions per a adults, infants i obres d’assaig, va ser la primera directora d’un diari en català. Dona de compromís cívic i polític, va ser un dels membres fundadors del Grup Sindical d’Escriptors Catalans. Sòcia d’Honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’any 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi.

 

Biblioteca Fort Pienc – Ana Maria Moix

Ana María Moix Meseguer (Barcelona 1947 – 2014) va ser poeta, novel·lista, narradora, traductora i editora. Llicenciada en Filosofia i Lletres, va guanyar notorietat en ser inclosa, com a única dona, a la famosa antologia de Josep María Castellet Nueve novísimos poetas españoles. La seva primera novel·la, Julia, va enlluernar la crítica del moment per la riquesa i la subtilesa de la seva prosa, i a avui dia és considerada com un clàssic de les lletres espanyoles. Guanyadora del premi Biscaia de Poesia (1970) i premi Ciutat de Barcelona (1985 i 1995).

 

Biblioteca Fort Pienc – Anna Rubiés

Anna Rubiés Monjonell (Port de la Selva 1881 – Barcelona 1963) va ser mestra, pedagoga i escriptora. Va ser directora del Grup Escolar Ramon Llull del Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona. Introduí el mètode Decroly als Països Catalans. Col·laborà en les escoles d’estiu i en tota manifestació que representés una renovació en la pedagogia. Les obres La aplicación de los centros de interés en la escuela primaria (1929) i Experiències didàctiques (1933) són un recull de la seva activitat pedagògica.

Les biblioteques públiques que formen part de Biblioteques de Barcelona es singularitzen amb els noms dels propis edificis patrimonials o bé s’identifiquen amb noms de figures rellevants del món del llibre, de la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu.

En l’actualitat la major part de les biblioteques porten noms d’homes; per això des de Biblioteques de Barcelona i de la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives s’ha volgut impulsar l’assignació de noms propis de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat en aquelles biblioteques que només porten el nom del barri.

Paral·lelament a aquesta votació, la Biblioteca Fort Pienc oferirà una exposició de llibres escrits per a aquestes tres escriptores, pertanyent al fons de Biblioteques de Barcelona.

 

Procés de votació

Del 8 al 17 de febrer, es pot dipositar la butlleta amb l’opció escollida a l’urna habilitada al vestíbul del Centre Cívic Fort Pienc (pl. Fort Pienc 4-5), en horari de 9 a 21 hores de dilluns a divendres i dissabtes de 10 a 14 hores.

Poden votar les persones majors de 14 anys empadronades a Barcelona. Cada persona té dret a emetre un únic vot i només es pot triar una opció. Els vots amb més d’una opció marcada quedaran anul·lats. En el moment de votar, cal apuntar el DNI i signar en el document del tauler de votació, on també hi ha les butlletes de participació.

Exhaurit el termini de votació, una comissió formada per l’Associació de Veïns de Fort Pienc, el Consorci de Biblioteques de Barcelona i el Districte farà l’escrutini dels vots. La candidatura guanyadora es donarà a conèixer el 27 de febrer als webs del Districte i de la Biblioteca Fort Pienc.





Paraules clau

Biblioteca Fort Pienc/ Eixample/