Servei de Premsa
19/01/2025
[INCLOU MATERIAL VISUAL] Barcelona reivindica el talent femení en el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència
08/02/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- L’alcalde Jaume Collboni defensa el lideratge femení en l’àmbit científic i del coneixement i seguir treballant per combatre les barreres de gènere avui existents
- Hypatia amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona han organitzat un acte al Hivernacle de la Ciutadella per posar en valor la feina de la dona en ciència i per promoure les vocacions científiques i tecnològiques (STEM) entre les noies
- A l’acte s’han presentat algunes de les novetats sobre la missió Hypatia II i s’ha pogut escoltar el capítol 0 de l’audiosèrie podcast “Missió Mart”, disponible a la plataforma 3Cat i l’app de Catalunya Ràdio
- L’equip d’Hypatia I ha rebut una menció especial als Premis Ciutat de Barcelona 2023
- Descarregar selecció d’imatges de l’acte (ZIP)
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha participat avui en l’acte per reivindicar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència (11F), organitzat per Hypatia amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona. Coincidint amb aquesta celebració, el proper 11 de febrer, l’Hivernacle del Parc de la Ciutadella ha estat l’escenari escollit per posar en valor la feina de la dona en ciència i promoure les vocacions científiques i tecnològiques (STEM) entre les noies.
Després d’escoltar la taula rodona amb científiques de renom, entre les quals hi havia astronautes anàlogues de la missió Hypatia, l’alcalde s’ha mostrat orgullós de compartir amb totes les presents aquest “viatge a Mart”. “La Missió Hypatia transmet els valors de la Barcelona del 2024 com son la ciència, el talent femení i el compromís per divulgar i compartir el coneixement”, ha dit.
“Volem promoure la ciència, apropar la ciència a tothom, fomentar vocacions científiques en dones i nenes”, ha dit recordant la feina feta i la que queda pendent, i per fer-ho “necessitem referents femenins en ciència”. “Vosaltres sou una icona, un punt d’interès per milers de nenes i dones que en veure-us s’adonaran de les seves possibilitats i que és possible ser dona i anar a Mart”, ha assegurat.
L’alcalde ha recordat que a l’entorn de la Ciutadella “hi haurà més de 2.000 investigadors i investigadores en àrees de recerca essencials per la vida de les persones i la vida del planeta” i ha subratllat la necessitat de reivindicar el lideratge femení en l’àmbit científic i del coneixement i seguir treballant per combatre les barreres de gènere avui existents. Com a exemple ha posat el Pla STEAM gràcies al qual 7.000 alumnes s’estan formant en ciència i tecnologia.
Alumnat de l’Institut Verdaguer participa en l’acte i s’interessa per la feina de les astronautes i dones científiques
Alumnat i professorat de l’Institut Verdaguer han assistit a l’acte per escoltar i interpel·lar les astronautes i les dones científiques que han protagonitzat la taula rodona: Caterina Biscari, directora del Sincrotró Alba; Enriqueta Felip, cap de grup de tumors toràcics de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO); Sònia Estradé, directora de la Càtedra UB de Perspectiva de Gènere i Feminismes; Helena Arias, astronauta anàloga a Hypatia II i Astronautes anàlogues d’Hypatia.
L’alumnat d’aquest centre, ubicat al mateix Parc de la Ciutadella, ha mostrant el seu interès per la missió científica a l’estació simulada de Mars, després d’escoltar el capítol 0 de l’audiosèrie podcast “Missió Mart”, disponible a la plataforma 3Cat i l’app de Catalunya Ràdio i de conèixer les novetats sobre la missió Hypatia II que es farà el 2025.
Entre els assistents a l’acte també hi havia els tinents d’alcaldia Maria Eugènia Gay i Jordi Valls; i diversos membres de la comunitat científica i universitària de la ciutat.
Menció especial a l’equip d’Hypatia I als Premis Ciutat de Barcelona 2023
El jurat dels Premis Ciutat de Barcelona 2023 en la categoria de Ciències experimentals i tecnologia ha acordat atorgar una menció especial a l’equip Hypatia I, format per Carla Conejo, Mariona Badenas-Agustí, Adriana Farrés Basiana, Laia Ribas, Núria Jar, Neus Sabaté i Cesca Cufí-Prat, per la missió científica a l’estació simulada de Mars i la seva tasca de promoció de vocacions científiques i tecnològiques (STEM) entre les noies. Els premis es lliuraran el 13 de febrer en una cerimònia al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.
Balanç de la feina feta per l’Ajuntament de Barcelona
Segons la UNESCO actualment el 33% de tot el personal científic a nivell global son dones. Per combatre aquesta bretxa, l’Ajuntament treballa per fomentar la feminització de la ciència. Gràcies al Pla STEAM, hi ha 7.000 alumnes formant-se en ciència i tecnologia des de l’etapa infantil fins a secundària. Gràcies al programa LIDERA, 1.200 dones tenen el suport de l’Ajuntament per liderar els seus propis projectes empresarials. També hi ha en marxa el conveni amb el BIST (Barcelona Institute of Science and Technology) per potenciar el lideratge femení en la recerca, a les escoles i, per exemple, programes específics per ajudar econòmicament a les científiques que, en ser mares, puguin seguir amb la seva carrera investigadora.
“Científiques que has de conèixer”
Barcelona Ciència i Universitats i la revista digital de cultura Núvol han fet una col·laboració per publicar diverses entrevistes a dones científiques per commemorar el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. S’han realitzat entrevistes a 11 investigadores de diversos centres de recerca de Barcelona. Les entrevistes visibilitzen dones que realitzen una recerca rellevant per a la societat, posen en valor el seu treball i també volen engrescar nenes i noies a emprendre estudis de l’àmbit STEAM (de les sigles angleses de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques).
Descarregar selecció d’imatges de l’acte (ZIP)
Paraules clauDia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència/ Hypatia/