Barcelona acollirà la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 per abordar solucions transformadores per a un ecosistema marí resilient : Servei de Premsa

Barcelona acollirà la Conferència del Decenni de l’Oceà 2024 per abordar solucions transformadores per a un ecosistema marí resilient

09/02/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Barcelona acollirà, entre el 10 i el 12 d’abril, la Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024, titulada La ciència que necessitem per a l’oceà que volem, que tindrà lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). La Conferència, que s’ha presentat aquest divendres en una roda de premsa a la Fundació Barcelona Capital Nàutica, marcarà un moment crucial per celebrar els èxits i establir prioritats conjuntes per al futur del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) o  Decenni de l’Oceà.

Durant l’esdeveniment de tres dies, es crearà una nova fundació per enfortir la gestió sostenible dels oceans i es mostraran solucions innovadores i transformadores impulsades per la ciència. Amb una assistència esperada de 1.500 actors de la comunitat oceànica i socis, la Conferència servirà com a fòrum global on es reuniran governs, persones referents de diferents àmbits, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil i es fomentaran i impulsaran noves col·laboracions per a un diàleg ric entre ciència, política i societat.

 

 

 

El tinent d´alcaldia d´Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha participat aquest divendres en l’acte presentació de l’esdeveniment i ha posat en valor el paper de Barcelona com a “capital científica d’Espanya” i la forta relació de la ciutat amb el mar: “La història de Barcelona sempre ha estat molt lligada a la seva identitat mediterrània, especialment a nivell econòmic i comercial. La ciutat va passar molts anys d’esquena al mar, cosa que va començar a canviar amb els Jocs Olímpics de 1992, marcats per la redefinició del front marítim. Des d’aleshores, la ciutat s’ha obert, especialment a les platges, i ara és el moment de mirar cap al mar En l’actual situació d’emergència climàtica, no podem passar per alt el paper immensament important de l’aigua: incorporar el mar com a element clau de la resiliència urbana és crucial”.

Durant l’acte de presentació, Julian Barbière, cap de Política Marina i Coordinació Regional de la UNESCO i Coordinador Global del Decenni de l’Oceà, ha donat a conèixer l’estructura i objectius principals de la Conferència. També han intervingut  Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica; Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya; i la directora de l’Institut Espanyol d’Oceanografia del CSIC (IEO-CSIC), Maria del Carmen García Martínez.

 

Quatre sessions per afrontar els 10 Reptes del Decenni de l’Oceà

La Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024 s’estructura en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Reptes del Decenni de l’Oceà, combinarà sessions plenàries i paral·leles per aprofundir en els resultats del procés ‘Visió 2030’ del Decenni de l’Oceà. Les sessions també oferiran un espai per ressaltar les iniciatives de ciències oceàniques i desenvolupar recomanacions per traçar un rumb per a la conservació dels oceans mitjançant l’intercanvi de coneixements. La Conferència comptarà amb la participació de 40 ponents de renom internacional de diversos àmbits que van des d’allò científic i polític fins a allò econòmic i social.

La primera sessió temàtica, titulada Ciència i solucions per a un oceà net, saludable i resilient, se centrarà en la contaminació marina, els ecosistemes i el nexe oceà-clima. L’economia oceànica sostenible, l’alimentació i les comunitats resilients seran el tema central de la segona sessió, titulada Ciència i solucions per a una economia oceànica sostenible i resilient. La tercera sessió de la Conferència, Ciència i solucions per a un oceà segur i previst, estarà dedicada a l’observació, la predicció i els sistemes d’alerta primerenca dels oceans; mentre que la darrera sessió estarà relacionada amb el desenvolupament de capacitats, l’alfabetització sobre els oceans, el coneixement indígena i local i el patrimoni cultural sota el títol Un oceà inspirador i atractiu per a tothom.

 

Més enllà de la Conferència: tota una Setmana del Decenni de l’Oceà

La Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024 serà la culminació de tota una setmana d’esdeveniments que tindran lloc a Barcelona del 8 al 12 d’abril, quan més de 130 esdeveniments paral·lels complementaran la programació oficial, seran actes tant presencials al CCIB en els tres dies de la Conferència com externs entre els dies 8 i 9 d’abril. Els esdeveniments paral·lels externs, molts dels quals oberts al públic, s’ubicaran en quatre centres principals al voltant de la ciutat amb un fort vincle amb les ciències i solucions oceàniques: Ocean Hub, Sea Hub, Port Hub i City Hub.

Els esdeveniments paral·lels estaran orientats a l’acció i contribuiran de forma tangible als resultats finals de la Conferència del Decenni de l’Oceà de 2024. Proporcionaran fòrums addicionals per al debat, el networking i l’intercanvi de coneixements, en diversos formats, com ara panells de debat, presentacions, tallers interactius o diàlegs, amb l’objectiu de cultivar un entorn dinàmic i inclusiu perquè els assistents aprofundeixin la seva comprensió, col·laborin i contribueixin als objectius del Decenni de l’Oceà.

A més dels 130 esdeveniments paral·lels, s’exhibiran més de 300 pòsters al CCIB i més de 100 presentacions orals sobre solucions en ciències oceàniques que enriquiran les sessions paral·leles del programa.

 

“Desafiaments immensos”

Durant la roda de premsa d’aquest divendres, Julian Barbière ha assenyalat que “els desafiaments que afronta l’oceà són immensos” i que  “per això la Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024 és un esdeveniment únic i una oportunitat necessària perquè tota la comunitat oceànica mundial reflexioni col·lectivament sobre els èxits aconseguits des del 2021 i obri el camí per al futur del Decenni fins al 2030 i més enllà”. I ha agraït, en nom de tot el comitè organitzador de la Conferència, el suport dels socis de la filantropia, la indústria i els governs que patrocinen la Conferència

Maria del Carmen García Martínez, directora de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC), al seu torn, ha destacat  el bon nivell de les infraestructures de recerca oceànica i la producció científica i la seva materialització en polítiques i gestió de l’oceà, incloses la pesca o les àrees marines protegides . Tot i això, ha dit, “el coneixement, la gestió i la solució dels problemes associats als mars no poden ser resolts per una ciutat o un país per si sols i s’han d’abordar a través del multilateralisme i organitzacions internacionals com la UNESCO i la seva Comissió Oceanogràfica Intergovernamental”.

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela, ha remarcat el compromís de Catalunya amb temes clau com la investigació científica marina: “Ens complau anunciar que Barcelona i Catalunya seran durant una setmana la capital mundial de la ciència aplicada a la sostenibilitat de l’oceà. Això proporciona una plataforma perfecta per mostrar el compromís de Catalunya amb temes clau com la investigació científica marina, la governança dels oceans, el desenvolupament de l’economia blava, l’enfortiment de la ciència aplicada a la ciutadania i la nostra tasca de divulgació internacional. Confio que l’excel·lència de Barcelona estarà ben representada en aquesta trobada internacional. Estem desitjant donar-vos la benvinguda a tots a l’abril aquí, a Barcelona”.

Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, ha definit el 2024 com l’any del mar: “El 2024 és sens dubte l’any del mar, amb Barcelona i Catalunya com a capitals. És per això que acollirem esdeveniments importants com aquesta conferència i la Copa Amèrica. El món estarà observant i és el moment de situar el mar al centre de totes les nostres accions”.

La Conferència de la Dècada de l’Oceà de 2024 és possible gràcies al suport financer de HUB Ocean, REV Ocean, Allianz, Fisheries and Oceans Canada, els governs japonès i portuguès, així com a nombrosos socis que brinden suport per als viatges de grups subrepresentats a participar a la Conferència.

 

Sobre el Decenni de l’Oceà:

Proclamat el 2017 per l’Assemblea General de les Nacions Unides, el Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) (‘el Decenni de l’Oceà’) busca estimular les ciències oceàniques i la generació de coneixements per revertir el deteriorament de lestat del sistema oceànic i catalitzar noves oportunitats per al desenvolupament sostenible d’aquest enorme ecosistema marí. La visió del Decenni de l’Oceà és “la ciència que necessitem per a l’oceà que volem”. El Decenni de l’Oceà proporciona un marc de convocatòria perquè científics i parts interessades de diversos sectors desenvolupin el coneixement científic i les associacions necessàries per accelerar i aprofitar els avenços en les ciències oceàniques per aconseguir una millor comprensió del sistema oceànic i oferir solucions basades en la ciència per assolir l’Agenda 2030. L’Assemblea General de les Nacions Unides va encarregar a la UNESCO i la seva Comissió Oceanogràfica Intergovernamental coordinar els preparatius i la implementació del Decenni.





Paraules clau

Setmana del Decenni de l'Oceà/