Dos projectes de l’Ajuntament de Barcelona, finalistes dels premis Innovation in Politics Awards : Servei de Premsa

Dos projectes de l’Ajuntament de Barcelona, finalistes dels premis Innovation in Politics Awards

10/02/2024Temps estimat de lectura: 4 minuts

The Innovation in Politics Institute ha donat a conèixer els projectes finalistes dels premis Innovation in Politics Awards, que des de l’any 2017 reconeixen iniciatives públiques valentes i creatives de tota Europa que impacten positivament en la vida de les persones i enforteixen la democràcia. Dos projectes impulsats per l’Ajuntament de Barcelona, B-MINCOME, i les cooperatives d’habitatge, en són finalistes. Per una banda, el projecte B-MINCOME de lluita integral contra la pobresa que combina suport financer amb polítiques actives d’inclusió sociolaboral és finalista en la categoria de Desenvolupament Local, mentre que l’altre projecte finalista, les cooperatives d’habitatge, projecte pioner de foment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, i que ha estat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona amb l’entitat Sostre Cívic, ho és en la categoria de Cohesió Social.

El projecte B-MINCOME és nominat per “ser un experiment innovador d’implementació de la renda bàsica en l’entorn local, combinant polítiques passives (transferència de renda) i actives (polítiques socials) per mitigar la pobresa als barris més desfavorits, ajudant les llars a cobrir les seves necessitats bàsiques i guanyar en autonomia vital”.

En el cas del projecte de les cooperatives d’habitatge, la seva participació als Premis parteix d’una nominació ciutadana, ja que en aquests guardons qualsevol ciutadà de qualsevol membre del Consell d’Europa pot nominar un projecte a participar-ne. En aquest cas, el projecte de l’Ajuntament amb Sostre Cívic ha estat nominat “pel seu treball constant per fer visible i tangible el model de cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús, pel treball en les polítiques públiques per fer constar aquest tipus d’alternativa no especulativa, així com per la seva proximitat per fer fàcil i accessible el seu coneixement i fer replicable aquest model en el territori català així com en altres indrets de l’Estat espanyol”. En concret a Barcelona, la cooperativa Sostre Cívic ha impulsat cinc promocions d’habitatge cooperatiu en sòl municipal, en el marc de l’estratègia municipal de la promoció delegada de HPO a entitats sense ànim de lucre. En total, són 145 habitatges cooperatius, dels quals les promocions de Princesa (Ciutat Vella), La Balma (Sant Martí) i Cirerers (Nou Barris) ja són una realitat, mentre s’està treballant en les promocions de Can 70 (Sarrià – Sant Gervasi) per a gent gran, i la conjunta amb el grup cooperatiu TEB a l’àmbit de les Casernes de Sant Andreu, en la que hi viuran persones amb discapacitat.

Els finalistes i guanyadors han estat triats pel vot del Jurat Ciutadà composat per 1.086 ciutadans i ciutadanes d’arreu d’Europa. S’hi han presentat un total de 334 projectes, procedents de 26 països, 70 dels quals han arribat a la final. Trobareu tots els finalistes, aquí: https://innovationinpolitics.eu/press-release/discover-the-finalists-of-the-innovation-in-politics-awards-2024/ 

Els projectes guanyadors s’anunciaran a la Gala internacional que tindrà lloc a Barcelona el dia 2 de maig, en el marc de la Capital Europea de la Democràcia, que durant aquest any ostenta Barcelona.

El Jurat Ciutadà, composat per més d’un miler de ciutadans de tota Europa, ha destacat aquests projectes en base a criteris d’innovació, sostenibilitat i impacte. Els premis Innovation in Politics Awards els organitza  The Innovation in Politics Institute com a part de la Capital Europea de la Democràcia.

 

Barcelona, Capital Europea de la Democràcia

Barcelona va ser nomenada per l’Innovation in Politics Institute la primera Capital Europea de la Democràcia (ECoD en les seves sigles en anglès) el 18 de gener de 2023. L’oficina tècnica està formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i té una durada d´un any (setembre 2023 – octubre 2024). Així, Barcelona i la seva regió metropolitana, com a Capital Europea de la Democràcia, acullen una sèrie d’esdeveniments, conferències i activitats vinculades a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i l’espai públic. L’ECoD cerca establir un espai de reflexió i gran visibilitat on la ciutadania d’Europa es trobi, s’impliqui, experimenti noves formes de democràcia participativa i inclusiva en l’acció col·lectiva i s’inspirin en un ampli programa dissenyat per avançar la democràcia i construir o reconstruir la confiança en ella.

Durant l’any del programa s’abordaran diferents temàtiques que interseccionen amb la democràcia, com ara la tecnologia, la cultura, l’educació, els videojocs, els reptes climàtics i els drets fonamentals.

 

Trobareu més informació sobre els Innovation Politics Awards, aquí: https://innovationinpolitics.eu/awards/es/

Trobareu més informació sobre Barcelona Capital Europea de la Democràcia, aquí: https://capitalofdemocracy.barcelona/

 

 

Paraules clau

Awards/ Innovation in Politics Awards/ Innovation in Politics Institute/