La plaça del Rom Cremat, al barri del Congrés i els Indians, s’estrena com un nou espai lúdic : Servei de Premsa

La plaça del Rom Cremat, al barri del Congrés i els Indians, s’estrena com un nou espai lúdic

10/02/2024Temps estimat de lectura: 4 minuts

El barri del Congrés i els Indians, al districte de Sant Andreu, ha aprofitat la celebració del Carnestoltes per inaugurar la nova plaça del Rom Cremat. Una reforma que ha millorat l’accessibilitat de la zona creant un espai més continu amb l’entorn i una nova àrea de jocs infantils. Les obres s’han allargat durant sis mesos i han suposat una inversió total de 570.000 euros.

L’espai on s’ha actuat és la placeta de petites dimensions, situada a la cantonada dels carrers Jordi de Sant Jordi i Pinar del Rio. Tot i que la plaça del Rom Cremat estava pacificada al trànsit rodat, l’estat i situació dels parterres feia que la zona no fos totalment accessible. De la mateixa manera, els elements de jocs infantils es trobaven desactualitzats i no complien els criteris actuals d’accessibilitat. Finalment, la superfície total d’intervenció ha estat de 1.140 metres quadrats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durant l’acte d’inauguració, la regidora del districte, Marta Villanueva, ha volgut destacar el compromís municipal per “millorar la qualitat de l’espai públic, tant generant nous entorns com preservant el patrimoni que ja tenim. Aquesta remodelació és un clar exemple del model que volem seguir”. En aquest sentit, ha continuat: Volem cuidar l’espai de tothom per fer possible el gaudi col·lectiu. Fomentar l’hàbit de jugar en les places i crear entorns urbans més apropiats per créixer i viure la infància”.

La renovada plaça del Rom Cremat conjuga els usos tradicionals de l’espai amb el joc infantil en un espai més accessible i continu, amb els espais existents reordenats, que fomenta i facilita la convivència amb altres usos del veïnat.

La intervenció ha comportat l’eliminació de les barreres físiques i visuals existents (parterres, bancs, murs i tanques) per potenciar el flux de vianants en els eixos diagonals, d’aquesta manera s’ha millorat la circulació en tot l’espai, facilitant l’accés a tota la plaça i la continuïtat amb el passatge Ramon. De la mateixa manera, s’han incrementat i consolidat els espais d’estada, augmentant el número de bancs i cadires, disposats de forma lineal o en petits grups. Així es fomenta l’ús dels espais específics amb l’objectiu de millorar la convivència entre els usuaris.

L’àrea de jocs infantils ha incrementat l’espai, passant de 158 a 226 metres quadrats, a més de guanyar en accessibilitat. Dins d’aquest àmbit, se situen dues grans catifes d’activitats: una polivalent i l’altra destinada al joc infantil. A la zona polivalent es canvia el color del paviment a través d’un escenari de formes geomètriques i de jocs tradicionals. Pel que fa a la zona de jocs, s’ha instal·lat un part de sorral i paviment de cautxú amb elements accessibles per gronxar-se, saltar o expressar-se.

També s’ha millorat la vegetació existent i s’ha renovat el sistema de sanejament i enllumenat, adaptant i millorant les instal·lacions del reg.

 

Nova àrea de jocs infantils a la plaça del Doctor Modrego

Conjuntament amb la reforma de la plaça del Rom Cremat també s’ha renovat la propera plaça del Doctor Modrego, ubicada entre els carrers Felip II i Alexandre Galí, amb una superfície aproximada de 1.800 metres quadrats. Les obres s’han allargat durant sis mesos i han suposat una inversió total de 875.000 euros.

L’actuació s’ha realitzat mantenint la configuració original de la plaça, reformant l’espai central i convertint els carrers laterals en plataforma única al nivell de la plaça, generant un gran espai accessible pacificat al trànsit. D’aquesta manera, la nova plaça disposa d’una gran zona central d’espais de joc amb una zona perimetral d’espai d’estada i circulació. Aquesta zona central queda delimitada, a més del canvi de pavimentació, per bancs i cadires ubicats als laterals que protegeixen la zona de jocs infantils i fan la funció de separadors del trànsit rodat.

L’àrea de jocs infantils s’ha incrementat i renovat, passant de 164 a 580 metres quadrats. S’ha eliminat la tanca de fusta que delimitava aquesta zona i s’ha dividit en dos espais: una zona d’activitats dinàmiques amb paviment de cautxú i una per joc més estàtic amb paviment de sauló. També s’han incrementat els espais d’estada mantenint el mobiliari existent i afegint-ne de nou, com bancs de formigó combinats amb fusta.

Pel que fa a la vegetació, s’ha mantingut l’arbrat i s’han afegit uns escocells correguts a les rampes d’accés a l’aparcament. A més, s’ha renovat el sistema de sanejament i enllumenat  i s’ha millorat la instal·lació de reg.

Paraules clau

Congrés i els Indians/ Rom Cremat/