L’Ajuntament ha iniciat l’elaboració del Pla Local de Seguretat 2024-2027 : Servei de Premsa

L’Ajuntament ha iniciat l’elaboració del Pla Local de Seguretat 2024-2027

12/02/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona està elaborant el Pla Local de Seguretat, l’instrument per a l’anàlisi de la situació de la seguretat al municipi, que ha d’identificar els objectius generals i les prioritats, els mitjans i els recursos disponibles, inclosos els de seguretat privada, i ha d’especificar les accions que s’han d’emprendre per assolir els objectius fixats.

A partit del treball preliminar ja fet i del que s’ha seguit realitzant a nivell tècnic, s’obre un període per tal que els grups municipals puguin fer les seves aportacions o suggeriments respecte dels diferents elements que podria d’incloure el Pla, tant des del punt de vista dels objectius com de la perspectiva estratègica o les accions concretes.

El text definitiu serà sotmès a l’aprovació de la Junta Local de Seguretat, tal i com es preceptiu, d’acord amb l’establert a la Llei 4/2003 d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya.

El Pla Local de Seguretat esdevé l’instrument de planificació de les polítiques municipals de seguretat pública, prevenció i convivència, on s’integren les estratègies de seguretat pública, preventives, de protecció civil i de promoció de la convivència, i que ha de donar resposta als múltiples reptes de la ciutat en aquests àmbits; preveient un calendari d’aplicació, així com els mètodes de seguiment i avaluació.

També constitueix el mitjà per ordenar i concretar periòdicament les polítiques i programes municipals en l’àmbit de la seguretat i la prevenció, amb la finalitat d’actualitzar i reajustar les respostes a les noves situacions, per tal d’adequar-les a la realitat social i a les seves necessitats emergents.

Les accions previstes en l’àmbit de la seguretat pública i la prevenció de Barcelona neixen d’un conjunt d’objectius estratègics d’ampli abast, tal com requereix la complexa realitat de la ciutat, amb el denominador comú d’aconseguir consolidar una ciutat cohesionada, segura i integradora, cimentada sobre una convivència harmònica de la nostra societat, protegint els drets socials de tota la ciutadania, amb la seva imprescindible implicació i coresponsabilitat.

El Pla local de Seguretat de Barcelona s’estructura a partir de tres nivells d’intervenció:

El Pla Local de Prevenció i Seguretat 2024-2027 neix d’un procés de millora contínua, mitjançant la revisió dels plans anteriors, incorporant noves accions i modificant-ne d’altres, donant així resposta a les necessitats que van apareixent en el marc dinàmic que caracteritza la realitat de la ciutat.

Els àmbits, objectius i accions que es proposen al Pla per abordar les situacions que generen inseguretat segueixen els següents principis orientadors:

 

La perspectiva metropolitana

Barcelona no només és viscuda pels seus residents i visitants, sinó també per la població (aproximadament 365.000 persones) que diàriament es desplaça a la ciutat ses de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i altres demarcacions. Així mateix, es produeixen uns 230.000 desplaçaments de veïns i veïnes que es traslladen diàriament fóra de la ciutat a l’Àrea Metropolitana i altres municipis. En total, aquests desplaçaments entre la ciutat i l’AMB sumen un volum de gairebé 600.000 viatges diaris, en transport públic i privat.

Per això la gestió municipal, des de les seves diferents vessants, ha de tenir en compte una visió supramunicipal en el disseny de les polítiques públiques, ja que l’AMB no és només una realitat territorial i demogràfica, sinó també un fet social, econòmic i cultural que s’ha anat conformant al llarg del darrer segle, com a producte del creixement i la connexió dels sistemes urbans de l’entorn barceloní.

Aquesta interconnectivitat fa que l’analisi i la intervenció en matèria de seguretat ciutadana, protecció civil, mobilitat i convivència s’han de de desenvolupar més enllà del nivell estrictament urbà, adoptant una visió metropolitana de coordinació i col·laboració amb la resta de municipis integrants, i no només enfocada en estratègies i actuacions més enllà de l’àmbit  del nostre municipi.

 

Objectius estratègics del Pla

Des d’aquesta visió de protecció, prevenció i cohesió que suposa la seguretat pública, el Pla fixa uns objectius estratègics per a les polítiques públiques de seguretat, prevenció i convivència per a la ciutat de Barcelona:

Per tal d’aconseguir aquests objectius, cal desenvolupar estratègies d’intervenció diverses, en funció de com calgui portar a terme aquesta implementació. Així, de manera combinada o per separat, caldrà portar a terme:





Paraules clau

Pla Local de Seguretat 2024-2027/ seguretat/