Neix “Barcelona Dades” el nou portal que revoluciona i facilita l’accés de la ciutadania a les dades de la ciutat : Servei de Premsa

Neix “Barcelona Dades” el nou portal que revoluciona i facilita l’accés de la ciutadania a les dades de la ciutat

12/02/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona estrena el portal “Barcelona Dades”, una nova eina innovadora, que després de dos anys de desenvolupament, revoluciona l’accés de la ciutadania a totes les dades de ciutat i que permet publicar noves dades i continguts en temps real, en alguns casos. Fins ara la difusió de dades i anàlisis es trobava fragmentada en diferents webs municipals, dificultant l’accés per part de les persones usuàries.

 

 

 

Per això, l’Oficina Municipal de Dades (OMD), creada l’any 2018 i que aglutina coneixement demoscòpic, analític, estadístic i tecnològic ha fet un pas més i posa a disposició de tothom (ens públics, empreses privades, organitzacions i ciutadania) el nou portal “Barcelona Dades” que permet accedir d’una manera fàcil, ràpida i intuïtiva a les dades de la ciutat i al coneixement que aquest servei municipal genera.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha posat en valor que “Barcelona sempre ha tingut una cura molt especial de les dades i hem estat durant molts anys pioners”, com l’any 2018 quan va ser la primera ciutat d’Espanya en tenir una Oficina Municipal de Dades, i ha explicat que hi ha molta literatura sobre com “posar les dades al servei de la millora de la gestió pública, especialment, de l’eficiència de les polítiques públiques de, per exemple, el menor impacte en termes mediambientals i de la màxima eficàcia per, no només resoldre fenòmens de tota mena que es donen a la ciutat, si no també, aplicant la intel·ligència artificial, per tenir la capacitat de predictibilitat que ens subministren les dades per preveure polítiques públiques en el futur”.

Finalment, l’alcalde, que en el seu discurs ha avançat que Barcelona ja ha arribat als 1’7 milions d’habitants, ha destacat que les dades són una “política de ciutat que anirem augmentant, sobre la qual el govern municipal té màxima atenció i estem molt pendents dels debats i experiències arreu del món” i ha afegit que “és un territori nou al qual Barcelona hi vol ser, liderant, amb transparència i posant-lo al servei de l’interès general de la ciutat”.

El nou portal integra i facilita l’accés i difusió de les dades custodiades i gestionades des de l’Ajuntament, de forma puntual, recurrent, eficaç i eficient; així com les anàlisis d’alta qualitat que les àrees municipals produeixen sobre la història, l’evolució recent i la situació actual de la ciutat.

La nova eina permetrà fer un salt qualitatiu en relació als tradicionals serveis de dades obertes, dels quals Barcelona també és capdavantera a l’Estat, facilitant que tothom en pugui ser usuari o usuària de les dades de ciutat, amb independència de la seva formació tecnològica; és a dir es tracta d’una eina que democratitza l’accés i l’ús de les dades.

Es tracta d’una eina d’informació, comunicació i participació, en format web, plenament inserida a la plataforma d’internet de l’Ajuntament de Barcelona, cridada a esdevenir un referent per la qualitat dels seus continguts, el disseny, l’accessibilitat i la interactivitat, incrementant la transparència, la reutilització i la democratització de l’ús de les dades.

Integra dades, documents, enquestes, mapes i d’altres continguts que permeten conèixer i analitzar la situació i l’evolució de la ciutat de Barcelona des de múltiples punts de vista: demogràfic, econòmic, social, cultural o polític, etc. Cal ressaltar que a banda d’integrar tots aquests continguts, el portal “Barcelona Dades”, afegeix valor publicant noves dades d’alta freqüència: dades actualitzades amb molta freqüència: minuts, hores o dia a dia segons el cas.

En el seu desenvolupament s’ha prioritzat la facilitat d’ús per part de les persones usuàries (experiència d’usuari) i l’automatització de processos supervisats per aconseguir la màxima fiabilitat i qualitat; sempre prioritzant la privacitat i la visió ètica en l’ús de les dades.

Mitjançant una licitació pública oberta i aplicant la metodologia “Agile” (molt comú actualment al sector privat en projectes de desenvolupament de software però pràcticament inexistent al sector públic), el projecte s’ha desenvolupat durant dos anys. Han col·laborat amb l’OMD, l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) i el sector privat Bestiario, empresa guanyadora licitació.

Es tracta d’una eina multilingüe, que permet trobar els continguts en català, castellà i anglès.

 

El portal neix amb l’objectiu d’incrementar la quantitat de persones usuàries

Fins ara la difusió de dades i anàlisis es trobava fragmentada en diferents webs municipals, dificultant l’accés per part de les persones usuàries. Ara, el portal Barcelona Dades, integra i agrega el següents espais municipals de difusió de dades, actius durant les dues darreres dècades: el web del Departament d’Estadística i Difusió de Dades, el web Barcelona Economia o el servei de Dades Obertes (Open Data), i alhora connecta amb altres serveis municipals com el Registre d’Enquestes i Estudis d’Opinió o el repositori de documents BCNROC.

A més aglutina l’accés a les dades i a l’anàlisi que l’Ajuntament fa d’elles facilitant l’accés a la ciutadania en tots els formats disponibles com: taules estadístiques, microdades, data stories, enquestes, documents d’anàlisi i mapes, amb la voluntat d’aconseguir satisfer les necessitats que la ciutadania té en funció dels seus objectius i independent del grau de coneixement tècnic de la persona usuària.

Actualment les diferents webs municipals integrades donen servei a milers de persones cada dia, amb puntes de fins a 10.000 accessos. El nou portal vol incrementar aquesta xifra.

Aglutinar totes aquestes dades i anàlisis representa augmentar la transparència i facilitar la difusió i l’anàlisi ex-post a curt termini.

 

Un portal innovador i capdavanter a nivell de les administracions de l’Estat

A banda d’incorporar la metodologia Agile com a procés intern innovador, cal mencionar que el nou poral ofereix possibilitats que fan que sigui una eina capdavantera a nivell de les administracions de l’Estat.

 

Veure vídeo (MP4)





Paraules clau

Barcelona Dades/