Servei de Premsa
19/01/2025
Barcelona inicia la modificació de planejament per ubicar el nou centre de recerca del CSIC en l’àmbit de la Ciutadella del Coneixement
13/02/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Aprovada inicialment una MPGM que qualifica d’equipament el sòl on actualment hi ha el Parc Mòbil de l’Estat i on s’ubicarà l’edifici amb els dos instituts de recerca en biociències del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)
- Es tracta d’una de les peces de la Ciutadella del Coneixement, un projecte científic i urbanístic per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa
- L’edifici del CSIC s’integra amb els equipaments de la UPF i del nou pol del Mercat del Peix, permetent la connectivitat mitjançant l’element verd del parc de Carles I amb els espais lliures del campus, i encara més enllà, amb el propi parc de la Ciutadella
Primer pas important per a la implantació del nou equipament de recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en l’àmbit de la Ciutadella del Coneixement. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures, Mobilitat i Habitatge ha aprovat inicialment una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per implantar el nou equipament de recerca del CSIC a la parcel·la de titularitat estatal que actualment acull el Parc Mòbil de l’Estat, al número 20 del carrer del Doctor Trueta. El document ha tirat endavant amb els vots a favor del Govern municipal, Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), Barcelona en Comú, ERC, PP i l’abstenció de VOX.
Es tracta d’un actuació que s’emmarca el context de la Ciutadella del Coneixement, el projecte científic i urbanístic que està en marxa per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.
Fruit de l’acord assolit entre l’Ajuntament i el Ministeri de Ciència i Innovació l’octubre passat, el consistori inicia la modificació de planejament per qualificar com equipament el front del carrer de Ramon Trias Fargas, que es on s’aixecarà el futur centre de serveis científics i de recerca del CSIC, en l’àmbit de la salut i que acollirà l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) i de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), ubicats actualment al Campus de l’Hospital Clínic de Barcelona i al Parc Científic de Barcelona, respectivament.
En concret, l’MPGM qualifica part dels sòls estatals, actualment destinats a zones verdes però ocupats pel Parc Mòbil de l’Estat, com a sistema d’equipaments (clau 7b). La resta de sòls estatals mantenen la seva qualificació com a sistema de parcs urbans (clau 6), possibilitant la seva incorporació al parc de Carles I, adjacent al carrer de la Marina.
Els nous sòls d’equipaments tenen una superfície de 2.538,70 m² i s’ubiquen de manera longitudinal al carrer de Ramon Trias Fargas, formant un rectangle de 27 x 97,60 m, aixamfranat en la cantonada amb el carrer del Doctor Trueta. Aquesta configuració permet la implantació d’un edifici funcional per a activitats d’investigació i recerca, tot donant continuïtat al teixit Eixample, i sent alhora un final d’aquesta trama Cerdà, obrint-se a la infraestructura verda i al nou teixit de la Vila Olímpica i el passeig de la circumval·lació.
L’edifici s’integra amb els equipaments de la UPF i del nou pol del Mercat del Peix, permetent la connectivitat mitjançant l’element verd del parc de Carles I amb els espais lliures del campus, i encara més enllà, amb el propi parc de la Ciutadella. En aquest sentit, l’MPGM recull la proposta de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement, quant a continuïtat verda entre els dos parcs de la Ciutadella i de Carles I i dels equipaments que formen part del pol científic.
Un nou edifici que acollirà dos instituts de recerca en biociències d’excel·lència
El nou edifici acollirà els dos centres que desenvolupen una tasca activa i productiva científica d’excel·lència en àmbits com les neurociències o la biologia. El nou centre podria arribar a reunir més de 300 persones i uns 40 grups de recerca. L’edifici també tindrà espais necessaris per als serveis de la Delegació del Govern a Catalunya. El futur projecte preveu que els serveis del CSIC ocuparan 12.900m2 sobre rasant i que hi haurà també 4.700m2, sota rasant, a disposició del Ministeri de Política Territorial per a destinar-los a oficines, magatzem o arxiu de la Delegació del Govern.
Segons el protocol signat amb el CSIC, l’Ajuntament assumeix les actuacions administratives necessàries, com ara aquesta MPGM per requalificar el terreny i la tramitació dels permisos urbanístics i de construcció que facin possible la realització del projecte. Mentre que el CSIC i l’administració central assumiran els costos de construcció del nou centre.
Una nova peça clau del complex de recerca i innovació de la Ciutadella del Coneixement
Amb aquest nou centre el CSIC reforçarà la seva aposta i la seva presència en la Ciutadella del Coneixement, una estratègia liderada per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, els ministeris de Ciència i d’Universitats, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Fundació Pasqual Maragall i el Barcelona Institute of Science and Technology.
En conjunt es vol promoure el coneixement científic i la recerca envers temàtiques com la medicina de precisió, la biodiversitat i la biologia evolutiva, benestar planetari, la biologia molecular, la biomedicina, la diversitat i l’evolució del món natural, el benestar animal i la gestió de la fauna autòctona.
Dels projectes que inclou, actualment ja estan en marxa les obres del nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix, que dota el campus UPF de 3 edificis nous. Està promogut per la Universitat Pompeu Fabra, amb la participació del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i el mateix Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) com a socis estratègics.
La Ciutadella del Coneixement també contempla crear la Biblioteca Central de Barcelona, consolidar un eix d’equipaments d’alt valor patrimonial i científic format pel Centre Martorell d’Exposicions, i el Castell dels Tres Dragons (Museu de Ciències Naturals de Barcelona), l’Hivernacle i l’Umbracle, i impulsar i reforçar l’activitat científica del Zoo.
La previsió és que al final d’aquest mandat un 80% del projecte estigui enllestit i que, a deu anys vista, el conjunt de la Ciutadella del Coneixement sigui una realitat de dimensió internacional que reuneixi prop de 2.000 recercadors/es.
Paraules clauCiutadella del Coneixement/ csic/