Catalunya arriba a la xifra rècord de 140 hubs tecnològics internacionals : Servei de Premsa

Catalunya arriba a la xifra rècord de 140 hubs tecnològics internacionals

14/02/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Catalunya acull actualment 140 hubs tecnològics internacionals, 14 més que fa un any i quatre vegades més que en fa set, quan va començar l’aposta per atraure aquests tipus de centres, segons el segon informe Tech Hubs Overview, impulsat per Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració d’ACCIÓ – l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya-, i la direcció de Promoció Econòmica Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, que ha estat presentat avui.

 

 

L’ecosistema de tech hubs català no para de créixer i cada vegada són més les multinacionals que ubiquen a Catalunya els seus centres tecnològics, amb Barcelona i l’àrea metropolitana com a grans pols d’atracció de talent i I+D del sud d’Europa. Durant el 2023, el sector ha creat 5.200 nous llocs de treball d’alta qualificació i ja dona feina a 26.407 persones (25% més que al 2022). L’impacte econòmic dels hubs també ha augmentat un 25% respecte 2022 i genera un impacte econòmic de 2.544 milions d’euros anuals.

L’informe Tech Hubs Overview, que compta amb la col·laboració d’ACCIÓ – l’agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya-, i la direcció de Promoció Econòmica Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, ha ampliat en l’edició d’enguany el seu abast. Mentre que en la primera edició la definició de tech hubs s’acotava només en base a inversió green-field, aquest any s’actualitza per adequar-se al mercat i contempla tots els hubs internacionals dedicats a fer recerca bàsica, innovació i prototipatge, i també els que desenvolupen tecnologia no només per a les seves empreses sinó també per a clients externs o internacionals.

Els resultats de l’informe han estat presentats avui pel conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil; el CEO de la MWCapital, Francesc Fajula, i el director corporatiu de desenvolupament i responsable de l’àrea de talent digital de MWCapital, Jordi Arrufí.

 

36.000 llocs de treball i 3.600M€ de facturació

Les dades de l’informe indiquen que l’impacte dels hubs seguirà creixent a un ritme accelerat els propers anys. La previsió és que, d’aquí al 2026, el sector compti amb més de 36.500 professionals i superi els 3.600M€ de facturació, gràcies al desenvolupament de noves tecnologies amb alt valor de mercat.

L’ecosistema tech de Catalunya guanya múscul tant per l’arribada de nous hubs com pel creixement sostingut dels que ja fa temps que hi operen, els quals han mantingut un augment notable, tant en plantilla com en facturació. Concretament,  la plantilla mitjana dels hubs ha passat de 168 a 203 persones en només un any.

Durant el 2023, s’han creat a Catalunya 14 nous hubs que impulsaran encara més l’ecosistema tecnològic en àmbits com la salut (AstraZeneca, Towa, Oracle Health), la mobilitat (Volkswagen, IRP Systems, Lufthansa), l’entreteniment (Sandsoft Games, Rovio, Netease, Sony AI), els serveis financers (LGT i Unnax), la indústria química (Arxada) o les comunicacions (Telavox). Concretament, l’impacte d’aquests 14 hubs nous han generat més de 800 llocs de treball i tenen una previsió per 2026 que supera els 2.400 treballadors.

Aquests nous hubs se sumen als 126 que ja operaven al territori l’any 2022 segons l’ampliació de criteri en que es basa l’actual informe (no només els 96 hubs en base a inversió green-field que s’apuntaven a la primera edició de l’informe).

 

De la salut als videojocs, la indústria o l’alimentació

Enguany, el sector on més ha crescut la inversió és el de les tecnologies aplicades a la salut, gràcies a un finançament, tant públic com privat, que ha anat en augment d’ençà de la pandèmia. Actualment, en l’ecosistema de hubs català vora un 20% de les empreses es dediquen als videojocs. Les segueixen en nombre les companyies de software i les dedicades a consultoria i serveis per a empreses, mentre que els sectors de maquinària industrial i d’alimentació són els que compten amb centres de majors dimensions.

Per distribució geogràfica, el 76% dels hubs tenen la seu a la ciutat de Barcelona, amb el 22@ com a barri preferit per quasi la meitat d’empreses. La resta se situen majoritàriament en municipis de l’Àrea Metropolitana (19%), mentre que un 6% es reparteixen per diferents punts del territori català. Els motius pels quals les empreses trien la ciutat comtal són la seva capacitat d’atracció de talent multidisciplinari, l’alt nivell de talent local, l’ecosistema empresarial i industrial i la seva ubicació geogràfica.

 

Quines tecnologies es desenvolupen a Catalunya?

Si una tecnologia ha centrat els esforços durant l’any 2023 ha estat la Intel·ligència Artificial Generativa. L’àmbit Deep Tech guanya protagonisme, amb un 68% d’aquests centres que ja treballen en la IA però també en tecnologies com el Blockchain o la robòtica.

La tipologia de productes que desenvolupen els hubs de Catalunya és molt diversa. Predominen les aplicacions (desenvolupades pel 58% del hubs), seguit de les API / backend (56%), l’arquitectura de sistemes (56%) i el frontend development (48%).

 

Sobre Mobile World Capital Barcelona

Mobile World Capital Barcelona és una fundació publico-privada que impulsa el desenvolupament digital de la societat per construir un futur més inclusiu, equitatiu i sostenible mitjançant l’ús humanista de la tecnologia. MWCapital contribueix a posicionar Barcelona com a referent global en l’àmbit digital i a consolidar el llegat de MWC al llarg de l’any impulsant iniciatives en l’àmbit de la transferència de tecnologia, el foment del talent digital, el desenvolupament de projectes tecnològics innovadors amb impacte social i la generació de coneixement. MWCapital acull el MWC a Barcelona, ​​és la fundadora de 4YFN i connecta la ciutadania amb les darreres tendències digitals a través d’esdeveniments com Jump2Digital i Tech&Play.

 

 

ANNEX: LLISTAT 140 HUBS TECNOLÒGICS

Per a més informació:

Estel Estopiñan – eestopinan@mobileworldcapital.com   +34 656 25 83 94
Emily Henley – ehenley@mobileworldcapital.com – +34 673 004 102
Sergi López – s.lopez@romanrm.com – +34 649 354 568

 





Paraules clau

hubs/ tecnologia/