El Pregó dels Infants reivindica el dret dels infants a la igualtat : Servei de Premsa

El Pregó dels Infants reivindica el dret dels infants a la igualtat

14/02/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La lectura del Pregó dels Infants ha tancat enguany les Festes de Santa Eulàlia i ha tornat a omplir la plaça Sant Jaume d’infants que, en aquesta ocasió, han reflexionat sobre el dret a la igualtat. En l’acte hi han participat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, i també hi ha assistit el comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, entre altres representants del govern municipal.

 

 

 

 

Sota el lema “A la ciutat, dret a la igualtat”, 628 nens i nenes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària de 21 escoles ordinàries i d’educació especial de la ciutat han redactat un missatge on reivindiquen el dret a la igualtat, les seves possibles vulneracions i les eines de què disposem per garantir-lo. Els infants han reflexionat entorn aquest dret a través de dinàmiques que s’han estructurat en quatre grans eixos: gènere i orientació sexual; procedència, religió i origen; capacitats, i equitat social.

“Tenim una gran ciutat que vol aconseguir la igualtat”, així comença el Pregó on els infants profunditzen sobre la discriminació per raó de gènere, origen o religió. A més, han volgut destacar la importància de ser tolerants i respectar a tothom: “Totes les persones tenen els mateixos drets, i fins que no es respectin no estarem quiets!”. Per acabar, han recordat que és necessari ajudar, respectar, cuidar i estimar i que per poder viure en llibertat és necessària la diversitat.

Abans de la lectura, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha rebut  a una representació dels infants participants que li han fet entrega del Pregó dels Infants emmarcat. Durant l’acte a la plaça Sant Jaume, el tinent d’alcaldia s’ha adreçat als centenars d’infants per agrair-los l’esforç i les propostes que es recullen al Pregó “heu treballat molt aquest Pregó, recordeu que no són paraules buides el que heu dit. Quan parleu del dret a la ciutat o la discriminació estem parlant de com podem fer una societat mes igualitària, on no importen en absolut els nostres ulls, ni pensaments, ni accents, sempre i quan tinguem respecte per l’altre.”  També ha volgut acceptar el repte que han llançat els infants: “l’Ajuntament accepta el repte, ens poseu deures quan parlem que la igualtat està en la construcció de la ciutat, en els parc infantils, en el sistema educatiu o en el sistema sanitari i en el tracte amb la ciutadania”.

Durant el procés d’elaboració del Pregó, els infants han treballat la identificació dels seus propis conflictes i emocions, com entendre el món que els envolta, la reivindicació per una ciutat més justa i igualitària per tothom i la capacitat de prendre decisions tot enfortint la seva identitat de manera individual i com a col·lectiu.

Enguany, com a novetat, l’alumnat ha realitzat prèviament un procés d’investigació entorn el dret a la igualtat en forma de gimcana pel seu barri o districte amb l’objectiu de detectar qui treballa aquest dret, com ho fa i quines situacions o accions no l’afavoreixen. D’aquesta acció ha sorgit un informe d’exploració, on han analitzat el seu territori i han fet propostes de millora, i que ha estat presentat davant als i les representants municipals a la seu del districte corresponen.

El Pregó dels Infants és un programa educatiu que té com a objectiu el foment de la promoció i la difusió dels drets dels infants i el reconeixement dels nens i nenes com a ciutadans i ciutadanes de ple dret, tal com recull la Convenció sobre els Drets dels Infants. La intenció és animar els infants a analitzar i pensar el dret a la participació des d’una mirada àmplia, reflexionant i prenent consciència de la seva importància com a protagonistes en la construcció de la seva pròpia ciutat.

Amb el Pregó s’aconsegueix que els infants coneguin les institucions polítiques i de participació ciutadana de Barcelona i que s’iniciïn en els processos participatius basats en la corresponsabilitat i la ciutadania activa. El treball que es fa a l’aula al llarg del curs estimula la participació i la col·laboració, i és una forma d’acostar els infants al coneixement de les institucions barcelonines.

La primera edició va ser l’any 2004 i des de llavors han participat més de 10.600 alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària i d’educació especial.





Paraules clau

pregó dels infants/