Barcelona dedica un jardí al pedagog i botànic Francesc Masclans i Girvès a Sants-Montjuïc : Servei de Premsa

Barcelona dedica un jardí al pedagog i botànic Francesc Masclans i Girvès a Sants-Montjuïc

15/02/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquesta tarda s’ha inaugurat el Jardí Francesc Masclans i Girvès, situat a l’interior del carrer Quetzal i la riera Blanca, al districte de Sants-Montjuïc. Durant l’acte, s’ha descobert la placa del jardí dedicat al pedagog i botànic barceloní i s’han inaugurat els nous jocs infantils que es van renovar recentment.

 

 

 

En l’acte hi han participat familiars de Masclans, membres de l’associació Donar Veu a la Memòria, del Grup Escolar i de l’Institut Lluís Vives de Sants-Badal on Masclans va ser mestre. Veïns i veïnes també han participat en l’acte festiu on s’han escoltat poemes del mateix Francesc Masclans i on han recordat el seu llegat amb un petita mostra fotogràfica.

La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil ha remarcat la importància de fer “actes de reconeixement i de recuperació de la memòria de persones singulars en la història de la ciutat.” En el cas de Masclans, ha destacat “la seva enorme petjada com a docent innovador, i la tasca per traslladar a través de les seves Guies, la seva passió i coneixements sobre botànica. Per tot aixó, és un referent en la història del nostre àmbit educatiu públic.” Ha conclòs.

La ponència del nomenclàtor de Barcelona i el Consell Plenari del Districte van aprovar donar el nom de Francesc Masclans (1905-2000) a aquest espai verd i parc infantil de la Bordeta. Considerat un innovador en l’educació i divulgador del medi natural. Format com a mestre a l’Escola Normal, va exercir el magisteri durant 40 anys. En temps de la Segona República va coincidir al Grup Escolar Joan Lluís Vives amb Dolors Batlle i Pere Blasi. Després de la Guerra Civil el van desterrar professionalment, durant any i mig en una escola del Bierzo, i en tornar va fer classe a l’actual Escola Mossèn Jacint Verdaguer del Poble-sec, abans de reincorporar-se a l’actual Lluís Vives.

Com a botànic, Francesc Masclans és autor de la Guia per a conèixer els arbres (1958), de la Guia per a conèixer els arbusts i les lianes (1963) i d’Els noms vulgars de les plantes a les terres catalanes (1954), manuals amb què molts excursionistes han après a reconèixer les espècies vegetals que troben per la muntanya. El 1995 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi. Fins ara, Francesc Masclans només donava nom a l’edifici C del Centre Cívic Cotxeres de Sants, situat a la plaça de Bonet i Muixí del districte de Sants-Montjuïc.

 

Nova àrea de jocs infantils

El jardí també estrena àrea de jocs infantils, l’obra va acabar a finals d’any i ha consistit a renovar els jocs d’aquest jardí interior per fer-lo més atractiu i accessible. S’hi ha posat paviment continu de cautxú que es combina amb zones de sorra i sauló compactat. A més, els antics gronxadors i castells d’escalada i tobogan s’han substituït per quatre jocs nous. Hi ha una estructura multijoc amb forma de vaixell veler, també un gronxador amb base circular i una taula sorral, un mobiliari de joc per a infants d’entre 3 i 12 anys.. Finalment, l’excavadora fixa i manual és per a nens i nenes de 3 a 9 anys.





Paraules clau

Francesc Masclans i Girvès/ jardí/ Premis Sants-Montjuïc 2014/