Barcelona concedirà el IV Premi Hipàtia a Nuria Oliver, experta internacional en intel·ligència artificial : Servei de Premsa

Barcelona concedirà el IV Premi Hipàtia a Nuria Oliver, experta internacional en intel·ligència artificial

16/02/2024Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’experta internacional en Intel·ligència artificial (IA) Nuria Oliver, directora científica i cofundadora de la Fundació Ellis Alacant, ha resultat guanyadora de la IV edició del Premi Europeu Barcelona Ciència Hipàtia (Premi Hipàtia), impulsat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Barcelona Knowledge Hub de l’Acadèmia Europea. El guardó, amb una dotació de 30.000 euros, se li concedeix per la seva recerca en el desenvolupament de nous mètodes i sistemes d’IA per impulsar un impacte social positiu, una trajectòria d’excepcional impacte internacional que s’ha traduït en més de 40 patents registrades.

 

 

Enginyera de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i doctora en Arts i Ciències dels Mitjans de Comunicació pel Massachusetts Institute of Technology (MIT), Oliver ha centrat la seva recerca en la modelització del comportament humà individual i agregat mitjançant tècniques d’aprenentatge automàtic i la creació de sistemes intel•ligents i interactius, tot abastant diverses àrees d’impacte social, inclosa la salut i el benestar, la inclusió financera i els desastres naturals.

La guardonada, entre d’altres càrrec dins del sector de les telecomunicacions, ha estat directora científica de Telefónica R&D; directora científica i de Ciència de dades de Vodafone Group (Regne Unit), i cofundadora i vicepresidenta de ELLIS, The European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (Alemanya). És una apassionada de la divulgació científica i tecnològica, amb centenars d’aparicions mediàtiques, estant activament compromesa amb l’atracció de talent jove –i especialment de dones– cap a l’enginyeria i la informàtica. Durant la pandèmia de la Covid-19, va ser comissionada de la Presidència de la Generalitat Valenciana per a l’Estratègia Valenciana en IA, i especialment per a la coordinació de la ciència de dades per a lluitar contra la Covid-19.

“El quart tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i màxim responsable del Departament de Ciència i Universitats, Jordi Valls, ha subratllat “la importància de consolidar el premi europeu Hipàtia amb l’inici d’aquest segon trienni, i fer-ho premiant la doctora Núria Oliver, referent mundial en l’ús de la intel·ligència artificial a diferents àmbits que comparteixen un objectiu comú: utilitzar el potencial de la intel·ligència artificial per millorar la qualitat de vida de les persones”.

Nuria Oliver rebrà el guardó el proper 4 de març, en un acte institucional presidit per l’alcalde Jaume Collboni al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. La premiada pronunciarà una conferència sobre la seva trajectòria i fites que han estat motiu del seu reconeixement, sota el títol “Towards a Socially Sustainable Artificial Intelligence”.

 

El Premi Hipàtia

El Premi Hipàtia es posà en marxa el 2018 com a una de les accions del primer Pla Barcelona Ciència. el seu objectiu és visibilitzar la recerca d’excel•lència que es fa a Europa i donar un impuls a la ciutat de Barcelona com a capital europea de la ciència i el coneixement.

Aquesta convocatòria, corresponent a l’any 2023, ha premiat una investigadora  del  camp de la Ciència i la Tecnologia, iniciant un nou cicle triennal que tindrà continuïtat els propers 2 anys, guardonant successivament una persona provinent del camp de les Ciències de la Vida i de la Salut (2024) i del camp de les Humanitats i Ciències Socials (2025). En la primera edició (2018; Ciència i Tecnologia), el premi Hipàtia s’atorgà al matemàtic László Lovász; en la segona (2019-2020; Ciències de la Vida i de la Salut), a la viròloga Ilaria Capua; i en la tercera edició (2021; Humanitats i Ciències Socials), el guardó el va rebre la filòsofa de la ciència Nancy Cartwright.

 

Academia Europaea-Barcelona Knowledge Hub

 L’Acadèmia Europaea és una associació internacional no governamental amb més de 5000 membres, on s’inclouen més de 80 Premis Nobel, que promou la recerca i l’educació en totes les àrees del coneixement. L’Academia Europaea opera a través d’una xarxa de centres de coneixement regionals, d’entre els quals, el Barcelona Knowledge Hub abasta les regions mediterrànies i del sud d’Europa. El BKH fou posat en marxa el 2013 i s’ubica actualment en la seu de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. La seva activitat discorre entre cinc línies estratègiques: el foment del diàleg científic interdisciplinari, la participació ciutadana, l’exploració de les sinergies entre ciència i art, la visibilització de l’ecosistema de recerca català en el context internacional, i el reconeixement a l’excel·lència acadèmica, on s’emmarca el Premi Europeu de Ciència Hipàtia.

Paraules clau

Hipàtia/ Premi Hipàtia/