Servei de Premsa
21/11/2024
Barcelona presenta el seu programa com a Capital Europea de la Democràcia a Viena
20/02/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay, ha passat el testimoni a l’alcalde de Viena, Michael Ludwig.
- La ciutat austríaca succeirà Barcelona com a Ciutat Europea de la Democràcia a partir de l’octubre vinent
Viena ha estat designada la segona Capital Europea de la Democràcia 2024-2025, en un reconeixement de la seva dedicació a la promoció del diàleg democràtic i la participació ciutadana. Aquest dimarts, 20 de febrer, l’alcalde de la ciutat austríaca, Michael Ludwig, ha rebut de mans de la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, el trofeu de relleu, en un acte que ha tingut lloc a l’Ajuntament de Viena. En el decurs de l’acte, Maria Eugènia Gay ha destacat que “la ciutat de Barcelona va sol·licitar esdevenir Capital Europea de la Democràcia ja que sempre ha estat una ciutat compromesa amb la dimensió global de les ciutats i la democràcia, especialment en el marc de la xarxa de ciutats a nivell internacional. Al mateix temps, Barcelona s’ha convertit en una referència internacional per la innovació democràtica a través del seu model que promou la participació ciutadana digital i física. Les ciutats són l’administració més propera que permet als ciutadans participar en els assumptes públics, podem dir sense cap dubte que les ciutats són els líders de la democràcia. I per a aquesta raó no hem d’oblidar que les ciutats han de treballar amb una aproximació inclusiva, basada en la diversitat, el respecte, la protecció i han de ser la garantia dels drets humans per tal de fer possible un desenvolupament humà i social sostenible”.
Copyright: City of Vienna/Martin Votava
Per la seva part, l’alcalde de Viena ha destacat la importància de reforçar la democràcia en un moment en què s’enfronta a desafiaments globals, i ha convidat les organitzacions i institucions interessades a implicar-se en el programa d’activitats que tindrà lloc durant el seu mandat com a Capital Europea de la Democràcia. El regidor de Clima, Medi Ambient, Democràcia i Recursos Humans de l’Ajuntament de Viena, Jürgen Czernohorszky, ha assegurat que “enmig de les creixents tendències autoritàries al món, com a Capital Europea de la Democràcia volem augmentar la consciència de la importància de la democràcia per a la pau social i proporcionar nous impulsos perquè més persones puguin modelar activament el seu entorn de vida”.
L’acte s’ha celebrat en presència d’Alberto Terrén, en representació de l’ambaixada d’Espanya a Àustria, del fundador de la Capital Europea de la Democràcia, Helfried Carl, i del seu director general, Stefan Sindelar.
Viena, segona Capital Europea de la Democràcia després de Barcelona
Viena agafarà a partir del mes d’octubre d’aquest any el “bastó” de la Capital Europea de la Democràcia de Barcelona. El títol s’ha atorgat per l’Innovation in Politics Institute que ha organitzat un procés de votació en dues etapes a finals de 2023 i on Viena va superar set altres ciutats, cinc de les quals van ser nominades per a la llista curta després de l’avaluació d’un jurat d’experts (Viena, Bratislava, Leipzig, Gdansk i Izmir). Finalment, un jurat de 4.000 ciutadans i ciutadanes de 47 països del Consell d’Europa (i Kosovo) va tenir el vot decisiu a favor de Viena a través d’una votació en línia.
Capital Europea de la Democràcia
Barcelona va ser nomenada la primera Capital Europea de la Democràcia (ECoD en les seves sigles en anglès) el 18 de gener de 2023, la coordinació executiva del programa està formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i té una durada d’un any (setembre 2023 – octubre 2024). Així, Barcelona i la seva regió metropolitana, com a Capital Europea de la Democràcia, acullen una sèrie d’esdeveniments, conferències, i activitats vinculades a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i a l’espai públic. L’ECoD busca establir un espai de reflexió i gran visibilitat en què la ciutadania d’Europa es trobi, s’impliqui, experimenti noves formes de democràcia participativa i inclusiva en l’acció col·lectiva i s’inspirin en un ampli programa dissenyat per fer avançar la democràcia i construir o reconstruir la confiança en aquesta.
Des de l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb ECoD i el PEMB, s’ha creat també un ampli espai de col·laboració amb múltiples entitats, organitzacions, fundacions i altres institucions públiques a nivell europeu i a escala metropolitana i de Barcelona. Entre elles es destaca la col·laboració i implicació d’altres institucions públiques com la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.
Durant l’any del programa s’aborden diferents temàtiques que interseccionen amb la democràcia, com són la tecnologia, la cultura, l’educació, els videojocs, els reptes climàtics i els drets fonamentals. Una de les accions que arrenca el mes de març és, precisament, el procés deliberatiu en el marc de la Biennal Manifesta: Assemblea Metropolitana Manifesta.
Trobareu més informació sobre Barcelona Capital Europea de la Democràcia, aquí: https://capitalofdemocracy.barcelona/
Paraules clauCapital Europea de la Democràcia a Viena/