2024, l’any de la vela: Barcelona Capital Nàutica i Federació Catalana de Vela presenten varis projectes comuns per a promocionar la vela : Servei de Premsa

2024, l’any de la vela: Barcelona Capital Nàutica i Federació Catalana de Vela presenten varis projectes comuns per a promocionar la vela

22/02/2024Temps estimat de lectura: 10 minuts

La comunitat de la vela catalana es reunia avui al BISC per l’anunci de l’acord de col·laboració entre la Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN) i la Federació Catalana de Vela (FCV). L’objectiu de les dues entitats és fer créixer la pràctica de vela al nostre país fent-la més inclusiva, formant a les noves generacions i recolzant i impulsant a esportistes i competicions amb el suport de la xarxa de clubs de tota Catalunya. 

 

 

En un any clau per la vela i la nàutica a Catalunya que es prepara per la celebració de la 37a America’s Cup, FBCN i FCV volen que la passió per aquest esport i pel mar arribin a tothom, però sobretot volen que més enllà de 2024, aquest vincle continuï creixent i el llegat que deixi la Copa Amèrica sigui el d’un país indubtablement de mar, on la pràctica de la vela estigui molt més estesa.

L’acte ha comptat amb la participació de la Vicepresidenta del Govern de Catalunya, Laura Vilagrà, i del Regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, David Escudé. 

 

L’any de la vela

Aquest 2024 l’esport de la vela està més present que mai i és el moment per donar embranzida a molts projectes per fer créixer la seva pràctica i recolzar a tot el sector nàutic. Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha destacat que aquest “serà el gran any de la vela a Catalunya” amb la participació d’esportistes catalans als JJOO de París i amb l’organització de la Copa Amèrica a Barcelona. Per Vilagrà, aquest esdeveniment “ha de deixar un llegat a la ciutat més enllà dels dies de competició” i per això, conjuntament amb altres institucions del país han impulsat projectes vinculats a aquesta competició i que “impactaran directament a la qualitat de vida dels ciutadans”. Per la vicepresidenta, l’esport i l’activitat física és “un pilar fonamental” en la vida de les persones i “per això, ha dit, des del Govern, l’hem declarat com a bé essencial”.

En aquest context amb vent a favor, Barcelona Capital Nàutica i Federació Catalana de Vela aposten per un acord de col·laboració que, a més de impulsar la vela, serveixi per teixir xarxes entre la comunitat nàutica i posar en valor la feina de clubs, esportistes i tot un sector que està més unit que mai. 

Per al Regidor David Escudéaquest conveni permetrà fer créixer la vela en un any clau en què tenim l’objectiu que aquest esport arribi a tothom. Sobretot volem que aquest vincle de Barcelona i Catalunya amb la vela i amb els esports nàutics continuï creixent i el llegat que deixi la Copa Amèrica arribi a tota la  ciutadania”. El regidor d’Esports ha destacat també que “el conveni se suma a altres iniciatives ja en marxa a la ciutat com l’impuls de la Vela formativa amb la Base Mini, la renovació del Centre Municipal de Vela, la transformació del front marítim en el Pavelló Blau i del port olímpic i activitats com Viu la Vela, que reforcen l’aposta per situar Barcelona i Catalunya com a referents mundials dels esports nàutics”.

El director general de Fundació Barcelona Capital Nàutica, Ignasi Armengol ha dit: “aquests projectes són la confirmació d’un propòsit compartit entre Fundació Barcelona Capital Nàutica -i els seus patrons- amb la Federació Catalana de Vela i la comunitat nàutica per portar el sector i l’esport de la vela més enllà i que arribi al màxim de persones arreu del territori”.

El president de la Federació Catalana de Vela, Xavier Torres ha destacat que “aquest conveni ha d’ajudar que la Copa Amèrica deixi un llegat esportiu i de promoció no només a la ciutat de Barcelona, sinó a tota Catalunya. L’estructura i la infraestructura ja la tenim: els clubs i escoles de vela de la vela catalana.” 

Torres també ha destacat que “gràcies a la Fundació Àlex i la Fundació Barcelona Capital Nàutica engegarem el projecte un ‘Mar inclusiu’ de vela Inclusiva per a la captació de més navegants en aquesta classe i la promoció de campionats a casa nostra com la Copa de Catalunya i la Copa d’Espanya.” En relació amb la col·laboració amb la Fundació i la Base Mini, el president de la FCV ha ressaltat que “ha de permetre consolidar el BISC com un centre de referència internacional de la classe Mini. Aquest és el punt culminant d’un projecte que va començar fa uns anys amb la creació de la Base Mini.”

La col·laboració entre FBCN i FCV se centra en quatre eixos de treball: vela inclusiva, impuls de la navegació en la classe Mini, promoció de la pràctica del foil i formació de les noves generacions en aquesta classe.

 

Un mar obert a tothom amb una vela més inclusiva

‘Mar inclusiu’ és un programa de vela inclusiva que vol ajudar a clubs, formadors i esportistes a aconseguir que l’esport de la vela arribi a tothom, sense excepció, i garantir que els esportistes puguin practicar la vela amb accessibilitat i autonomia. Per aconseguir-ho, s’han definit un seguit d’accions que van des de la promoció de la vela adaptada; la captació de nous usuaris a través d’una major i millor oferta de cursos i activitats per a navegar per persones amb qualsevol nivell de diversitat funcional; es formarà al personal tècnic en aquest àmbit i s’oferirà un major suport, a més d’actualitzar les guies de bones pràctiques. A l’àmbit competitiu, es realitzaran clínics pràctics de formacions i es crearan noves competicions per captar nous practicants. A més, es donarà suport a la promoció d’esportistes ja consagrats en aquest àmbit i en l’organització del Campionat Open d’Espanya de Hansa i la primera Copa Catalana de Vela adaptada a l’Escala. Aquest projecte es porta a terme juntament amb Mi Fundació Alex i es donarà tot el suport necessari als clubs catalans perquè puguin incloure la vela inclusiva entre la seva oferta d’activitats.

 

Continua el suport als navegants de la classe Mini Barcelona

L’acord entre FBCN i FCV també vol donar continuïtat a la vela oceànica dels navegants de classe Mini amb base en el territori català, i que tants èxits ha recollit aquest any. L’objectiu és professionalitzar aquesta classe i captar més navegants. Ajudarà a aconseguir-ho la major connexió amb els programes que porta a terme la FCV en col·laboració amb els clubs catalans, gràcies al fet que la Base Mini ara està situada al BISC, després que hagués d’abandonar la seva història seu a la nau de la FBCN per a deixar espai a l’equip italià de la Copa Amèrica.

A més, altres accions que es portaran a terme per garantir la continuïtat del projecte, el seu creixement i la seva consolidació seran: ampliar la base de navegants donant un impuls als programes i activitats de la classe Mini 6.50 per a que tingui més presència als clubs de tot el territori; coorganizar un any més la regata SoloMed com a competició sostenible i impulsant-la com a referent al Mediterrani; posar a disposició l’embarcació Mini 6.50 Nona, per a facilitar entrenaments i ús entre els regatistes i la seva participació en regates permetent l’obertura a clubs i federats del litoral català així com a nivell estatal.

 

Foil amb denominació d’origen

El foil és una de les innovacions de disseny més importants que han sorgit a l’esport de la vela. L’ús d’aquestes hidroales permet a les embarcacions volar per sobre de l’aigua i als navegants gaudir de noves sensacions. De fet, gràcies al creixent interès en competicions com l’America’s Cup o SailGP, cada vegada més clubs i esportistes s’interessen pel foil. En aquest context neix el projecte FoilCat, amb l’objectiu d’apropar el foil als navegants catalans i generar-ne planter. Per aconseguir-ho, el projecte inclou formació a qui disposi de coneixements bàsics de navegació per aprendre a foilejar a través de sessions d’entrenament a diferents clubs de Catalunya. A més, es vol donar suport a professionals que puguin representar Catalunya en esdeveniments de foil perquè la vela catalana continuï sent referent en totes els seus vessants.  

En l’any de la 37a edició de l’America’s Cup on per primera vegada hi haurà una categoria femenina, la FBCN i FCV, amb el suport dels clubs de Catalunya, presenten el primer equip femení de foil català. Després d’un procés de selecció entre tots els clubs de Catalunya en el que a prop de 30 dones van optar a formar part d’aquest equip, finalment 6 dones han estat seleccionades i formaran part d’aquest equip pioner: Montse Solé (Club Nàutic Vilassar de Mar), Iset Segura (Club Nàutic Vilassar de Mar), Laura Pedraza (Club Nàutic Arenys de Mar), Marina Giralt (Club Nàutic Vilassar de Mar), Emma Cabré (Club Nàutic el Masnou) i Mònica Veenhoven (Club Nàutic el Balís). Amb el suport del Club Nàutic Vilassar aquest equip ja ha començat els primers entrenaments.

 

Una lliga de vela entre escoles

Es tracta d’un projecte de vela infantil que s’està treballant i s’espera que estigui actiu en els propers mesos i que serà clau per a donar a conèixer la vela a les noves generacions. Amb un format que popularitzarà d’una manera plural, accessible i igualitària l’esport de la vela entre els centres educatius del litoral català.

 

MATERIALS GRÀFICS DE LA JORNADA:

Fotografies:  https://drive.google.com/drive/folders/1eb8ozBvJpBSKIb6CvA_trp94xKJCRAL2

Imatges en vídeo: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1rYMlqDD1954PyMX1iaeucFc5NmKnNJ59

 

Sobre Barcelona Capital Nàutica

Barcelona Capital Nàutica és una fundació pública que treballa per convertir Barcelona i Catalunya en referents mundials en l’àmbit nàutic, a través de l’esport i la sostenibilitat, amb l’impuls de l’economia blava, la innovació i la ciència, així com l’educació i la promoció de la cultura del mar. 

La Fundació té la missió d’aglutinar a totes les administracions per recolzar els organitzadors de la 37a America’s Cup, ACE Barcelona S.L, perque l’esdeveniment es celebri a Barcelona al 2024. Entre les seves tasques, recolzarà als organitzadors ACE Barcelona S.L col.laborant amb les entitats anfitriones per proporcionar la infraestructura i serveis necessaris per garantitzar que l’esdeveniment continuï sent un èxit per tothom. També, vetllarà perquè la competició serveixi com a catalitzador d’iniciatives a l’àmbit nàutic i de llegat permanent en la mesura en que es connecti amb projectes de llegat en diferents àmbits: divulgació de la cultura del mar, formació, promoció dels esports nàutics, suport a esportistes, descarbonització de les embarcacions de lleure, sostenibilitat i economia blava.

Formen el patronat de la Fundació la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Cultura y Deporte, la Diputació de Barcelona, el Port de Barcelona, el Consorci de Turisme de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i Barcelona Global.Sobre la Federació Catalana de Vela

La Federació Catalana de Vela és una entitat privada d’interès públic, civil i social constituïda per clubs de platja i de port amb esportistes, tècnics, jutges i associacions esportives dedicades a la pràctica i al foment de l’esport de la vela -creada l’any 1965 a Barcelona- que treballa per donar resposta a les necessitats de tots els col·lectius que la formen facilitant programes, projectes i serveis que contribueixen al creixement de la Vela Catalana en totes les seves àrees.

La missió de la Federació és fomentar i promocionar la pràctica de la vela; assolir èxits esportius a nivell internacional; representar el conjunt de la Vela Catalana amb les administracions; fomentar la pràctica esportiva a tots els col·lectius social; i promoure la cultura de mar i els seus valors, en especial a la població més joves.

Les disciplines que engloba la Federació són la vela lleugera; el windsurf; el creuer; el patí de vela; el kitesurf; la vela a radiocontrol; i el catamarà.

Paraules clau

Federació Catalana de Vela (FCV)./ Fundació Barcelona Capital Nàutica (FBCN)/ vela/