Servei de Premsa
22/12/2024
Barcelona acorda crear una comissió d’estudi per fomentar el català en l’entorn digital i en formats tecnològics i promoure’l entre el jovent
23/02/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- La comissió no permanent d’estudi analitzarà l’estat actual de la llengua catalana a l’àmbit digital i l’ús que en fan els i les joves, i estudiarà una estratègia municipal i propostes d’acció per revertir la situació actual
El Plenari del Consell Municipal ha aprovat avui amb el vot favorable del Govern municipal, Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), Barcelona en Comú i ERC i el vot contrari de PP i VOX, una proposta per crear una comissió no permanent d’estudi per fomentar la presència del català en l’entorn digital i en els nous formats tecnològics, i promoure així l’ús de la llengua catalana entre els i les joves de la ciutat.
D’acord amb la iniciativa presentada, l’objecte d’aquesta comissió serà estudiar, d’una banda, la situació actual de la llengua catalana en l’àmbit digital, així com l’ús social que en fan els i les joves de la ciutat. I d’altra banda, estudiar l’estratègia municipal que l’Ajuntament de Barcelona pot dur a terme per revertir la situació actual i oferir propostes d’acció per promoure l’ús del català en els entorns digitals i especialment entre la gent jove. La comissió comptarà amb la participació d’especialistes dels diferents sectors concernits per dotar-ne d’expertesa els continguts.
Pel que fa al contingut, aquesta comissió d’estudi analitzarà els següents aspectes per extreure les seves conclusions:
- Diagnòstic de la situació del català entre els i les joves a l’entorn digital, a partir d’una anàlisi de diversos agents sobre l’estat de la situació del català entre els i les joves a l’espai digital.
- Nous formats audiovisuals, des dels formats convencionals (cinema, sèries, etc.) als nous formats (vídeopodcasting, el llenguatge audiovisual a xarxes, etc).
- Vídeojocs i creadors de continguts.
- Projectes d’èxit que es duen a terme arreu dels territoris de parla catalana en aquest àmbit, i experiències d’èxit en altres països.
- Paper dels mitjans de comunicació públics en relació al foment de l’ús del català entre els joves, en el seu consum cultural, informatiu o d’entreteniment; així com dels mitjans de comunicació multiplataforma, especialment centrats en les oportunitats que pot oferir betevé en relació a la resta de l’ecosistema.
La comissió no permanent estarà formada per dos/dues regidors/regidores de cadascun dels grups municipals.
Se celebraran 5 sessions en l’àmbit de la pròpia comissió: La primera sessió serà la de constitució de la Comissió on s’aprovaran les normes de funcionament i el calendari de treball. Les sessions 2a, 3a, i 4a inclouran la presentació d’un informe de govern sobre el tema a tractar, les compareixences dels experts i les intervencions dels grups municipals. I la sessió 5a serà la de conclusions, on es presentarà l’informe i hi intervindran els grups municipals.
La comissió, que estarà presidida per la regidora del grup muncipal d’ERC Elisenda Alamany, i la vicepresidenta de la qual serà la regidora del PSC Maria Eugènia Gay, prendrà els acords per majoria ponderada, les seves sessions tindran caràcter públic i podrà requerir la presència de les persones que consideri adients per al compliment de la seva comesa, d’acord amb els criteris anàlegs establerts a l’article 39 ter del ROM. Finalment, la comissió no permanent d’estudi s’extingirà automàticament un cop celebrada la sessió de conclusions.
Paraules claucatalà/ digital/ foment/ joves/