Barcelona lliura les claus d’una promoció de 85 habitatges públics amb serveis per a gent gran : Servei de Premsa

Barcelona lliura les claus d’una promoció de 85 habitatges públics amb serveis per a gent gran

24/02/2024Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit aquest dissabte l’acte de lliurament de les claus als nous veïns i veïnes d’una promoció pública municipal d’habitatges amb serveis per a gent gran, al barri de la Trinitat Vella, Sant Andreu. Es tracta d’una promoció construïda per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) de 85 habitatges amb serveis específics per a gent gran, persones majors de 65 anys que gaudeixen d’autonomia en el seu dia a dia i que no tenen habitatge o no és accessible.

 

 

 

 

El model d’habitatges amb serveis per a gent gran consisteix en habitatges de lloguer protegit totalment adaptats i accessibles, dirigits i gestionats per professionals de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS). Les persones que hi resideixen disposen de serveis que les ajuden a mantenir la seva autonomia personal, millorar les condicions de vida i endarrerir al màxim un hipotètic i eventual ingrés residencial. Per exemple, disposen de línies telefòniques amb servei de teleassistència, banys equipats per facilitar l’accés i evitar caigudes, endolls situats a una alçada còmoda o bé sales polivalents per a poder fer activitats comunitàries, a banda de serveis de consergeria, professionals de geriatria i neteja i un servei d’alarmes internes per si es produeix cap incident, entre d’altres. Cal destacar igualment que les activitats de dinamització comunitària realitzades promouen relacions d’amistat, d’ajuda mútua i són font de prevenció de soledat no volguda entre les persones que viuen a les diferents promocions.

L’alcalde, durant la seva intervenció, ha posat en valor el model d’habitatge dotacional per gent gran, “un model que posa en el centre les necesitats de la gent gran. Volem que la gent gran de Barcelona estigui acompanyada i que visqui amb les màximes garanties”. Collboni ha recordat que aquests tipus d’habitatges fa 20 anys que estan presents a la ciutat i que el compromís del govern és continuar generant habitatge assequible per la gent gran i els joves de la ciutat.

 

26 promocions i més de 1.500 habitatges

La de Porta Trinitat és la 26a promoció d’habitatges amb serveis per a gent gran que l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat en els darrers 20 anys, fent un total ja de 1.566 habitatges d’aquestes característiques. A aquests cal sumar-li quatre promocions i 342 pisos més que s’estan construint actualment a la ciutat. En total, el parc públic d’habitatges amb serveis per a gent gran arribarà a prop de 2.000 unitats.

En concret la promoció de Porta Trinitat, a més dels habitatges per a gent gran, inclou 54 habitatges de lloguer social que es lliuraran pròximament, i ha suposat una inversió de 17.952.246 euros. L’equip d’arquitectes autor del projecte és la UTE formada per MIBA Architects i Nogué-Onzain-López Arquitectes, que han dissenyat una promoció doble on els habitatges per a gent gran i els habitatges de lloguer social disposen d’espais i accessos separats i independents entre si.

La promoció s’estructura en tres alçades diferents, amb 4 i 5 plantes d’una banda, i d’11 plantes de l’altra, a l’àmbit delimitat per la Ronda de Dalt i l’avinguda Meridiana. El volum d’11 plantes és el que es troba més allunyat de la Ronda i és on se situen els 85 habitatges per a gent gran. Tots 85 pisos són d’un dormitori i estan pensats perquè hi visquin una o dues persones. Els espais comuns i les sales polivalents per a activitats de dinamització es troben a la cinquena planta, en contacte directe amb la zona enjardinada de la coberta d’ús comunitari i de relació exterior, situada a sobre del volum d’habitatges de lloguer social. A la coberta superior del volum d’habitatges per a gent gran s’hi situa la zona de bugaderia comunitària i horts urbans, i les màquines de producció centralitzada d’aerotèrmia i plaques fotovoltaiques.

 

Impuls a l’ampliació del parc públic

Aquesta promoció forma part del paquet de 750 nous habitatges que l’IMHAB haurà acabat i enllestit entre el final del 2023 i els primers mesos d’aquest 2024, una ampliació del parc públic que s’emmarca en el renovat impuls en l’habitatge assequible, entre les obres en marxa i els nous acords i aliances com ara el conveni amb l’Incasòl. Comptant els habitatges que s’acaben ara, en obres i en fases prèvies, l’Ajuntament de Barcelona té prop de 5.000 habitatges en alguna fase d’execució. Concretament en obres l’IMHAB té 19 promocions, tant d’obra nova com grans rehabilitacions, que fan un total de 1.333 habitatges que s’aniran acabant i adjudicant a partir de l’any que ve i durant tot el mandat, amb una inversió prevista de 228,6 milions d’euros.

En paral·lel a la promoció directa de l’IMHAB, a partir d’aquest 2024 començaran les primeres obres de tota la promoció delegada a tercers d’habitatge protegit municipal. Es tracta, d’una banda, dels habitatges previstos al conveni que té l’Ajuntament amb entitats sense ànim de lucre, que signifiquen a dia d’avui 600 habitatges de lloguer assequible i cooperatius; i de l’altra, de la primera fase d’execució de l’operador metropolità públic-privat Habitatge Metròpolis Barcelona, amb quatre promocions de 341 pisos. A l’activitat promotora municipal s’hi sumarà, a partir d’ara, la de la Generalitat, que gràcies a l’acord amb l’Ajuntament, podrà iniciar els pròxims anys les obres de 637 pisos de lloguer protegit més en 11 sòls de titularitat municipal.

Paraules clau

gent gran/ habitatge/